Uncategorized

Budinca de orez cu pere coapte si cocos

In dimineata aceasta am pregatit o budinca din orez integral.

Avem pere de iarna care au o coaja tare si consistenta de gutuie. Copiii le manca si crude si au un gust si mai bun coapte. Cand am intrat in bucatarie si am simtit aroma de pere coapte cu scortisoara si de lapte de cocos ( fierbea orezul in el), mi s-a părut ca budinca e perfecta pentru o zi de iarna.
Am facut 2 variante, cea din poze este cu fulgi de cocos si voi scrie aceasta reteta. La Ileana nu am pus fulgi pentru ca nu ii plac, oricât de mici ar fi.

Am folosit orez integral, aveti aici un articol care explica in detalii de ce este mai bun ca acela alb/decorticat https://prodieta.ro/orezul-proprietati-nutritive-orez-integral-brun/.
Cel alb este mai gustos, cel integral este un pic mai tare, indiferent cat se fierbe. Boabele nu se lipesc la fiert. Copilul mesteca mai mult la el si asta ajuta si digestia. Sta deci mai mult la masa mâncând mai multe fibre.

Datorită continutului mare de amidon, folosim rar orezul in dieta si căutam varianta integrala chiar si la paste.

Zaharul de cocos e brun si daca traducerea din germana e buna, e din flori de cocos. Cum noi trebuie sa rotim toate alimentele, varianta de zahar din cocos e o opțiune buna pentru una din zilele cand vrem dulce. Rar, rar , rar

Ingrediente budinca:
– orez integral
– lapte de cocos ( noi am facut in casa)
– pere coapte
– scortisoara
– zahar de cocos ( DM)/ miere
– optional unt de cocos

Reteta:
1. Pentru a obține lapte de cocos se pun fulgi de cocos la hidratat cu o seara inainte, proporția este 1 cana fulgi la 2 căni de apa. Dimineata se mixează de mai multe ori si se strecoară.
2. Spălați, curățati, tăiați in 4 perele si le puneti cu apa la cuptor ( sa le acopere) intr-o tava de Yena cu capac, impreuna cu praful de scortisoara. Mixați-le la robot cand se răcesc. Puteti adauga zahar de cocos in ele daca vi se pare necesar.
3. Fierbeți orezul in lapte de cocos pentru a-i da un gust bun. L-am lăsat la foc mic aprox 25 min pana a înghițit tot laptele de cocos.
4. Lăsați orezul la răcit. Acum puteti adauga unt de cocos in orez pentru un gust si mai bun.
5. Așezati budinca in cupe: primul strat de orez fiert, crema de pere coapte, fulgii de cocos care au fiert in lapte, alt strat de pere. Presărați zahar de cocos pe deasupra si/sau scortisoara.

Lui Stefan i-a placut foarte mult, a zis ca am greșit ca n-am facut 10 portii. A mancat si Ileana, din budinca, din orezul fiert, iar din budinca :-).
POfta buna!

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.