Ieri am primit de la o prietena un tocător minunat cadou. Aveam unul mic, încăpea prea putina coca pe el si de cate ori făceam crackersii sau altceva cu aluat trebuia sa pun de 2-3 ori compoziție pentru o tava. M-am bucurat mult cand l-am vazut ieri :-).
Cu gândul la biscuiti am ajuns sa fac si pizza 🙂
Compoziția de azi este noua, mi-a placut mult cum au iesit. Sunt fragezi, gustosi si au o culoare frumoasa care ma suprinde, un galben placut care nu stiu cum s-a obținut.
Am folosit bicarbonat fara gluten ( Natron de la DM) pentru ca mi-a placut cum au iesit biscuitii de hrisca, foarte fragezi cand am pus bicarbonat. Multe luni am gatit fara praf de copt si fara bicarbonat asa ca o sa-mi ia ceva vreme sa ma obișnuiesc legat de folosirea lor optima. Legat de bicarbonat, am citit ca stingerea lui in ceva e o practica greșita, il inactiveaza.
Am fost foarte surprinsă ca exista bicarbonat fara gluten, deocamdata nimeni de la vreun Plafar n a reușit sa ma lămurească de ce bicarbonatul obișnuit ar avea gluten sau lactoza. Pe Natron scrie fara gluten sau lactoza….
Atunci cand folosim bicarbonat, Ingredientele uscate se amesteca intr-un castron iar cele umede in altul. Apoi se adauga unele peste altele si punem compoziția cat mai repede la cuptor. Amintindu-mi ca am citit asta undeva, mi-am dat șeama ca nu pot face 2 tavi de biscuiti pentru ca nu puteam aștepta având deja bicarbonatul in compoziție. Asa ca am facut o tava de biscuiti si un blat de pizza in tava de tarta si le-am copt in același timp, biscutii pe raftul din mijloc, pizza sus, deasupra lor.
Daca alegeți sa faceti biscuiti, din compoziția de mai jos iese 1 tava si jumătate de dimensiunea unui cuptor obișnuit. Ies aprox 560 grame pe care eu le-am folosit asa:
– 180 g pt tava pizza 25 cm diametru
– 380 g pentru biscuiti cuptor 1 tava
Am folosit faina integrala de quinoa, adusă din Germania si faina de soriz, din Moldova, ii gasiti aici, trimit in tarahttps://www.facebook.com/FaraGlutenFabr
Ingrediente:
– 200 g conopida la abur ( cântărită dupa ce am gatit-o)
– 300 g faina ( 80 quinoa si 220 soriz).
– 3 lingurițe târâte de psylium măcinate ( leaga compoziția, la fel ca pura de in sau chia sau oua :-))
– 1 lingura hasmațuchi/ ar fi mers si cimbru
– 1/2 lingurița sare
– 3/4 lingurița bicarbonat fara gluten ( Natron de la DM)
– 5 linguri ulei ( 3 armurariu + 2 floarea soarelui)
– 3 linguri suc grepfruit
– 16 lingurițe apa pentru Psylium
Reteta:
1. Gătiti conopida la abur si lăsați-o sa se răcească.
2. Preîncălziti cuptorul.
3. Intr-un pahar puneti 3 lingurile rase de psylium cu 16 lingurițe apa si lăsați cateva minute sa se închege
4. Stoarceți 1/2 grepfruit mic
5. Dati la robot: conopida gătită, uleiul, sucul de grepfruit, tărâțele închegate.
6. Intr-un alt bol amestecați: faina, sarea, praful de copt, ierburile.
7. Amestecați conținutul celor 2 recipiente, omogenizați cu mana.
8. Întindeti pe tocător aluatul, respectând proporția: 380 g pentru biscuiti, restul il puneti in tava de copt pizza. Tăiați biscuitii inainte de a-i pune pe foaia de copt la cuptor.
9. Coaceti 10-12 min la foc mediu.
10. Pentru pizza, scoateti din cuptor dupa 10 minute, adaugati toppingul si lăsați inca 5-10 minute la foc mic. Pentru topping am folosit: carne de iepure fiarta, conopida gătită la abur, ierburi. Le-am mixat si am adaugat pasta peste blatul copt. Am adaugat portocala, fiind sigura opțiune rămasă pentru aceasta zi din dieta. Blatul conține gref pe dare l-am pus sa nu se simtă gustul de conopida.
Nu se simte conopida in compoziție. Poate pentru pizza este prea aromat blatul, puteti renunța la ierburi si înlocuiți armurariul cu măsline de ex.
Acești biscuiti pot fi păstrati in casa cel putin 4-5 zile, eu ii împachetez in hârtie se copt.
Pofta buna!
No Comments