Nicio informatie de aici nu inlocuieste sfaturile medicului ci are doar caracter informativ.
In continuare, voi scrie despre analizele pe care le-am facut de-a lungul anilor in incercarea de a o ajuta pe fiica noastra sa depaseasca alergiile sau sa tinem manifestarea lor sub control si cum ne-au ajutat sau ce facem pe baza lor. Am ales un drum care presupune identificarea unor cauze care pot influenta imunitatea si alergiile si tratarea lor si care rezoneaza mult cu informatiile din acest articol, un interviu cu Prof John Ionescu: https://www.hellosanatate.ro/interviuri/concepte-integrative-in-bolile-alergice/
Ajungand in 2016 la Spezialklink Neukirchen, am facut pentru prima data o analiza a florei intestinale, din scaun, la fel si o analiza a florei de pe piele si le-am tratat pe ambele, situatia imbunatatindu-se vanzand cu ochii. Am inteles atunci ca disbioza intestinala va fi una dintre analizele pe care le vom face cel putin o data pe an (mai des in cazul in care situatia nu e deloc buna si trebuie refacuta analiza de disbioza ) dupa tratament.
De unde stiu ca simbioza ajuta in alergii? Raspund pentru fiica mea, pot spune ca atunci cand avea candida intestinala, facea reactii in mod constant. Cand flora e buna, nu doar ca reactiile pe piele se diminueaza foarte mult dar flora echilibrata inseamna mai putine raceli, mai putine probleme de sanatate.
Disbioza e singura analiza pe care o stiu care nu are ce disconfort sau stres sa produca copilului. Mamele se streseaza uneori pentru ca apar diverse situatii din cauza carora nu pot recolta proba de scaun. Este dificil pentru copiii care urmeaza un tratament care trebuie intrerupt pentru a nu afecta analiza. Mai jos ma voi referi la disbioza facuta la Synlab, la noi in tara, aveti instructiuni mai jos:
Microbiomul intestinal este format din totalitatea bacteriilor pe care le avem in intestine. Un bebelus il primeste la nastere, de la mama dar si de la mediul din jur. Pe masura ce creste, in functie de foarte multe multi factori ca: alimentatie, mediul in care traieste, tratamentele primite care pot altera foarte mult microbii buni (in special antibioticele), de alte terapii, microbiomul se modifica avand efect asupra sanatatii persoanei. Analiza disbiozei este necesara nu doar atunci cand sunt probleme vizibile de sanatate sau dupa o cura de antibiotiotice ( care pot diminua nu doar bacteriile patogene ci si pe cele prietenoase) cat si ca mod de a preveni dezvoltarea unor afectiuni ulterioare.
In afara de flora benefica, patogena si de ciuperci, de indicatori ca zonulina, lactoferina, calprotectina, ph, elastaza pacreatica ( vezi mai jos) disbioza de la Synlab ofera si recomandari terapeutice pentru tratament insa specialistul este cel care decide tratamentul personalizat.
Mai jos aveti o poza cu cele 8 tipuri de disbioza pe care le puteti face la Synlab, a-8-a fiind cea recomandata pentru alergii. Inainte de a face analiza, luati legatura cu laboratorul la care veti duce proba, pentru a primi instructiunile pentru recoltare si fisele de completat. Tineti cont ca rezultatul vine in 22 zile lucratoare a.i programarea la medicul specialist pentru interpretare sa fie facuta la cel putin o luna dupa ce ati dus proba.
Ultima disbioza facuta pentru fetita mea, in decembrie 2021 arata printre altele o scadere a numarului de lactobacili si bifidobacili pentru care vom primi cu siguranta un probiotic. Inainte de asta, va trebui tratat un patogen, a.i flora benefica sa poata creste.
Flora intestinala este ca o gradina si fiecare e propriul gradinar. Cu cat iti cunosti mai bine gradina si nevoile ei, cu atat vei avea o gradina mai frumoasa (mai sanatoasa in cazul florei). Iar sfaturile luate de pe net pentru propria gradina te pot ajuta sau nu. Daca tii la gradina, alegi un specialist.
Buruienile sunt bacteriile patogene si ciupercile si ele sunt in fiecare gradina dar trebuie tinute sub control pentru ca altfel se inmultesc foarte mult iar florile pe care vrem sa le cultivam nu mai au loc si nutrienti ori lumina sa creasca. Daca vrem sa tratam buruienile si trebuie sa o facem, hai sa alegem sa tratam bland, ca sa nu parjolim toata gradina.
Din experienta personala, nu poti suplini doar cu probiotice problemele cu flora patogena. Intai se rezolva ele, apoi se ia probiotic. Nu poti cultiva gradina cu flori daca e plina de buruieni.
Sa faceti disbioza este un pas foarte important. Dar nu e cel mai important.
Important este sa mergeti cu ea la un specialist, sa nu tratati gresit dupa ureche cu si mai mult antibiotic ci sa incercati intai un tratament care nu ucide si bacteriile bune, care va protejeaza. De ex pentru candida intestinala crescuta ( pe care o tratasem de 4 ori cu antimicotice in aproape 2 ani), pe fetita mea a ajutat-o nu inca o cura cu antimicotice ci un tratament natural dat de Dr Angela Laur ( medic si aromaterapeut), cu extract de samburi de gref, ulei de tea tree cu manuka si kanuka, ulei de chimen negru si probiotice.
Si asa cum florile din gradina au nevoie de un sol bun, sa stiti ca si bacteriilor bune le trebuie mancare sanatoasa ( curata) si fibre ( ex: ceapa, usturoi, sparanghel, banane verzi, cartofi fierti si raciti). Excesul de zahar si carbohidrati este pe placul candidei care va impanzi gradina daca are un mediu proprice.
Rezumat: faceti disbioza, mergeti cu ea la specialist, tratati bland, aveti grija la hrana curata, fibre si alti factori ca stres/miscare/relaxare care au impact direct asupra sanatatii.
Pentru interpretare si recomadare si plan pe termen lung pentru alergii noi mergem la Dr Ciprian Ene, clinica Quantum Therapy, la care puteti face o programare pentru a discuta online, fara a merge la sediul din Bucuresti.
Alegeti la cine mergeti, cautati un specialist bun.
Va las si cateva articole si filme legate de microbiom care au aceeasi sursa, Hello Sanatate TV un loc pe care-l urmaresc si eu cu drag pentru ca sunt informatii usor de inteles, venite de la specialisti
https://www.hellosanatate.ro/medicina-functionala/de-la-microbiomul-uman-catre-microbiomul-planetar/
No Comments