In ultima perioada am citit cateva zeci de etichete de lapte vegetal pentru a intelege ce optiuni sunt si pentru a putea recomanda in final cateva variante pe care le consider potrivite.
Am gasit cateva produse bune, multe ok si unele pe care nu le-as lua vreodata. Voi motiva pe scurt deciziile.
In prezent cumparam 2-3 cutii de lapte vegetal/luna si facem si noi ( destul de rar).
Daca copiii vostri consuma zilnic lapte vegetal, va recomand sa aveti in vedere nu doar sa alegeti cele mai potrivite produse ci sa faceti si voi o parte din cand in cand (inmuiati de seara pana dimineata semintele/nucile/cerealele intotdeauna). Daca sunt bebelusi, nu le dati (doar) lapte vegetal din orez in fiecare zi!
Daca preparati voi laptele:
- puneti intotdeauna la inmuiat semintele/nucile/cerealele de seara pana dimineata
- tineti cont ca nucile /semintele contin foarte multe grasimi si deci multe calorii ( in general se folosesc 50- 80 g de nuci/seminte la 1 litru apa sau maxim 120 g cereale la 1 l lapte deci 12 %). Sa nu ajungeti sa folositi 200 g nuca cocos la 1 l lapte pt ca veti avea 250 kcal la un pahar de 250ml/lapte, cantitate prea mare daca laptele se ofera alaturi de altceva)
- aveti aici cateva retete de lapte pe care le-am facut insa era destul de limitata dieta atunci de aceea am ales sa fac si cu seminte de floarea soarelui care au prea mult omega 6, neavand alte optiuni. Pentru ca am reintrodus quinoa de curand in dieta, voi prepara un lapte din quinoa ( probabil cu scortisoara si cacao)
- incercati sa nu oferiti prea des lapte de orez
- daca nu aveti suficiente nuci/seminte in meniu si vreti sa faceti din cereale, cele cu mai putine glucide ar fi mai indicate ( quinoa, hrisca)
Ce poate contine laptele vegetal din comert?
In mod ideal contine doar seminte/nuci, apa si sare.
De fapt, de multe ori contine indulcitor adaugat si uneori E-uri folosite pentru a ingrosa produsul final.
Iata cateva ingrediente pe care le-am gasit pe etichete:
- nuci/alune /seminte: cocos, caju, migdale, etc
- uneori contine cereale cu sau fara gluten: quinoa, mei, orez, orez brun, altele
- contine ulei ( in general cele din cereale au ulei adaugat de floarea soarelui)
- indulcitor ( sirop de orez, de porumb, zahar, sirop de agave, artar, etc)
- ingrediente care ingroasa: diverse gume ( xantan, guar, amidon) sau carob, accacia
- apa si sare
Ce alegem la modul ideal?
- ingrediente pe care le cunoastem si pe care le-am folosit in meniu, fara E-uri.
- lapte fara indulcitor adaugat
- lapte din seminte si nuci ( migdale, cocos, migdale de pamant)
- mai spre finalul listei as lasa laptele de cereale care contine si ulei ( floarea soarelui- are prea mult omega 6 insa daca echilibrati meniul in ziua aceea fie cu niste surse vegetale sau animale de omega 3, poate fi ok din cand in cand)
Ce nu le-as da copiilor mei?
- lapte de orez din comert ( orezul contine mai mult arsenic ca alte cereale – aici o sursa de informare ) . Daca orezul ar fi singura cereala din dieta si nu as avea nici o alta optiune si as alege sa le ofer lapte de orez, as face in casa ( orez spalat, inmuiat in apa cu lamaie/otet o noapte), fiert in 10 parti apa, aruncat apa surplus si facut cu apa noua si orezul fiert. Dar n-ar avea vreun gust ca acela din comert, nu ar fi dulce. Daca in prezent oferiti lapte din orez, sfatul meu este sa faceti rost de inca un lapte pe care sa-l amestecati in cel de orez, crescand treptat cantitatea din laptele nou pana reusiti sa eliminati din dieta laptele doar din orez. Despre arsenicul continut in orez gasiti foarte multe articole dar si studii, inclusiv despre nivelul de arsenic continut.
- acelasi tip de lapte in continuu ci 2- 3 variante rotite ( migdale, migdale de pamant, cocos, quinoa, hrisca, canepa, etc in functie de alergii si preferinte)
Daca din diverse motive alegeti sa cumparati lapte vegetal, va las 2 optiuni pe care le consider ok si pt ca noi am reintrodus de curand migdalele in dieta sunt incantata de ele.
Cu ocazia cautarilor celui mai bun tip de lapte vegetal din comert, am gasit la Republica Bio si multe tipuri de lapte praf vegetal ( Migdale La Mandorle ( plus: omega 3 si probiotice, calciu din alge si minus: sirop de orez), cocos La Mandorle ( plus: cocos, minus: sirop orez) care cred ca ajuta in urmatoarele situatii
- pentru cei care nu dau zilnic acelasi tip de lapte, nu aveti stresul ca ati deschis cutia cu lapte si trebuie sa o consumati in 2-4 zile
- preparati exact cat aveti nevoie
- plecati cu el in vacanta si excursii, fara sa va umpleti de acasa portbagajul sau avionul cu “n” cutii de lapte vegetal
Voi veti pune in balanta ce vreti sa contina neaparat produsul si ce puteti trece cu vederea pentru ca sunt alte beneficii in produs sau alte restrictii in meniu. Laptele perfect e diferit in functie de copil!
Cum folosim laptele vegetal:
- simplu, incalzit sau la temperatura camerei
- uneori indulcit cu sirop de migdale sau miere de albine
- preparam de seara pentru a doua zi lapte vegetal in care adaugam seara: seminte de chia, fulgi de ovaz, scortisoara , optional sirop de curmale/miere cu ulei esential .
- in supa crema da un gust bun si il folosim din cand in cand ( in poza cu supa legume: morcov, telina, broccoli, ceapa verde, patrunjel si adaugam laptele inainte de a pasa ingredientele)
- iaurt din lapte vegetal, cu probiotice , foarte bun in alergii pt ca poate contribui la echilibrarea florei
- cacao cu lapte vegetal ( cacao, miere/sirop curmale ) sau ciocolata de-a gata potrivita pentru lapte
Produsele folosite in retetele noastre sunt:
- lapte de migdale Isola ( de la Isola uneori si laptele de mei)
- lapte de migdale Allos, Republica Bio
- fulgi de ovaz fara gluten, bio, fara pesticide si fara metale grele
- seminte de chia, bio
- sirop de curmale Biona
Aveti foarte multe optiuni si cred ca puteti alege sanatos si atunci cand aveti in meniu doar laptele vegetal.
Despre unul dintre cele mai bune tipuri de lapte vegetal, laptele de aur, puteti citi aici.
Reeditare aprilie 2019
O varianta dulce (fara indulcitor) de lapte vegetal pe care il puteti folosi cand preparati deserturi este Isola din mei ( dar se foloseste cu moderatie ca orice lapte din cereale!) .
El se combina foarte bine cu Ciococino pentru cacao cu lapte. Preluare de pe site-ul Republica BIO
( Ingrediente: carob* (Ceratonia siliqua), cacao* (Theobroma cacao L.), zahar de cocos* nerafinat (Cocos Nucifera). *=agricultura ecologica.
- Vegan, neiradiat, fara OMG, fara lactoza, fara gelatina, fara conservanti, fara grasimi •trans•, fara metale grele, indice glicemic scazut.
• Produs fara gluten, ambalat intr-o fabrica ce nu proceseaza gluten.
• Toate ingredientele respecta standardele riguroase de Agricultura Ecologica ale Uniunii Europene si nu au fost iradiate.
• Ingredientele au fost testate fizico-chimic impotriva pesticidelor, metalelor grele si substantelor contaminante.
• Toate ingredientele sunt certificate ecologic si de origine non-China.
Ciococino se potriveste cu un lapte vegetal dulce . El nu va avea acelasi gust bun daca-l combinati cu un lapte din seminte, neindulcit ( migdale, canepa, etc). Daca alegeti sa-l beti cu lapte din seminte fara indulcitor, e nevoie sa adaugati voi ceva dulce pentru un gust bun.
Va doresc sa mancati sanatos ca sa fiti sanatosi!
No Comments