Suplimente

Imunitate partea I: Eliminarea alergenilor din dieta si echilibrarea florei

Iata ca am primit o intrebare grea  din partea unei mamici si anume ce sa faca pentru a ajuta copilul in vederea cresterii imunitatii, scopul fiind sa nu se mai imbolnaveasca asa des . Ea spune “medicii mi-au recomandat pt imunitate fel de fel de siropuri și prafuri din farmacii in care eu nu mai cred. Momentan l-am retras și de la grădinița și vreau sa îl ajut sa se recupereze complet, însă nu știu cu ce sa încep, ce sa ii dau…nu știu unde greșesc. ”

Consider ca intrebarea este provocatoare din 2 puncte de vedere

  • este foarte mult de spus legat de imunitate si consider ca tot ceea ce am facut pentru Ileana si facem are acest scop ( eliminare alergeni din dieta sau din mediu in care sta, reechilibrare flora, dieta si alimentatie sanatoasa ( cat mai mult bio si surse cunoscute) care cuprinde alimente antiinflamatoare ( familia crucifere, omega 3), antioxidanti ( fructe de padure, cacao, etc), preventie ( uleiruile esentiale Vivansan, homeopatie), miscare, mers la mare, mult timp petrecut afara, sport, atmosfera din casa, sa o ajutam sa fie mai puternica .  Alergiile sunt legate tot de sistemul imunitar si ti doresti un sistem imunitar puternic care sa nu mai interpreteze anumite alimente ca fiind toxice si sa declanseze astfel reactii alergice.
  • organismul uman este foarte complex si suntem diferiti, de aceea, este posibil ca anumite lucruri care au ajutat-o pe Ileana sa nu aiba efect in alte situatii ( in cazul in care conditiile sunt foarte diferite)

Voi scrie din experienta proprie si daca alegeti sa cititi va rog sa:

  • tineti cont ca sunt sfaturile din experienta proprie, plecand de la recomandarile medicilor sau terapeutilor la care am fost si ca este nevoie sa le validati cu medicii copiilor vostri. Unele suplimente pot interactiona urat cu alte tratamente pe care le face copilul

Inainte de a incepe sa vorbim despre imunitatate, este important sa stim ce este de fapt imunitatea. In acest sens va las articolul de mai jos, Sursa : https://zenyth.ro/ce-este-imunitatea-organismului/

Imunitatea organismului sau sistemul imunitar cuprinde mecanismele de aparare ale organismului fata de agentii patogeni − virusuri, bacterii, fungi, radiatii, substante toxice, medicamente. Daca agentii patogeni sunt in cantitati mici, sistemul imunitar face fata atacului. Exista insa si situatii cand sistemul imunitar este depasit, este slabit si are nevoie de ajutor pentru a face fata agentilor patogeni.

Imunitatea organismului este o retea complexa, compusa din organe limfoide (timusul, maduva osoasa, splina, ganglionii limfatici, apendicele, amigdalele), celule si molecule.

Specialistii vorbesc despre imunitate innascuta si imunitate dobandita. Imunitatea innascuta este mostenita de la parinti si nu mai poate fi influentata pana la sfarsitul vietii. Imunitatea dobandita poate fi sustinuta si modelata ”

Cand vine pe lume copilul are deci imunitatea innascuta.

“Dacă copilul a avut norocul să primească o floră sănătoasă de la flora vaginală a mamei, această floră pe care o regăsim identic în intestinul bebelușului va antrena sistemul imunitar al copilului în direcția instalării unei imunități sănătoase, robuste de tip Th1, schimbând imunitatea de tip Th2 cu care copilul vine pe lume și pe care o are în timpul gestației

…..n care s-a constatat că instalarea unei alergii în primul an de viață este direct dependentă de instalarea unei flore patogene în intestinul bebelușului”

Sursa este interviul cu Prof Dr Ionescu si va rog sa cititi tot articolul de aici.

Revenind la experienta noastra, primul pas care a contribuit pozitiv la crestera imunitatii au fost de fapt 2 🙂

  1. identificarea alergenilor prin teste la noi si eliminarea lor din dieta ( in cazul alimentelor) si limitarea expunerii la ei ( in cazul acarienilor)

Am scris aici ce analize am facut la clinica Prof Dr. John Ionescu, Spezialklink Neukirchen si pt ca erau foarte multe alergii, am inceput dieta de rotatie pe care am tinut-o aproape 1 an si 9 luni.

Pentru alergia la acarieni, am scris aici ce am facut si a contribuit foarte mult.

Daca aveti copiii micuti si sunteti sfatuiti sa amanati sa luati sange pentru teste, eu va sfatuiesc sa va ganditi ce inseamna sa bombardati sistemul imunitar al copilului zilnic cu acelasi alergen doar pt ca n-ati prins cine-i face rau. Raul facut de un alergen sau zeci de alergeni cred ca este mai mare fata de stresul unei analize de sange.

Problema cu analizele de sange este ca din pacate in tara am avut cateva experiente foarte proaste in sensul ca valorile erau mici sau inexisente si reactiile grave. Asa am ajuns cu Ige > 100 la acarieni in Germania pt ca in panelul de la spital de stat nu aparea alergia.

Eu nu va pot recomanda medic la care sa mergeti pt testele alergice dar va recomand sa cautati pe grupurile dedictae si sa alegeti cum simtiti, din experienta altor parinti.

Si ce va mai recomand din experienta proprie este sa faceti tot ce tine de voi sa identificati cauzele alergiilor si sa nu mergeti cu ochii inchisi pe medicamente care tin sub control simptomele!!!!

Dupa primul pas, adica identificarea alergenilor si eliminarea din dieta, urmeza pasul 2, la fel de important.

2. Identificarea prin analize de laborator a florei intestinale si echilibrare

Este usor de analizat, se face din scaun. Cu exceptia candidei care se pare ca iese foarte greu in analize , aici parintii spun ca la Lab Cantacuzino din Bucuresti iese candida in scaun mai repede fata de alte lab)

Despre flora aveti primul articol de mai sus

“Flora intestinala este compusa din bacterii „prietenoase” si din agenti patogeni. Bacteriile „prietenoase” se mai numesc si probiotice. Termenul probiotice a fost introdus pentru prima data in 1953 de catre Kollath. Colonul se poate mentine sanatos cu 85% probiotice (flora de fermentatie) si 15% agenti patogeni (flora de putrefactie). Imunitatea si, implicit, sanatatea noastra depinde de echilibrul dintre aceste doua tipuri de bacterii. Flora de fermentatie predomina pentru ca ea colonizeaza o portiune mai mare din intestin – si anume, tot intestinul subtire (5 metri) si o parte a colonului (1 metru). In vreme ce flora de putrefactie se gaseste doar in colonul descendent (aproximativ 50 de centimetri). Orice modificare sau dezechilibru al acestui raport inseamna imunitate scazuta, sensibilitate crescuta la infectii, intrucat flora intestinala nu-si indeplineste corect rolul protector”

Reechilibrarea florei mi s-a parut cel mai greu de indeplinit si de durata in cazul nostru.

Am scris aici pe larg despre flora, aveti si poza dupa analiza de flora facuta ca pacienti la Spezilklink Neukirchen, la Enterossan. Dupa 3-4 tratamente clasice pt candida intestinala crescute, se pare ca ne-au ajutat uleiurile esentiale si suplimentele de la Vivasan sa o echilibram. Sunt sigura ca nu e nici acum perfecta desi Ileana e perfect sanatoasa. Urmeaza sa testam laptele de iapa ( sper ca primim ok de la medic), poate sa introducem kefirul de apa, ambele cu rolul de a contribui la o flora sanatoasa intr-un mod cat mai natural.

Nu cred ca puteti fi sanatosi daca flora este foarte dezechilibrata. Batalia mea pt reducerea candidei intestinale la Ileana a fost atat de importanta si i-am alocat atata timp pentru ca eu stiam fara analize cand a crescut la ea candida. Facea reactii mai des la alimente, simteam un miros de amoniac/acetona dimineata cand respira, la trezire.

Apoi , intr-o dimineata am simtit miros de iaurt /kefir bun si am inteles ca asta este, sa mirosi a probiotice inseamna sa fi ipe drumul cel bun. Dupa tratamentele cu uleiurile esentiale, simt ca e foarte bine cu totul, plina de vitalitate.

Pana la urmatorul articol pe aceeasi tema,  recomandarile pentru cresterea imunitatii sunt:

  1.   sa aveti in vedere sa identificati alergenii si sa-i scoateti din meniu si 
  2. sa faceti analiza de disbioza intestinala si sa incepeti sa echilibrati flora

Credeti-ma ca poti sa faci ciorba fara morcovi si ceapa zilnic si mai ales fara cartof.

La supa puteti folosi pt gust si fenicul in loc de ceapa.  Supa noastra crema de ieri a avut: dovleac, telina, zucchini, radacina de patrunjel, ulei, apa. Puteti pune fulgi de drojdie inactiva sau unt de cocos daca va place.

Spor la citit si sanatate! Nu este un drum usor insa cu informatiile potrivite poti face multe schimbari in bine pentru sanatatea copilului.

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.