Brutarie

Paine din faina de mei integral, tapioca si psylium (fara gluten si fara drojdie)

Eu gatesc fara grau si fara secara pentru ca fiica-mea are inca alergie la ele, in scadere si vor trece  probabil insa asta e motivul. Chiar daca inca sunt oameni, unii ” specialisti” care nu au auzit de alergie la grau, ea exista si este diferita de intolerante.

Saptamana asta, intrebarea zilei a fost o reteta fara drojdie nu aveti? Ba da, am mai multe si sunt pe blog in sectiunea Brutarie, printre celelate retete de paine cu drojdie.

Prepar paine cel putin o data pe saptamana si folosim painea 2-3 zile, apoi folosim cereale fierte sau lipii, crackersi. Aleg de obicei cereale integrale pentru ca le consider mai sanatoase pentru ca multe vitamine sunt in coaja si daca aveti o paine alba de cele mai multe ori e mai saraca in nutrienti fata de sora ei colorata. Cand am facut o paine alba( soriz), Ileana m-a intrebat daca am vopsit-o 🙂

Painea din mei brun, cea de astazi este inchisa la culoare si…mi se pare ca miroase a miere. Asociez mirosul de mei brun integral cu mirosul de miere (cand eram acasa il “ajutam” pe tata sa scoata mierea din faguri si mie meiul brun integral imi aminteste fix de bucataria bunicii si de mine capacind fagurii 🙂 3 in gura, unul in borcan, de linistea si soarele din fereastra  )

Daca nu aveti alergii, intolerante,  boli autoimune si nici nu sunt predispusi genetic la vreo boala moderna va felicit ca ati ales sa va petreceti cateva minute citind reteta.  Nu trebuie sa luati toate ingredientele acestea de care spun eu aici.

Puteti face o paine simpla, cu grau si fara framanate, pe care o gasiti aici si va asigur ca iese fabulos. Dupa ce mancati o paine facuta in casa, va dati seama ca este buna de tot!!!  Si ca nu seamana cu ce ati luat de la magazin in ultimele decenii!  Spor la treaba, luati de undeva 1 h pentru voi si faceti o paine adevarata.

Sunt recunoascatoare ca a iesit bine painea de azi, va las cu drag reteta si la sfarsit ingredientele

Paine din faina de mei integral, tapioca si psylium (fara drojdie)

Print Recipe
By Serves: o paine Prep Time: 20 min Cooking Time: 1 h

Ingredients

  • 300 g faina integrala de mei brun
  • 70 g pudra de tapioca
  • 18 g tarate de psylium
  • 10 g praf de copt
  • sare dupa gust
  • zeama de la 1/2 lamaie - 15 g
  • 385 g de apa
  • 20 g ulei de cocos/alt ulei de gatit

Instructions

1

Amestecati intr-un bol: faina de mei brun, taratele de psylium, tapioca, sarea, praful de copt si omogenizati

2

Incalziti putin apa si adaugati in ea zeama de lamaie

3

Adaugati apa ( cu lamaie) peste amestecul uscat si framanatati cateva minute.

4

Adaugati la final uleiul de cocos topit si mai framantati sa dati forma dorita

5

Puneti in tava de copt, pe hartie de copt si lasati-o un tip ( am lasat-o aprox 1 h, se mai imbiba fibrele cu apa)

6

Coaceti in cuptor preincalzit, la temperatura medie, aprox 1 h.

7

Mancati cu placere! Mie imi place cu ulei de cocos sau cu ulei de in si gem de prune 🙂

 

 

 

Ingrediente

faina de mei integrala

tarate de psylium

tapioca 

Facebook Comments

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Andreea Grindean
    12/09/2022 at 7:32 am

    Bună ziua!
    Va sunt recunoscătoare ca împărtășiți rețetele altor persoane cu nevoi speciale, eram intr-o disperare mare, acum parca se vede o raza de speranța. Baietelul meu are restricții la gluten, porumb și drojdie. De câteva zile caut sa reinventez painea. Pana la 3 ani a consumat paine Schar, dar aceasta are mult amidon de porumb. Am testat câteva rețete, cautam un gust neutru. Aseara am incercat reteta “Paine din faina de mei integral, tapioca si psylium (fara gluten si fara drojdie)” si a rezultat o paine umeda. Am înlocuit faina de mei cu un amestec în parti egale de fainuri de: soriz, orez, hrisca si ovaz. Am copt 1 h in cuptorul incălzit la 190°C, incins bine înainte. Intrebarea este: asa este de așteptat sa aiba textura, umeda? Sau faptul ca am inlocuit faina cu acel amestec…este o specificitate a vreunei faini din cele 4? Sau am greșit ceva la coacere? Va mulțumesc mult! Andreea

  • Leave a Reply


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.