Uncategorized

Cum ne ajuta testul de alergii IgE Alex 2 – Synlab?

Cel mai optimist lucru pe care-l poate gandi un parinte care are copil cu alergii severe la alimente, este ca la un moment dat sa-i treaca alergiile si sa fie in siguranta, indiferent ce ar manca.

Asta este ce visez si eu pentru Ileana. Pentru ca mi se pare complicat, consumator de timp si energie sa ai foarte multe alergii. Si ca parinte si ca mic pacient. Desi mi se pare ca ne descurcam excelent in a jongla cu ele, uneori ne simtim obositi. Cu timpul inveti sa te simti ” liber” in limitele pe care le ai dar cand esti sincer cu tine, recunosti ca desi alergiile te-au invatat sa gatesti si mananci mai sanatos, ti-au adus aproape oameni faini, tot ai vrea sa scapi de ele.

Si desi de cele mai multe ori iti dai seama cu ochiul liber daca esti mai bine ( cu alergiile) fata de anul trecut, faci teste sa vezi ce spun si analizele si ca sa (speri) introduci alimente noi in meniu.

Eu vad ca Ileana este mai bine de la an la an si asta ma bucura si imi da incredere.

Testele de IgE ( panelurile) au ca rezultat cifre, mai mici sau mai mari. Ce stim sigur, este ca cu cat sunt cifrele mai mari, cu atat creste probabilitatea ( nu certitudinea) unei reactii alergice la alimentul respectiv. Depinde de fiecare corp. Asa cum la acelasi virus, cineva isi revine in jumatate de zi si altcineva dupa o saptamana de tratament, e inca bolnav, cam la fel este si cu o reactie alergica.

Desi 2 copii pot avea aceeasi valori pe test, un copil s-ar putea sa nu aiba nicio reactie la acel aliment iar celalalt sa faca anafilaxie doar cand atinge alimentul. Testele nu spun totul dar ne ajuta foarte mult sa ne ghidam. Nu poti face 60 de prickuri pe pielea unui copil cu multiple alergii. Poti faci un test de alergii din sange si apoi, alergologul decide la ce sa testeze prick.

Dupa testele de IgE, bazat pe discutia cu alergologul si pe simptomele si reactiile anterioare ale copilului, se poate lua decizia sa se testeze prin test pick alimente iar in functie de reactia de pe piele, alergologul decide daca poate urma o provocare orala in cabinet sau acasa sau alimentul este inca pe lista de alergeni.

Din 2018, noi am inlocuit panelurile clasice de IgE cu testul Alex pe care il facem la Synlab.

Ce mi place la testul Alex?

1. are multe alimente, polenuri, alte substante testate, 295 de componente ale acestora si cum Ileana are multe alergii, ajuta sa vedem intr-un singur test informatiile despre alimente, polen, acarieni, etc

2. fiind desfasurat pe componente (molecule, dintre care unele cu risc de anafilaxie si altele de reactii mai putin severe), medicul specialist (ALERGOLOG) care lucreaza cu acest test, stie sa ia decizii de a testa prick si apoi provocare orala si alimente care poate au valoare mare insa componentele care nu se degradeaza la gatit sunt zero. Pe noi acest lucru ne-a ajutat sa testam oul de gaina, la care desi valoarea totala era in jur de 31 insa la ovomucoid ( care nu se degradeaza la fiert), era sub limita detectabila deci a putut manca ou fiert ( 30 min la inceput, 20 minute in prezent). La ou crud a facut anafilaxie insa faptul ca Alex arata componentele, este foarte util in aceste situatii.

Un alt exemplu este la nuca braziliana unde albumina ( proteina de stocaj) fiind cu valoare foarte mica, am putut testa alimentul prick si apoi prin provocare orala si-l mananca desi valoarea totala era peste 2!

3. pretul este convenabil tinand cont de nr mare de componente testate, altfel daca se testeaza separat doar cateva alimente ( 4-5 cu moleculele diferite) se ajunge la acelasi pret;

4. indiferent de test, la Synab am avut mereu experiente bune legate de recoltare ( cand locuiam in Bucuresti, faceam testul la Mihai Bravu unde vecina noastra este asistenta; acum locuim in Brasov si a fost la fel de buna experienta de recoltare si aici)

Atentie! Alegeti sa faceti testul Alex daca vi-l recomanda medicul.

El nu este potrivit pentru toti pacientii, nu este la fel de sensibil ca un panel clasic.

Pentru noi acest lucru este un mare avantaj pentru ca nu m-as simti bine sa vad valori crescute peste tot desi alimentele pot fi consumate. Pentru copii care reactioneaza insa la valori foarte mici, acest lucru este un dezavantaj.

Testul facut in martie 2023 are multe rezultate mai bune ca in noiembrie 2021 ( de la ultimul test), de departe cel mai mult ma bucura scăderea la lapte ( vaca, oaie, capra) care a scăzut undeva intre 30 și 40% fata de ultimul test.

Ma bucur ca sunt in scadere valorile la arahide și fistic, cu pana la 50%.

Au mai scăzut la leguminoase ca lupin și mazare dar nu cat sa ne apropiem de testare

Au și crescut unele valori insa nu ma ingrijorez pentru ca nu vad reactii la ele, cred ca este doar pentru ca a fost expusa prin schimbarea locuinței: la câine, pisica, polen de alun

As vrea sa refacem testul in aceeasi perioada a anului, ca sa fie aceeasi factori care pot influenta rezultatele ( sezon de polen, sezon cu o concentratie crescuta de acarieni) insa nu mereu acest lucru este posibil

Ce vom face in continuare?

Mergem in luna mai la medicul alergolog sa decidem impreuna ce putem testa bazat pe rezultate.

Continuam colaborarea cu Raluca Schachter pentru echilibrarea mineralelor si vitaminelor pe baza analizelor facute, pentru echilibrarea microbiomului si detoxifiere in speranta ca in timp Ileana va putea tolera si mai multe alimente dintre cele care sunt inca pe lista de interzise ( cu risc de anafilaxie), cel mai mult ne dorim sa treaca alergia la lapte pentru ca in tara este cel mai des intalnit alergen.

Asteptam sa devina disponibile aici testele care arata la ce prag din alergenul respectiv reactionezi.

Pana atunci, traim bucurandu-ne de ceea ce avem si cum suntem acum si de progresele vizibile.

Sanatate tuturor!

Facebook Comments

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.