Bucataria noastra

Grasimi vegetale folosite in bucatarie: Partea 1- Despre uleiul de in

Mi-am propus de multa vreme sa scriu despre grasimile pe care le folosim noi in dieta Ilenei.

Am ales sa scriu acum pentru ca am vazut zilele trecute la Biocorner  in magazin langa intrare 3 uleiuri recunoscute  pentru omega 3  (uleiul de in, uleiul de canepa si uleiul de chia marca Olmuhle) . Olmuhle produce multe uleiuri iar Biocorner aduce aceste uleiuri ( presate la rece cele pe care le-am vazut). Au un gust bun.

Poate pentru cine a mancat toata viata ulei de porumb si ulei de floarea soarelui dublu rafinat, va fi nevoie de un timp de adaptare.

In timp am ajuns sa iubesc aceste uleiuri desi la inceput imi amintesc ca respingeam uleiul de in pana am gasit marci care sa-mi placa si sa inteleg ca e foarte important sa alegeti un produs de calitate.

Inca din 2016 Ileana avea in dieta, prin rotatie urmatoarele uleiuri, in general presate la rece: uleiul de in, de canepa, de masline si mai rar pe cele de rapita, armurariu sau sofranel, avocado. Acum stiu ca unele dintre ele sunt excelente si ca altele pot fi folosite dar mai rar pentru alergici pentru ca sunt inflamatoare.

In 2017 cand tineam dieta exact ca Ileana mi-am facut testele pentru colesterol ( atat colesterolul total cat si cel rau ). Pentru prima oara in multi ani colesterolul total era in limite iar colesteroul bun HDL-ul cumva de 3 ori peste limita de jos.  Foarte bine adica!!! Colesterolul bun este cel care ne protejeaza de bolile cardiovasculare . Colesterolul rau era foarte mic de data asta. Medicul m-a intrebat atunci ” Ce mancati Doamna de aveti valorile acestea? N-am vazut in viata mea aceste valori la un pacient”

I-am povestit in mare ce mancam si apoi am inceput sa studiez mai mult sa inteleg ce se intamplase.  Atunci m-am gandit ca excluderea laptelui din meniu si adaugarea alimentelor atiinflamatoare ( cum sunt cele din familia crucifere: varza, broccoli, gulie, conopida, etc)  si uleiurile vegetale  (multe) pe care nu le avea inainte in dieta ( dintre care uleiul de in si cel de masline erau in cantitatea cea mai mare) , m-au ajutat sa ajung aici cu nivelul colesterolului.

O sa va povestesc pe rand, in articole separate despre fiecare dintre ele si sa va spun cum le folosim.

Ce mi se pare important la uleiruile din dieta?

  • sa fie recunoscute pentru omega 3 pentru ca acestea sunt antiinflamatoare si de dorit in dieta
  • daca ne dorim un ulei cu omega 6 ( proinflamatoare) pentru ca ne place gustul, trebuie sa il  folosim in cantitate foarte mica si combinam cu alte grasimi/seminte cu mult omega 3 ( seminte canepa, chia, in, somon, alt peste gras) pentru a pastra balanta in favoarea omega 3
  • sa fie presate la rece ( daca sunt asa, nu le vom incalzi, le vom folosi adaugate reci in mancare pentru a beneficia la maxim de avantajele lor

In poza: ingredientele pentru pastele servite cu ulei de in si fulgi de drojdie inactiva

Uleiul de in presat la rece este preferatul Ilenei, asa cum va spuneam. Ea iubeste oricum uleiruile , inclusiv cel de chimen negru, avocado sau canepa care au gust mai deosebit.

Pastram uleiul de in in frigider dupa deschidere si il adaugam in preparate .

Cum pastram uleiul de in?

  • alegeti un ulei de in aflat in sticla ( nu plastic!)
  • il pastrati la frigider dupa deschidere si il consumati in maxim 30 zile.  Alegeti intotdeauna un ulei de  in recipient mic pentru a -l putea consuma de placere in acest interval si pentru a nu ocupa mult loc in frigider
  • nu folositi la foc uleiul de in, are punct de fumegare scazut si il stricati

De ce sa adaugati ulei de in in dieta?

” Omega-3 fatty acids are essential to health and have been associated with benefits like reduced inflammation, improved heart health and protection for the brain against aging

Acizii omega 3  ( din uleiul de in) sunt esentiali pentru sanatate si au fost asociati cu beneficii ca: reducerea inflamatiei, imbunatatirea sanatatatii inimii si protejarea  creierului de efectele procesului de imbatranire” Sursa https://www.healthline.com/nutrition/flaxseed-oil-benefits#section1

“Punctul cheie este ca ALA – Omega-3-urile gasite in semintele de in – sunt nutrienti esentiali destul de rari printre alimentele de origine vegetala, si ceruti pentru sinteza altor tipuri de acizi grasi Omega-3. Aceste grasimi sunt importante pentru sanatatea inimii, a creierului si buna dispozitie; exista dovezi suplimentare ca lignanii si alte molecule din semintele de in ar putea ajuta la prevenirea cancerului, accidentului cerebral si a diabetului.” Sursa: https://viataverdeviu.ro/semintele-de-in-de-ce-ai-nevoie-de-aceasta-supersamanta-si-ce-sa-faci-cu-ea 

Uleiul pe care il avem acum in frigider este acesta  si urmeaza sa-l luam pe cel de la Olmuhle din poza de mai jos.

Cateva surse despre uleiul de in

  • https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/
  • https://www.health.harvard.edu/heart-health/why-not-flaxseed-oil
  • https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-flaxseed-and-flaxseed-oil/art-20366457

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.