Ieri am fost in parc cu Crackersii de sfecla si seminte. Era si Răducu acolo, nu s-a înghesuit la crackersii aromati. Mama lui mi-a spus ca ii plac semințele asa ca m-am gândit sa fac ceva sănătos ( fara zahar) si cu multe seminte, sperând ca o sa-i placa lui Radu. O sa aflu maine daca i-a placut prăjitura.
Noi nu avem altele in meniu, ar fi de fapt chipsurile de tigernuts din Germania insa nu am destule, le pastrez doar pentru Ileana :-). Legat de seminte, pentru ca nu am gasit fara alergeni, le-am spalat inainte. Atunci cand le-am pus deasupra prăjiturii erau umede, asta au împiedicat-o sa crească pana la tavan. Trebuie sa le adaugati uscate deasupra.
Deși pare o prăjitura simpla cred ca aveti nevoie de 2 h in care sa va ocupati de ea pentru ca veți avea de mărunțit diverse, de dat la blender, pus seminte la înmuiat, urmărit prăjitura la cuptor. Lăsați copilul cu cineva sau cu somnul si încercați sa o faceti.
Pentru prăjitura am folosit o tava de copt cu diametrul de 25 cm. Cred ca va trebui sa regândesc retele pentru tava cat tot cuptorul, ne înghesuim la ele :-).
Am folosit faina integrala de orez si faina de soriz. Am adaugat sorizul pentru ca de obicei faina integrala este putin mai dura. Puteti folosi orice faina fara gluten in care puteti combina si faina de diverse seminte, nuci, castane, etc.
Ingrediente blat:
– 430 g banane cântărite curățate
– 1 lingurița lămâie
– 90 g seminte floarea soarelui( puteti folosi orice seminte, nuci, păstrati proporția)
– 10 ml apa ( au rămas pe seminte dupa ce le-am spalat)
– 100 g faina orez integral
– 60 g faina soriz
– 65 g pudra roșcove/ carob
– 1 lingurița praf de copt fara gluten- DM
– 1 lingurița bicarbonat fara gluten Natron- DM
– 2 linguri târâte psylium =8 g
– 10 linguri apa pentru inmuiere psylium= 80 ml
– 50 ml ulei de floarea soarelui
– 1 lingurița scortisoara
– un vârf cuțit nucsoara
– un praf de sare
Pentru topping:
– 30 g seminte floarea soarelui
Reteta:
1. Curățati bananele si le dati la blender cu semințele de floarea soarelui. Eu am spalat semințele inainte, conțineau urme. Adaugati aici lămâia.
2. Puneti la înmuiat tartele de psylium in apa aproximativ 15 minute, pana înghit toata apa.
3. Amestecați toate Ingredientele uscate si amestecați bine sa se omogenizeze: faina, carob, praf copt, bicarbonat, scortisoara, nucsoara, sare. Atenție! Daca voi aveti deja seminte măcinate sau faina de seminte adaugati aici in amestecul uscat. Eu le am pus peste banane pentru ca erau ude.
4. Peste amestecul de banane din blender puneti si tărâțele de psylium si uleiul si omogenizați.
5. Turnați amestecul umed peste cel uscat si amestecați cu o lingura. Turnați pe hârtia de copt din tava si neteziti cu o lingura, este un amestec care nu curge usor. Adaugati toppingul.
6. Așezati in cuptorul preîncălzit compoziția la foc mediu aprox 20 min. Urmăriți sa nu se ardă. Este coaptă cand trece testul scobitorii.
Pofta buna!
No Comments