Alte retete/ Bucataria noastra/ Creme tartinabile/ Pachet scoala

Unt vegan din uleiuri vegetale si aquafaba

Ingrediente: aquafaba ( apa in care au fiert nautul sau fasolea), unt cocos, ulei canepa, zeama lamaie, sare, optional amidon ( intaritor de frisca vegana)

Nu contine: lapte

Proprietara retetei untului vegan facut in casa doreste sa ne referim la el ca untul Dnei Nina.

Dna Nina nu va cunosc dar asta nu mă împiedică să vă felicit pt această rețetă și să vă trimit gânduri bune.

Am facut aceasta reteta urmand Reteta originala de aici .

Pentru emulsionarea grasimilor este nevoie fie de o lecitina ( exista de soia, de rapita, de floarea soarelui, de ou) sau exista acesta varianta in care aquafaba este cea care leaga, omogenizeaza si da cremozitate untului vegan.

Ce este aquafaba?

Este apa din conserva de naut la baza, deci apa in care au fiert leguminoase. Desi in majoritatea retetelor se foloseste apa de naut,  in functie de alimentele permise in dieta, fiecare poate experimenta cu apa altor leguminoase: fasole, mazare, poate chiar linte.

” …aquafaba, lichidul ramas in urma fierberii leguminoaselor (fasole, naut etc) sau cel din conservele cu aceste produse, care pare sa fie un inlocuitor remarcabil de eficient (si surprinzator de gustos) al oualor. Secretul consta in combinatia de proteine, amidon si fitochimicale derivate din glucoza numite saponine, care se amesteca in apa in care fierb boabele. Impreuna, acesti compusi stabilizeaza bulele de aer si mentin spuma pufoasa – adica exact ceea ce face un desert pufos si aerat” Sursa este site-ul www.viataverdeviu.ro

Cu aquafaba se pot prepara pe langa unt vegan, maioneza vegana, bezele si multe altele, gasiti surse pe net.

Noi folosim apa din borcanul de fasole Dennree  de la Biocornerpentru a obtine retetele pe baza de aquafaba, fiind in acest moment singura leguminoasa in dieta ( in afara de roscove, tot leguminoase si ele)

 

Unt vegan din uleiuri vegetale si aquafaba

Print Recipe
By Serves: 1 borcan Prep Time: 20 min Cooking Time: fara coacere

Ingredients

  • 45 ml aquafaba
  • 50 g unt cocos la temperatura camerei
  • 1 lingura si jumatate ulei de canepa- pt culoare
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • un plic de intaritor de frisca vegana ( optional)
  • putina sare

Instructions

1

Amestecati aquafaba cu zeama de lamaie si cu sare si bateti continutul cu telul sau la mixer.

2

Adaugati pachetul de intaritor de frisca vegana si continuati sa bateti cu telul/sa mixati.

3

Separat topiti pe baie de abur 50 g unt cocos sau folositi la temperatura camerei daca este cald si e topit

4

Adaugati ca la maioneza putin cate putin din untul lichid

5

Lasati cateva ore la frigider, fara sa inchideti ermetic!!!

6

Dupa cateva ore se va solidifca si puteti incepe sa-l folositi. Pastrati in frigider dupa fiecare folosire!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre untul vegan

  • Se solidifica la frigider, se păstrează 7 zile
  • Are un gust bun, nu se simte cocosul , nici cânepă, nici aquafaba , se topește în gura

In reteta originala am inlocuit apa de naut cu apa de fasole si am adaugat intaritorul pentru frisca( are amidon fara gluten) pentru ca am considerat ca intareste mai bine.

  • L-am servit pe pâine făcută în casă , fara gluten, din mei, faina dovleac, semințe cânepă
Produse folosite

Daca nu aveti ulei de cocos in dieta, puteti incerca sa inlocuiti cu ulei de avocado care se solidifica la rece, la fel ca acela de cocos. Aveti aici un articol despre beneficiile uleiului de avocado.

Gustul uleiului de avocado este insa foarte puternic si nu stiu daca il vor accepta copii vostri. Pentru ca Ilenei ii place si uleiul de avocado, voi incerca si eu sa fac unt vegan cu ulei de avocado si aquafaba si revin cu impresiile.

Despre alte uleiuri pe care le avem in dieta am scris aici ( uleiul de in presat la rece).

In afara de uleiurile presate la rece, folosim rar si margarina Vitaquelle sau Landkrone ( cea de masline sau cea de chia cocos)

Un ulei de cocos care ne place este cel Republica Bio, de aici.

Pofta buna si multa inspiratie!

 

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.