Retete cu alergeni

Paine fara framantare, din grau si secara

Painea fara framantare arata senzational, are coaja croacanta, un gust minunat si necesita putine ingrediente.

Este painea pe care o pregatea Cristi pentru noi toti inainte sa pun eu stapanire pe cuptor si sa agreem, la sfatul alergologului ca este mai bine sa folosim cuptorul doar pentru a coace alimentele pe care are voie Ileana sa le manance. Dupa aproape 4 ani m-am retras din filmul stapanul cuptorului si am decis ca e vremea sa gatim in el si paine din grau.

Painea este pregatita intregral de Cristi.

 

 

Paine fara framantare contine faina, apa, sare, drojdie ( pudra) si putin ulei. Asa cum e evident dn titlu, nu are nevoie de framantare. Se amesteca ingredientele, se pune painea la frigider o zi , apoi se incalzeste cuptorul si vasul in care va fi gatita ( noi o gatim in cratita de fonta), se aseaza painea in vasul incins si se coace mult.

Va las reteta pas cu pas si daca aveti intrebari, il intrebam pe Cristi. Si il puteti intreba si pe Google.

Imi amintesc ca e o paine minunata, imi placea ( ca toate painile) cu unt sau ulei vegetal ( preferabil cu mult omega ). Nu am mancat acum pentru ca eu mananc fara grau si alte cereale cu gluten insa ma bucur sa o vad asa frumoasa, cu o coaja cum doar cei mai vestiti brutari pot face.

Daca nu aveti alergii si cititi doar pentru ca va place poza, incercati sa pregatiti painea pentru ca e probabail mult mai sanatoasa/sigura fata de ce gasiti in comert. Daca alegeti sa cumparati totusi paine, opriti-va cu la o varianta cu 5-6 ingrediente de felul celor pe care le folosea si buna voastra. Painea e in dieta multor oameni un aliment de baza si e bine sa fim atenti la ingredientele pe care le consumam ca  sa nu ajungem apoi sa mancam doar vlastari si suc de varza si sa ne intrebam de ce organismul nostru nu mai poate.

Va las reteta si va recomand sa incercati aceasta paine.

Daca sunteti aici in cautarea unei paini fara gluten, iata o reteta recenta cu paine de mei, o paine gustoasa care i-a placut mult Ilenei.

Paine fara framanatare, din grau si secara

Print Recipe
By Serves: o paine mare Prep Time: 1 zi la frigider+ coacerea Cooking Time: 1 h

Ingredients

  • 750 g faina ( aprox 450 g faina grau & 300 g faina secara cu tarate)
  • 510 g apa
  • 20 g ulei masline
  • 1 plic drojdie ( folositi doar drojdie uscata)
  • 1 lingurita zahar
  • putina sare

Instructions

1

Amestecati: faina, drojdia, sarea, zaharul.

2

Adaugati apa putin incalzita si uleiul.

3

Amestecati de cateva ori cu o lingura.

4

Asezati int-un recioient cu capac, in frigider si lasati o zi. Va creste in frigider.

5

Scoateti vasul din frigider si lasati painea necoapta sa se odihneasca minim 1 h inainte sa o asezati la copt.

6

Preincalziti cuptorul si vasul in care coaceti. Am folosit o cratita de fonta.

7

Scoateti cu atentie cratita de fonta ( arde) din cuptor, puneti painea data prin faina in tava pe hartie de copt.

8

Puneti capac si coaceti painea aproximativ 30 minute.

9

Scoateti capacul si continuati sa coaceti painea inca aproximativ 30 minute.

Notes

Aveti aici o retata pas cu pas https://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU&feature=youtu.be

Gatim zilnic si cand avem timp pozam mancarea si scriem pe Dieta de rotatie retetele, in 99% din cazuri fara alergeni. Stim ca nu toti aveti alergie la grau sau intoleranta la gluten asa ca speram sa va inspire reteta.

Daca ma intrebati daca se poate urma procedeul si pentru paine fara grau, cred ca se poate si daca aveti rabdare sa-l intrebati pe Google, cred va gaseste si reteta potrivita.

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.