Dulce

Tort vegan de ciocolata cu crema de banane si cacao

Tortul vegan de ciococolata cu crema de banane si cacao contina faina fara gluten ( hrisca si soriz – poate fi inlocuita cu cea de orez daca nu aveti acum la indemana).

Reteta este adaptata de pe acest blog minunat http://nirvanacakery.com/vegan-chocolate-orange-cake/Blatul poate fi taiat in 2 sau 3 si umplut cu orice crema preferati sau il puteti folosi pentru a-l transfoma intr-o alta prajitura, o sa scriu reteta si pentru aceea curand.
La crema am folosit fructe bine coapte pentru ca sunt mai dulci si gustoase asa. Eu am ales banane si avocado, in care am adaugat miere de rapita, unt de cocos si fulgi de cocos, pudra cacao. Blatul nu este prea dulce de aceea e nevoie sa adaugati dulce ( miere, agave, curmale, etc in crema).
Am glazurat tortul folosind reteta noastra preferata pentru bomboane de ciocolata, la care am adaugat esente de calitate de portocala si vanilie.
Este un tort pentru care puteti alege si o crema alba, facuta din fulgi cocos, miere, unt cocos si il puteti imbraca in frisca de cocos sau de orez si decora cu fructe rosii.Pentru copt am folosit o tava de ceramica, are baza detasabila si un diametru de aprox 26 cm. Daca va inspirati de pe blogul de mai sus, atentie ca iese o cantitate foarte mica.

Reteta care urmeaza este pentru un blat de tort din care puteti taia 2-3 felii pe lungime.
Eu am copt de 2 ori pentru ca am vrut sa aiba mai multe etaje. Din al doilea blat copt, am folosit 1 felie pentru tort si restul pentru prajitura cu inimioare.





Ingrediente pentru blat ( 1 blat):
– 170 g faina hrisca
– 230 g faina soriz ( puteti folosi de orez)
– 25 g tarate de psylium ( aceeasi cantiate seminte de in sau de chia macinate)
– 130 ml suc portocala ( de la o portocala mare)
– 120 ml ulei rapita ( floarea soarelui/masline/cocos)
– 2 linguri esenta portocala
– 110 g miere rapita ( sirop agave/artar)
– 80 g cacao
– 15 praf de copt
– un praf de sare
– 1 lingurita scortisoara
– 450 ml apa minerala

Pentru crema necesara pt 4 etaje:
– 600 g banane coapte, fara coaja ( 4 -5 banane mari)
– 180 g avocado bine copt, fara coaja si sambure ( 1 bucata)
– 155 g miere rapita
– 130 g fulgi de cocos
– 80 g unt de cocos
– 25 g cacao pudra
Daca vreti sa fie mai cremos, puteti mari cantitatile.

Pentru glazura:
– 100 g unt cacao
– 30 g miere de rapita
– 12 g cacao pudra
– 1 lingura esenta portocala
– 1 lingura esenta vanilie

Pentru decor
– 1 rodie
– 1 portocala

Pentru blat
1. Puneti in vasul robotului taratele de psylium si adaugati peste ele sucul de portocala. Lasati cateva minute sa formeze o gelatina.
2. Adaugati peste gelatina de psylium: uleiul de rapita, mierea, esenta de portocale si omogenizati la robot. Adaugati aici si apa minerala.
3. Intr-un alt vas adaugati si omogenizati: faina, pudra de cacao, scortisoara, prajul de copt, sarea.
4. Amestecati compozitia din cele 2 recipiente.
5. Puneti in vasul pregatit pentru coacere, pe hartie de copt, in cuptorul preincalzit si coaceti aproximativ 26-28 minute la 170 C sau pana trece testul scobitorii.
6. Lasati blatul inca 10 min sa se odihneasca, dupa ce ati oprit cuptorul. Mutati apoi pe un gratar de racire.
7. Cand se raceste complet, taiati in felii subtiri. Eu l-am taiat a doua zi iar crema am pus-o cu o noapte inainte de a servi totul pentru a ma asigura ca se combina crema cu blatul inainte de servire.

Pentru crema:
1. Topiti untul de cocos pe baie de abur.
2. Adaugati celalte ingrediente in robotul si omogenizati.
3. Folositi crema pentru a umple feliile de tort, mai putin ultima felie. Deasupra folositi doar glazura.

Pentru glazura:
1. Topiti untul de cacao pe baie de abur.
2. Adaugati celealte ingrediente si omogenizati.
3. Folosind o lingura, decorati tortul, lasand sa curga putina ciocolata pe laterale.

Eu l-am lasat pe o hartie de copt mai mare ca baza lui si dupa ce l-am glazurat, am taiat hartia de copt care depasea baza 🙂
Glazura se intareste in cateva minute si puteti adauga un nou strat deasupra daca nu e vreun copil prin bucatarie si va lasa fara glazura.
Lasati tortul in frigider cateva minute sa se intareasca bine glazura. L-am glazurat noaptea si l-am lasat pana dimineata in frigider.

Pentru decor:
1. Curatati rodia de coaja si de pielea alba din interior.
2. Curatati coaja de la portocala cu un cutit si taiati apoi felii rotunde pe care le veti taia in 2 pentru decor sau improvizati dupa cum va place.
Puteti avea inca o rodie si o portocala curatate, poate ca prietenii vor sa adauge in farfurii mai multe fructe, merg foarte bine cu ciocolata neagra din care e facut tortul.
Am decorat tortul inainte sa vina invitatii pentru ca fructele sa isi pastreze prospetimea.

Reteta pentru prajitura glazurata din poza este aici. Este o prajitura vegana, fara gluten.

Serviți cu drag si împărțiți cu prietenii!

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.