ABC alergii/ Bucataria noastra

De ce gatitul in vase de email este recomandat in cazul sensibilizarii la Nichel?

De doi ani  gatim in vase de Email de Sighisoara, le gasiti aici  . Am inlocuit toate vasele de inox din bucatarie, cu exceptia presure cook ( acesta este din inox, il folosim foarte rar dar poate fi cumparat unul din ceramica).

Mancarea este mai sanatoasa si mai gustoasa in ele.

De ce le-am ales pe ele?
De nevoie. La un moment dat, cand inca foloseam inoxul in bucatarie, atunci cand Ileana a mancat spanac gatit de noi, mi-a spus ca simte furnicaturi pe limba si in gat. Initial am crezut ca este o alergie la alimente insa stiam ca nu are alergie la spanac si ca mancase din aceeasi sursa de mai multe ori. Ne-am gandit mult ce poate fi si ne-am dat seama ca fusese gatit intr-un alt vas fata de cel folosit de obicei ( de obicei il gateam in yena, la cuptor).

Am inceput sa caut informatii sa inteleg ce se intampla cu spanacul gatit in vase de inox si astfel am inteles ca in timpul gatitului in vase de inox ( care de obicei contin nichel, conform proportiei de pe spatele vasului), alimentele acide

(ex: rosii, spanac, otet, lamaie, diverse fructe, etc) extrag o cantitate mare de nichel din peretii vasului. Puteti gasi aici detalii despre cat de mult nichel se transfera in mancare cand gatim in vase de inox, alimente in mediu acid.

Am facut apoi legatura cu valoarea putin marita la testul LTT metale unde valoarea pentru nichel era aproape de limita superioara si continuand sa citesc am inteles si de ce dupa ce i-am pus cerceii medicinali, a avut o reactie atat de urata pe piele. Atat cerceii medicinali cat (din pacate) si bijuteriile din aur, pot contine nichel si asa cum mi-au confirmat mai tarziu cei de la centrul medical unde pusesem cerceii si aceia contineau nichel. Doar ca nimeni nu ti spune asta cand mergi cu bebelusul acolo si nu primesti compozitia bijuteriei alese. Atunci cand apare cuvantul : medical/medicinal ne gandim ca asta inseamna siguranta insa asa cum citim eticheta fiecarui aliment, ar trebui sa citim eticheta fiecarui produs pe care il folosim.

Sensibilizarea la nichel a fost confirmata mai tarziu si prin teste patch ( teste pe piele facute la medicul alergolog) unde din pacate am descoperit sensibilizare si la alte metale cum ar fi cobalt, lucru care a ingreunat foarte tare alegerea unui aparat dentar mobil, majoritatea continand nichel ( dintre cele mobile, pentru copii, nu cele fixe pentru adulti sau copii mai mari). Ne-am descurcat pana la urma si aici.

Nichelul  ingerat creste in functie de alimentele gatite intr-un vas care contine inox, timpul de gatit si alimentul gatit. Pentru a evita problemele generate de acest lucru, este recomandat sa se foloseasca vase care nu transfera nichel in mancare. Oricum nu putem controla nichelul care provine din alimentele procesate, cumparate de-a gata si de aceea, daca gatim acasa, este bine sa folosim vase care ne ajuta, nu care ne imbolnavesc.

Revenind la vase, mi le-a recomandat cineva pe cele de Email de Sighisoara, pe pagina Dietaderotatie  . Pana atunci citisem reviews pentru cratite din alte tari insa erau doua bariere: pretul ridicat si feedbackul legat de faptul ca erau greu de intretinut. Dupa ce am citit analizele facute la un laborator din Germania  pentru vasele de Sighisoara, am vazut ca nichelul extras in timpul gatitului in mediu acid  in aceste vase era absolut negliabil. Asa am decis sa inlocuim treptat aproape toate vasele din bucatarie. Puteti citi aici detalii despre gatitul in aceste vase.

Nu m-am asteptat ca gustul mancarii sa fie imbunatatit, m-a interesat doar sa nu-i cresc Ileanei nichelul ingerat, de aceea le-am cumparat. Insa imediat am observat ca mancarea gatita in ele este mai gustoasa, ca alimentele care gatite in inox nu i placeau ( spanac, rosii), erau acum pe placul ei.

Si pentru ca fiecare are cu siguranta un vas preferat, preferata mea este dutch owen pe care o gasiti aici: . Este calitate premium, gatim in ea paine fara framantare, sarmale, legume cu mei si pui, tort de mere si cred ca e genul de vas pe care il lasi mai departe copiilor, atat de rezistenta este. Are pereti grosi, este un vas greu, sa stiti din start. Daca scapati vase pe jos, nu o luati :-).

Imi place mult craticioara cea mai mica, de 1.5 L. Dimineata e primul obiect din bucatarie pe care il folosesc, fierb in ea paste, oua, crenvurstii ( cei bio si fara nitriti), incalzesc apa si prepar ceaiul iar seara transfer in ea mancarea ramasa neconsumata.
Eu am:
1. un dutch owen verde padure, 5L
2. craticioarele : de 1,5 si 3 L
3. oale: 5L si 8 L ( ne place mult ciorba calda, mai ales cand e frig afara)
4. cateva cani si cateva castronase in care incalzim mancarea sau fierb ceva rapid, prepar ceai sau cacao.

Uneori alergia la nichel se vede. Sunt oameni cu sensiblizare la nichel care nu pot atinge capse de metal, diverse bijuterii care mai ales atunci cand vin in contact cu pielea transpirata, genereaza probleme cu pielea.

Uneori sensibilizarea la nichel nu se vede. Nu am stiut de sensibilizarea la nichel pana cand Ileana nu a simtit diferit spanacul. Nu mi-am dat seama nici de ce cerceii au afectat urechile insa am renuntat la ei in cateva zile (pentru cine vrea neaparat cercei, exista unii in State, din plastic medicinal).

Daca despre avantajele si satisfactia de a gati in aceste vase minunate am scris mai sus, o sa scriu si la ce sa fiti atenti daca le alegeti.
1. Emailul inseamna sticla. Daca le loviti, trantiti, spargeti, se ciobesc.
2. Se spala de mana. Spalate la masina de spalat vase, isi pierd luciul in timp, le afecteaza calitatea.
3. Transfera foarte repede caldura. Trebuie sa va obisnuiti cu ele, sa nu dati focul la maxim la inceput pentru ca veti lipi mancarea. Daca o lipiti (sper ca nu), lasati-le cu apa, nu incercati sa desprindeti asa mancarea pentru ca s-ar putea sa desprindeti si bucati din vas. Nu folositi bureti de metal in ele!!!

Mi-am dat seama ca sunt sensibile doar dupa ce am avut pe cineva la noi si care, incercand sa le spele, ne-a stricat 2 dintre vase. A fost nevoie sa le inlocuim dupa ce 2 ani ne intelesem bine cu ele. Asa am inteles ca e nevoie de grija fata de ele. O grija pe care eu am avut-o mereu pentru ca sunt foarte incantata de ele.

Pentru cei cu sensibilizare la nichel, in afara de vasele de email, mai sunt optiuni de: ceramica, lut, yena. Eu cu ceramica nu m-am inteles, am avut o tigaie si un vas pentru briose dar au lipit mancarea si a fost nevoie sa renuntam rapid la ele.

Stiu ca unii spun ca otelul inoxidabil sau otelul pentru industria alimentara nu au nichel, dar nu este asa. Atunci cand cumparati oale/cratite din otel inoxidabil in functie de raportul care apare pe ambalaj ( pe spatele vasului) va puteti da seama cat Nichel si Crom contin. (de exemplu: 18/10 – inseamna 18% Crom si 10% Nichel). Cu cat cifra care se refera la nichel este mai mare, cu atat mai mult nichel contine vasul respectiv. Unele vase nici macar nu au aceste informatii.

Daca vreti sa inlocuiti vasele cu cele de Email de Sighisoara, aveti o reducere de 15% din pretul fara alte reduceri (cum ar fi cele pentru ziua de nastere sau din programul de fidelitate), pana pe 25 martie 2023, folosind pe sitecodul DIETA15.

Sa va bucurati de ele!

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.