Bauturi

Iaurt din nuca de cocos Partea a IIa

Sunt incantata de iaurtul facut in casa din nuca de cocos, arata atragator, este gustos ca un iaurt bun din lapte de vaca si le place copiilor.
Ileana isi poate lua astfel din el probioticele atat de importante pentru restabilirea florei intestinale si poate manca impreuna cu Stefan un iaurt bun pe care il putem adapta dupa alegerea lor. Profit de ocazie si va recomand sa cititi cartea  Sarmul discret al intestinului care va ajuta sa intelegeti de ce e importanta sanatatea intestinelor . Iaurtul e prietenul bun al intestinelor si automat al imunitatii.

In poza Iaurt cocos cu zmeura

Saptamana trecuta am cumparat iaurtiera Biovita YO-10
Ea asigura o temperatura constanta pentru ca bacteriile sa poata fermenta laptele de cocos.
Daca aveti cuptor electric, il puteti folosi pentru a pastra iaurtul vegetal la 40C insa e necesar un timp de 6-8 -12 h ore, in functie de cat de acru preferati sa fie. Cu cat este mai acru, cu atat sunt mai multe probiotice in el.

Noi nu avem cuptor electric si iaurtirea e o varianta foarte buna, o luam si pe ea cu noi cand plecam in deplasare :-).

Ce va trebuie pentru a face iaurt de cocos?
Va spun ce am folosit noi, posibilitatile sunt insa nenumarate, unii folosesc lapte vegetal cumparat

1. o nuca de cocos

2. robot pentru lapte vegetal ( noi il avem pe Biovita Vegamilk si sunt foarte multimita de el pt ca facem si supe creme, nu doar lapte). Daca nu aveti robot, puteti face lapte vegetal la un blender performant.

3. fermenti pentru iaurt sau kefir ( https://www.biovita.ro/alte-produse/ferment-prebiotic-si-probiotic-iaurt.html sau https://www.biovita.ro/alte-produse/plic-de-ferment-pentru-kefir.html sau alt exemplu https://www.belleandbella.com/shop-online-1/yogurt-starter)

4. un agent de ingrosare pentru lapte: poate fi un amidon ( tapioca, porumb, orez) sau puteti folosi seminte ca chia, psylium, chiar pudra din seminte de roscove sau agar agar.

Am folosit amidon de porumb si perle de tapioca, seminte de chia, revin pe parcurs daca incerc alte optiuni, agar mi se pare sanatos pt ca poate fi folosit si de cei care tin dieta anticandida.
Pudra din seminte de roscove pe care o avem acasa o sa mai astepte, am clarificat ca ea este din seminte facuta, nu din pastai asa cum e carobul. Este o legumioasa si Ileana avea alergii mari la leguminoase deci nu o pot testa curand, insa daca nu aveti probleme cu alergii severe la leguminoase, cred ca este o optiune sanatoasa fata de amidon. Gasiti aici o varianta http://www.biocorner.ro/werz-eco-pudra-de-guma-de-carruba-fara-gluten-100g.html.

5. optional pentru gust, adaugati dupa ce iaurtul e gata: miere, fructe, vanilie, etc

6. studiati despre iaurtul de cocos, mie informatiile de aici mi s-au parut foarte utile pentru incepatori: https://joybileefarm.com/coconut-milk-yogurt/

Va las mai jos cele 4 variante cu iaurt din cocos testate, urmeaza sa vad cum iese iaurtul din seminte de floarea soarelui pentru ca nu putem manca in fiecare zi cocos. Mi-a placut cum a iesit laptele din seminte de floarea soarelui, are o textura placuta si o culoare alb galbui, daca iese bine fermentat, s-ar putea sa le placa si acesta.

Cum procedam pentru a obtine iaurtul de cocos?
1. Pregatim laptele. Pentru detalii despre prepatirea laptelui de cocos, va rog sa cititi aici https://elenaileana.livejournal.com/74422.html.

2. Adaugam in lapte amidonul pentru ingrosare, fierband impreuna cateva minute laptele cu amidon, amestecam cu telul in continuu. Daca folosim seminte – chia- le vom adauga inainte sa punem laptele in iaurtiera.

3. Cand temperatura a ajuns la aprox 40 C, adaugam probioticele din plic si amestecam in continuu pentru uniformizare ( am folosit acest probiotic pt iauturile din articol https://www.biovita.ro/alte-produse/ferment-prebiotic-si-probiotic-iaurt.html, il puteti folosi pt a pregati de 8 ori iaurt, apoi e necesar un plic nou).

4. Transferam in iautirea si lasam conform instructiunilor, dupa 6 – 8 h e gata.

5. Cand iaurtul e fermentat, pastram o parte din el intr-un borcan in frigider pentru pregatirea urmatorului iaurt. Pastrati din el inainte sa adaugati miere, fructe, etc.

6. Transferati in frigider dupa ce ati adaugat in iaurtul cald fructe, miere, vanilie, etc.
Pentru ca Ilenei ii place un iaurt de la Harvest Moon cu cocos, tapioca si cacao, am vrut ca la inceput sa fac iaurturi care seamana cu acela pentru a accepta gustul.

In iaurturile cu cacao, am pus cacao in robotul de lapte, deci de la inceput. Acesta lucru nu a oprit fermentarea bacteriilor, puteti adauga la inceput sau cand puneti amidonul.

Iata primele rezultate:
1. Iaurt de cocos ( cu amidon de porumb Biovegan)
– o pulpa de nuca de cocos de 210 g ( o nuca)
– apa pana la semnul de 1.2L
– 50 g amidon porumb ( poate fi diminuata mult cantitatea , experimentez )
– probiotic
L-am servit cu miere poliflora, vanilie, zmeura

2. Iaurt de cocos cu tapioca perle
– o pulpa de cocos 170 g
– apa pana la 1.2L
– 60 g perle tapioca
– 1 lingura cacao amestecata in lapte, scortisoara
– probiotic
Am adaugat la servire afine, miere, zahar cu vanilie pentru decor

3.Iaurt de cocos cu seminte de chia
A urmat iaurtul cu chia macinata, Ilenei i-a placut cel mai putin, se simt semintele si mi se pare ca au un gust amar. La acest iaurt s-a ales zerul, la cele cu amidon nu se intampla asta. Stefan a zis ca n-a avut timp sa simta semintele, ca l-a inghitit nemestecat pentru ca i-a placut foarte mult :-). Am ales zerul, mi-a placut mie. Acest iaurt a stat mai mult in iaurtiera, am uitat de el, am avut niste urgente la Urgenta :-).

Sfatul meu e sa incercati, poate le place copiilor, semintele de chia fiind permise in dieta anticadida. Cred ca poate fi imbunatatit mult si o sa ma ocup de asta.
– 210 g pulpa nuca de cocos
– 1 lingura cacao
– apa pana la 1.2 L
– 50 g seminte de chia macinate pe loc
– probiotic
Am adaugat la servire mure, miere de salcam.

4. Iaurt de cocos (cu amidon porumb) si afine
– o nuca de cocos
– 1 lingura cacao

– apa pana la 1.2 L
– 40 g amidon porumb Biovegan
– probiotic
Am adaugat la servire afine, miere de salcam.

Alte informatii pretioase sper:
– Cu cat nuca de cocos e mai mare, cu atat iaurtul va fi mai gustos si caloriile mai multe. Aveti grija, 100 g pulpa de cocos are in jur de 500kcal deci nu beti zilnic iaurt de cocos ca apoi sa va intrebati de ce v-ati rotunjit 🙂
– Pulpa ramasa dupa strecurare poate fi folosita pentru biscuiti sau briose, eu o congelez si o folosesc ulterior.
Din pulpa de seminte de floarea soarelui vreau sa fac umplutura pentru o placinta cu stafide
– Daca nu folositi amidon sau al agent de ingrosare, se separa iaurtul, iese foarte putin insa e sanatos chiar daca e subtire ca un lapte. Bacteriile si-au facut treaba si va vor fi de folos.
– Iaurtul este mai bun dupa ce a fost pastrat cateva ore in frigider.

Dorinta mea de a face iaurt cu probiotice provine din faptul ca vad cat ii e de bine cand flora ei e echilibrata ( reactiile alergice sunt tinute sub control, imunitatea e buna si raceste rar sau ii trece repede). In afara de probioticele cumparate la plic, folosim legume murate de noi in apa cu sare sau masline murate, luate din Grecia. Insa ma ingrijoareaza sarea asa ca am cautat si alte optiuni.
Nu sunt pro amidon sau zaharicale adaugate in mancare pentru ca ele pot favoriza dezvoltarea candidei, experimentez acum iaurt care sa-i placa si obiectivul e sa scad treptat cantiatea de amidon si de miere din el, insa sa avem saptamanal iaurt in dieta de cateva ori.

Poate la inceput o sa vi se para complicat sa spargeti nuci de cocos si sa tot puneti la fermentat bacterii insa e placut, iaurtul e super gustos si-l puteti pastra in frigider cateva zile, nu trebuie sa faceti asta zilnic.

Iaurtirea de la Biovita este foarte avantajoasa, pe langa faptul ca iaurtul e proaspat, ganditi-va ca un iaurt de cocos Harvest Moon ( foarte bun dar cu tapioca si guma guar si el) de 125 g costa 11 ron. 9 iaurturi= pretul iaurtierei. Iaurtiera are capacitate de un litru.
Sigur ca o sa luam si noi cate un Harvest Moon din cand in cand insa iaurtiera acesta mi se pare foarte utila pentru cineva care are alergie lapte animal.

Ce urmeaza?
Am multe planuri legat de urmatoarele iaurturi. Pe cele mai multe le vom putea realiza dupa ce ne refacem stocurile din casa.
Dupa ce incercam iaurtul de seminte de floarea soarelui, ma gandesc la iaurt de canepa pentru ca laptele de canepa iese foarte bun.

O sa rotim cacao si carob, o sa coloram iaurtul folsind coloranti naturali din plante ( ca aici http://www.biocorner.ro/biovegan-eco-colorant-alimentar-5×8-g.html).
Vom incerca apoi sa folosim kefir pentru fermentare si sa facem si “branza” din pulpa semintelor ramase din laptele preparat in casa.

Seminte de hrisca prajita si carob, quinoa si cacao si multe altele asteapta sa fie testate.
Nu exista limite cand vine vorba de a gati fara lapte de animal.

Poza de mai jos sper sa va motiveze sa faceti primul pas, e laptele de cocos facut in casa.

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.