Dulce

Tort din jeleu cu fructe de padure si ciocolata neagra

Mamele copiilor cu alergii multe si grave gatesc aproape orice in casa. Sa gasesti un laborator care sa faca un tort vegan si fara faina si fara nuci/alune e aproape o utopie. Sa ai zeci de alergii si sa crezi ca poti gasi un laborator care sa faca un tort pentru tine, un tort unic respectand regulile de siguranta (contactul cu alergeni in timpul pregatirii) este dificil. Exista speranta, exista cativa oameni care inteleg ce inseamna pentru un copil alergic sa aiba un tort frumos si gustos si atunci pun pasiune in asta si fac.

Eu nu am cumparat niciodata un tort in ultimii 5 ani. Le-am facut pe toate, respectand lista de alimente permise si ghidandu-ma dupa preferintele noastre si am incercat sa folosesc cele mai bune ingrediente.

Pentru mamele copiilor cu alergii las aceasta reteta foarte simpla dar si pentru voi ( care poate nu aveti alergii) dar vreti sa invatati ce inseamna sa gatesti diferit.

Tortul contine: fructe de padure ( afine si capsuni dar puteti folosi si alte fructe frumos colorate ca zmeura, cirese, mango, mure, etc), lapte vegetal (e optional, am folosit sa schimb culoarea straturilor), grisine de orez (optional), indulcitor ( zahar de cocos, miere de albine, sirop de curmale), ciocolata de casa (cacao, unt de cacao, sirop de curmale), uleiuri esentiale pentru aroma ( portocale, lamaie), iaurt de cocos ( sa diminuez cantitatea de ciocolata de deasupra insa puteti pune un fruct de ex banana sau avocado daca aveti alergie la cocos)

Am facut tortul intr-o tava de cozonac ca sa-l pot transporta in lada frigorifica de masina si pentru a putea incapea intr-un frigider mic la pensiunea la care suntem cazati.

Ingredientul fara de care nu se poate alcatui tortul este agar agarul care leaga piureul de fructe.

Am pus hartie de copt in tava.

Fiecare strat are in jur de 500 g fructe pe care le-am facut piure la blender, am adaugat lapte vegetal sa schimb culoarea, am adaugat indulcitor si agar agar dupa instructiunile de pe ambalaj.

Crema de ciocolata de deasupra este asezata pe tort inainte de servire, impreuna cu fructele mici de padure.

Crema este reteta mea clasica de ciocolata neagra ( link aici) in care am adaugat iaurt de cocos si uleiuri esentiale Vivasan.

Tort din jeleu cu fructe de padure si ciocolata neagra

Print Recipe

Ingredients

  • 500 grame capsuni congelate ( le congelam fara samburi adica le curatam coaja)
  • 600 g afine congelate sau proaspete
  • agar agar ( aprox 15 g- 18 g)
  • cateva grisine de orez
  • 125 unt cacao
  • 50 g cacao
  • 50 g sirop de curmale
  • 1 iaurt de cocos
  • cateva pic de ulei esential ( dupa gust)
  • lapte vegetal
  • miere de zmeura ( 2-3 linguri)
  • zahar de cocos ( 2 linguri, dupa gust)

Instructions

1

1. Adaugati hartie de copt in tava, pana sus , a.i sa puteti scoate usor tortul.

2

2. Adaugati grisinele una langa alta.

3

3. Pregatiti primul strat cu agar: aprox 400 g afine, 100 g lapte vegetal, 5-6 g agar, 2 linguri zahar cocos.

4

4. Faceti fructele piure, adaugati laptele vegetal si indulcitorul.

5

5. Adaugati agarul in 2-3 linguri de piure rece, apoi amestecati cu piureul ramas si gatiti 5 minute. Amestecati in continuu cu un tel pe foc sa nu se lipeasca fructele.

6

6. Lasati cateva minute sa se raceasca, apoi transferati in tava dupa ce ati adaugat grisine. Lasati sa se intareasca la frigier aprox 30 min si apoi adaugati peste el urmatorul strat cand este un pic mai rece.

7

7 . Procedati la fel cu urmatorul strat care va contine 400 g capsuni, 100 g lapte vegetal, miere dupa gust, agar

8

8. Asezati urmatorul strat: 100 g capsuni, 200 g afine, 200 g lapte vegetal, indulcitor, agar.

9

9. Pregatiti crema de ciocolata si o pastrati intr-un borcan inchis pana cand decorati tortul cu ea.

Notes

Crema de ciocolata: 125 g unt de cocos, 50 g cacao, 50 g sirop de curmale. Pregatiti ciocolata dupa reteta de de mai sus si cand este aproape rece, adaugati dupa gust uleiuri esentiale si iaurtul de cocos.

Produse folosite:

  • agar agar pudra  (link aici )
  • zahar din nectar de cocos  (link aici)
  • miere de zmeura (link aici)
  • sirop de curmale (link aici)
  • lapte de migdale (link aici)
  • unt de cacao  (link aici)
  • cacao pudra ( link aici)
  • grisine orez ( link aici)
  • ulei esential de lamaie ( link aici) si de portocale  ( link aici)
  • iaurt de cocos (link aici)

Am pus miere de zmeura in stratul de capsuni ( adaugata la final cand era temperatura mai mica) pentru ca atat zaharul de cocos cat si siropul de curmale au culoare maronie si am vrut sa fie mai deschisa culoarea.

Puteti alege si siropul de orez  (link aici) ca indulcitor, este alb, nu va schimba culoarea si contine orez fermentat si apa  si e foarte dulce.

Va reamintesc ca in perioda 28 iunie- 4 iulie 2020 sub umbrela Saptamana mondiala a alergiilor, #area si #kubik vor desfasura o serie de actiuni pentru constientizarea alergiilor.

Urmariti cele 2 pagini pentru a fi la curent si pentru a va im

plica in distribuirea materialelor care urmeaza

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.