Ne place ciocolata amaruie (dark, de la 70 % pana la 99% continut cacao) si desi gasim multe optiuni potrivite direct in magazin, imi place si sa aleg eu formele si sa sa preparam impreuna acasa din cand in cand.
Parerea mea e ca nu ai ce sa gresesti cand pregatesti ciocolata si desi cozonacul fara gluten si fara lapte poate nu vrea sa creasca si iaurtul vegan poate sa iasa ca o gelatina, ciocolata iese minunat de fiecare data.
Dupa ce am incerat sa conving jumatate de echipa sa ne luam impreuna forme pentru bomboane cu specific de iarna, am facut comanda cam tarziu asa ca era sa ratez bradutii pe care am vrut sa-i avem de Craciun, din ciocolata.
Pentru aceasta ciocolata amaruie este nevoie de 4 ingrediente: cacao, unt de cacao, sare si un indulcitor. Eu le-am ales pe cele de la Republica Bio.
Indulcitor
Am folosit siropul de curmale pentru indulcire. L-am gasit cu aproximativ 1 luna in urma cautand curmale bune pentru Ileana. Ii plac mult curmalele ( “painea desertului” sunt numite), probabil ca are nevoie de ceva din ele. La inceput ii duceam cate o curmala Medjol dupa balet, o data pe saptamana. Le spalam mereu inainte. O data insa, dupa ce am cumparat curmale Medjol la vrac si care pareau date cu ceva alb pe deasupra si a avut o reactie pe obraji, am decis ca -i voi lua doar ambalate , sa stiu ce contin si cum sunt tratate.
Asa am ajuns sa caut pe net curmale bio si am gasit si siropul de curmale. Nu stiam de sirop si mi-a placut sa vad ca are un indice glicemic mic ( suprinzator pt ca eu le percep ca foarte dulci). Am cautat in cateva surse 2 zile la rand si am gasit cifre intre 41- 55 ca IG pentru siropd e curmale, depinde cand sunt culese, care e sortimentul, IG-ul poate fi diferit.
Discutiile legate de indulcitor in general sunt nesfarsite pentru ca multi fugim de zahar. Eu fug si de indulcitorii artificiali ( am folosit o perioada foarte scurta) oferiti copiilor pentru ca nu cunosc procesul de fabricatie si nici efectele.
Daca as fi pus miere, mi-ar fi parut rau ca se pierd enzimele din miere ( la peste 40 grade) asa ca am decis sa folosesc pentru indulcire siropul de curmale.
Am avut emotii sa incerc ceva pentru prima data, nu am reusit sa gasesc vreo reteta pe net de ciocolata cu sirop de curmale.
Ciocolata a iesit foarte gustoasa si frumoasa si le place mult celor din jur.
- Am ales sa folosesc formele pentru braduti, fashion ( pantofi, poseta pentru a se bucura Ileana) si inca unele cu forme pentru copii, alese de Stefan
Ciocolata vegana preparata in casa
Print RecipeIngredients
- 250 unt de cacao
- 100 - 110 g cacao
- 80- 120 g sirop de curmale ( dupa preferinte, gustati inainte)
- un praf de sare
- optional: seminte de canepa, fulgi de migdale/nuci sau o picatura de ulei esential de portocala /lavanda/altele
Instructions
Taiati in parti mici untul de cacao si topiti-l pe baie de abur, apoi indepartati-l de sursa de caldura.
Cerneti cacao peste untul de cacao topit si amestecati cu un tel in continuu.
Adaugati siropul de curmale si un praf de sare.
Omogenizati amestecul.
Turnati in formele de silicon alese si lasati la frigider cateva ore ( 2h ).
Desprindeti din forme. Optional pudrati cacao deasupra.
Le puteti pastra in frigider in cutie.
Toate produsele folosite sunt de la Republica Bio:
- unt de cacao
- cacao Republica Bio, garantata fara metale grele, neiradiata si fara gluten
- sirop de curmale
Am adaugat in cateva bomboane si goji, in altele ghimbir confiat si in cateva seminte de canepa insa cele simple ne-au placut cel mai mult.
Bomboanele au un gust desavarsit si cred ca el este dat de cacao, este foarte intensa.
Imi place ciocolata si incerc sa o aleg pe cea mai buna. Cea pregatita azi e cu siguranta printre cele mai bune si ma bucur ca a mancat si mama din ea, fiind fara zahar.
No Comments