Brutarie/ Gustari

Paine fara gluten ( cu faina integrala de hrisca si seminte de chia)

Painea contine: faina integrala de hrisca, drojdie, seminte de chia, sare. Drojdia poate fi inlocuita cu o cantitate egala de praf de copt la care adaugati zeama de la 1/2 lamaie medie.

In loc de seminte de chia puteti folosi tarate de psylium sau faina de in ( nu in macinat ci faina- gasiti la EL-Dor Plant– atentie ca trebuie o cantitate mult mai mare de faina de in)

Painea are un gust intens de hrisca si am folosit doar hrisca pentru ca ne place gustul. Daca voi nu iubiti gustul de hrisca, va trebui sa refaceti reteta adaugand in ea o faina fara gust cum ar fi cea de orez, porumb sau sorg, soriz, etc.

Despre hrisca gasiti pe Ierburi uitate un articol foarte frumos scris din care redau cateva randuri. Este o cereala care se manca in trecut aici , pe acest teritoriu si cred ca ADN-ul nostru o recunoaste :-), asta ca sa nu intram in discutia cu da-i copilului mamaliga ca asta mancau stramosii. Stramosii au mancat intai hrisca, apoi mamaliga.

“La noi, culturile de hrișcă erau o priveliște comună în secolele trecute – în prezent puțini îi mai cunosc gustul.

Hrișca se descurcă bine pe soluri considerate infertile sau acide, singura condiție este ca solul să fie bine udat. Nu-i priesc fertilizatorii, ceea ce o face una dintre cele mai curate culturi, ecologică și prietenoasă cu mediul. Este, de asemenea, o plantă care împiedică eroziunea solului și poate asigura hrană pentru animalele sălbatice erbivore. Favorizează și este la rândul său ajutată de prezența albinelor. Polenul de hrișcă dă o miere închisă la culoare, foarte aromată” Sursa: Ierburi uitate

Va las reteta si va invit sa cititi si celelate retete  de paine din sectiunea Brutarie pentru a alege ce vi se potriveste.

Paine fara gluten ( cu faina integrala de hrisca si seminte de chia)

Print Recipe
By Serves: o paine Prep Time: 2 h Cooking Time: 50 - 55 min

Ingredients

  • 250 g faina integrala de hrisca
  • 8 g drojdie
  • 20 g seminte chia
  • putina sare
  • 360 g apa calduta ( sub 40 C)

Instructions

1

Amestecati faina, drojdia, semintele de chia ( nu am daugat ceva dulce in drojdie)

2

Adaugati apa si sarea si omogenizati.

3

Lasati sa creasca aproximativ o ora.

4

Preincalziti cuptorul.

5

Puneti painea pe hartie de copt in tava.

6

Coaceti 50- 55 min la foc mediu.

Notes

Paaine creste foarte putin insa se coace foarte bine si are un miez pufos. Feliile au dimensiunea aprox de 4,5 cm X 9, 5 cm. Puteti pastra painea 2-3 zile la temperatura camerei daca nu este foarte cald. Daca vreti sa o consumati ulterior, o puteti congela feliata si o scoateti din congelator cu 1-2 h inainte de consum,

Mai jos este un mic dejun care contine: paine de hrisca pe care am pus ulei de cocos Republica Bio si sirop de curmale Biona  si afine.

Produse folosite pentru paine:

Pe blog gasiti reteta pentru paine din faina de porumb, faina de mei brun, faina de soriz, lipii de ovaz si altele retetele fara gluten.

Daca totusi vi se pare mai usor sa faceti paine din mix de-a gata, gasiti mixuri  foarte gustoase Bio marca Biovegan la Biocorner.

De asemenea, puteti comanda (la telefon) paine de-a gata de la El-Dor Plant, dintr-o singura cereala  fara gluten , faina de in si apa, fara drojdie.

Va doresc multa inspiratie!

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.