Articolul de mai jos este scris in iunie 2017 si adaug aceste comentarii in care inglobez experienta personala pe aceasta tema dupa scrierea articolului.
Noiembrie 2018: o mama din provincie mi-a scris zilele trecute ca a primit decontul pt analizele facute cu un an in urma la internarea in mod ambulatoriu la Speziklinik Neukirchen dupa un an de la efectuarea lor.
Ceea ce stiu in acest moment este ca:
- boala trebuie sa poata fi tratata si in tara/ altii spun ca din contra ( fiecare Casa are idei diferite),
- este nevoie ca inainte sa plecati sa aveti trimitere de la medicul de familie ( trimiterea standard pe care v-o da cand mergeti la alregolog/dermatolog/cardiolog, etc) catre specializarea pe care o are medicul care va vede copilul ( de ex noi am fost internati la medic pediatru deci trimitere catre pediatrie la noi insa trebuie sa stiti inainte, fara sa presupuneti ce specializare are, pt ca daca presupuneti ca e alergolog si nu e, trimiterea nu va ajuta deci pica toata ideea de a deconta)
- biletul de trimitere trebuie sa fie semnat, parafat, completat in partea de jos la clinica la care mergeti
- sa aveti dovada clara a analizelor, costurilor de internare, tratament, atat cele originale cat si cele traduse in limba romana de traducator autorizat!
- dovada platilor efectuate inclusiv extras de cont parafat de banca chiar daca e contul vostru si scoateti de pe calculator dovada
Din experienta personala aceasta informatie nu se cunoaste la toate Casele de asigurari si e posibil sa primiti mai multe informatii contradictorii. Ceea ce va pot spune este ca pana acum stiu 2 parinti care au decontat ( mama care mi-a scris in 2017 si care a fost internata acolo si care a decontat partial si mama care mi-a scris zilele trecute dupa 1 an).
Mergeti la Casa de asigurari din orasul vostru si discutati aceste lucruri, poate voua vi se cere ceva diferit sau poate procedurile se schimba de la luna la alta.
Noi am depus anul acesta dupa ultima internare un dosar in acest sens, in aprilie- mai 2018 , am primit lunar sau la 2 luni scrisori: e in lucru, lipseste o chitanta, o chitanta e in germana iar asteptarea mea este ca in decurs de un an sa avem un raspuns final, asa cum mi s-a comunicat la inceput .
…………………………………………………………………………….
Articolul din 2017 Un pacient roman internat la clinica in martie 2017 a primit zilele acestea decontarea pentru aproximativ 30% din cheltuielile efectuate la Spezialklinik Neukirchen pentru internare. n
Dansa a fost internata in Martie 2017 si banii decontati au ajuns la ea in jur de 10 Iunie cand mi-a scris.Va dau mai jos informatiile si ii multumesc pentru grija pentru viitorii pacienți de la Neukirchen.
Luati-le, mergeti cu ele la Casa de Asigurari si decontati si voi o parte din bani. Pregatiti-va sa vi se spuna ca nu se poate, ca nu s-a mai auzit. Fiti pregatiti sa va enervați in încâlceala sistemului si sa va consumați mult timp.
Pașii necesari:
1. Medicul care are contract cu Casa, completează formularul atasat inainte sa plecați la clinica!!!!http://www.dsclex.ro/legislatie/2009/aprilie2009/imagini/214/214_1.jpg
2. La clinica formularul e completat si de SKN iar facturile/chitanțele plătite acolo sunt ștampilate, scrie pe ele achitat.
3. Cand va întoarceți in tara, depuneți dosarul cu formularul atasat si chitanțele plătite la Casa si apoi așteptați banii.
———–
Acesta este un formular standard aflat in cabinetele medicilor.
Medicul de familie i-a dat trimitere alergologie iar medicul alergolog i-a dat acest bilet pt internare in spital pt analize. Acest bilet poate fi folosit pentru internare in spital in tara sau strainatate, nu sunt bilete separate daca pacientul pleacă din tara.
—————
Iata pe larg explicația legată de completarea formularului:
” Am gasit formularul si online, este cel de mai jos:
https://lege5.ro/GetImage?id=%2085064
Iata ce trebuie completat la cateva puncte, pentru cazurile de dermatita atopica ( cum a fost cazul pacientului)
– Titlul formularului este: “Bilet de trimitere pentru servicii medicale clinice/Bilet de internare utilizat in sistemul de asigurari sociale de sanatate”.
– la punctul 1 (“Catre specialitatea clinica”) este completat: “Alergologie”
– la punctul 2 sunt trecute datele clinicii din Spitalul din tara unde a fost pacienta, in dreapta este bifat “Amb. spec.” si “Nivel de prioritate: Curente”
– la punctul 3 se completeaza datele pacientului, la “Beneficiar” este bifat “Pachet de baza”
– la punctul 4 (“Diagnostic prezumtiv”) este completat: “Dermatita atopica, moderat severa”
“Cod diagnostic prezumtiv: 602”
“Tip diagnostic: C”
– la punctul 6 (“Motivul trimiterii catre alte specialitati clinice/in vederea internarii”) este completat: “Rog consult de specialitate”
– la punctul 9 este completata data trimiterii din RO si alaturi sunt trecute datele medicului care face trimiterea, plus semnatura lui
– la punctul 10 (“Se interneaza in unitatea sanitara cu paturi”) este completat “Spezialklinik Neukirchen”, plus stampila SKN (se pune cand pacientul este acolo)
– la punctul 12 (“Semnatura medicului care furnizeaza servicii medicale clinice etc.”) a semnat medicul SKN care s-a ocupat de caz”
Asta a primit, am încheiat citatul.
———————-
Doamna a depus dosarul dupa revenirea de la SKN, in Martie 2017.
In cazul lor, banii de la statul roman au venit destul de redepe (cam in 3 luni).
Cand am primit emailul, am intrebat si eu medicii din tara despre ele, intr-unul din spitale nu s-a auzit, nu s-a folosit vreodata :-). Sunteți deci pionieri.
Noi am incercat anul trecut sa decontam cheltuieli folosind un alt tip de formular, E112, am fost refuzați in tara. Zeci de medici din tara pe care i-am intrebat daca putem deconta cheltuielile pe care le-am facut la clinica, m-au asigurat ca nu se pot deconta, nu am știut ca exista acest formular ( diferit de E112) si ca procedura poate fi asa simpla.
Parintii care stiu ca medicii refuza sa completeze formularul, aleg sa nu menționeze ca este pt strainatate. Pe el nu este bifata aceasta opțiune…
Informatii utile:
1. Spezialklinik Neukirchen este o clinica din Germania, cu 30 de ani de experiența in tratamentul bolilor de piele si al alergiilor si problemelor de mediu, aceasta este pagina lor http://www.spezialklinik-neukirchen.de
Noi am mers la SKN pentru a tratat dermatita forma severa a fetiței noastre, dermatita pentru care nu am gasit vreo ameliorare in tara in 14 luni de căutări zi si noapte, cu 70 de vizite la Cabinete medicale/spitale.
La SKN dermatita a inceput sa regreseze in cateva zile de la prima internare. Au trecut de atunci 16 luni si pielea e 95% mai bine acum. Au fost momente cand pielea a fost perfecta insa Ileana are inca multe alergii ( pentru care ținem Dieta de rotatie dela SKN) si pielea reacționează imediat la alergeni.
2. Clinica este condusă de Prof. Dr., John Ionescu (roman), aveti aici un interviu cu dansul http://m.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/profesor-medicina-nutritionala-explozia-inregistram-cancer-de-a-chimizarea-mancarii-1_587baf585ab6550cb875acb2/index.html.
Pacienții romani pot contacta clinica in limba romană. Aici sunt si doctori si medici romani, noi am fost pacienti la Dr. Sachs (romanca), dansa e la pensie acum.
Emailul Dr. Alexandru Constantienscu este alex@allergieklinik.de si ii puteti scrie in romană pentru a vedea daca va puteti trata la SKN. Veți primi de la dansul informatiile de care aveti nevoie.
3. Grupuri utile de suport pe Facebook:
– Totul despre alergii
– Copii cu alergii si intolerante alimentare
– Meniu copii cu alergii si intolerante alimentare
– Dieta de rotatie alergii si intolerante e pagina mea de Facebook, acolo scriu meniul si progresele noastre dupa internările de la SKN.
Important: va rog sa verificați informația primită la Casa de Asigurari, nu vreau sa aveti suprize sa nu vi deconteze banii. Mi-e teama ca in fiecare oras veți primi alte informatii…
Atașez o parte din paragrafele din Monitor, le gasiti pe acest link, sunt mai multe publicate la acest link:
http://www.dsclex.ro/legislatie/2009/aprilie2009/mo2009_214.htm
ACTE ALE ORGANELOR DE SPECIALITATE ALE ADMINISTRATIEI PUBLICE CENTRALE
MINISTERUL SĂNĂTĂTII
Nr. 384 din 26 martie 2009
CASA NATIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE
Nr. 413 din 24 martie 2009
ORDIN
privind aprobarea modelului unic al biletului de trimitere pentru servicii medicale clinice/
biletului de internare utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate si a Instructiunilor
privind utilizarea si modul de completare a biletului de trimitere
pentru servicii medicale clinice/biletului de internare
Având în vedere Referatul comun de aprobare al ministrului sănătătii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurări de Sănătate nr. I.B.3133/D.G.706/
2009, în temeiul:
– Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătătii, cu modificările si completările ulterioare;
– Hotărârii Guvernului nr. 1.714/2008 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordării asistentei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2009, cu modificările si completările ulterioare;
– Hotărârii Guvernului nr. 1.718/2008 privind organizarea si functionarea Ministerului Sănătătii, cu modificările ulterioare;
– Hotărârii Guvernului nr. 972/2006 pentru aprobarea Statutului Casei Nationale de Asigurări de Sănătate, cu modificările si completările ulterioare,
ministrul sănătătii si presedintele Casei Nationale de Asigurări de Sănătate emit următorul ordin:
Art. 1. – Se aprobă modelul unic al biletului de trimitere pentru servicii medicale clinice/biletului de internare, ca imprimat cu regim special, în baza căruia se recomandă specialitatea clinică din ambulatoriu sau din unitatea sanitară cu paturi căreia urmează să i se adreseze pacientul pentru a primi servicii medicale decontate de către casele de asigurări de sănătate, prevăzut în anexa nr. 1.
Art. 2. – Casa Natională de Asigurări de Sănătate asigură implementarea biletelor de trimitere pentru servicii medicale clinice/biletelor de internare, formulare ce contin elemente de protectie împotriva falsificării si contrafacerii, potrivit tuturor elementelor prevăzute în anexa nr. 1, înserierea acestora, numerotarea filelor carnetelor cuprinzând biletele de trimitere pentru servicii medicale clinice/biletele de internare, precum si distribuirea acestora.
Art. 3. – (1) Se aprobă Instructiunile privind utilizarea si modul de completare a biletelor de trimitere pentru servicii medicale clinice/biletelor de internare utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzute în anexa nr. 2.
(2) Aplicarea prevederilor instructiunilor prevăzute la alin. (1) este obligatorie.
Art. 4. – Medicul care eliberează biletele de trimitere pentru servicii medicale clinice/biletele de internare este responsabil de realitatea datelor înscrise în rubricile completate.
Art. 5. – Anexele nr. 1 si 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 6. – Prezentul ordin intră în vigoare începând cu luna aprilie 2009 si se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul sănătătii,
Ion Bazac
Presedintele Casei Nationale de Asigurări de Sănătate
Irinel Popescu
ANEXA Nr. 1*)
Bilet de trimitere pentru servicii medicale clinice/bilet de internare utilizat în sistemul de asigurări sociale de sănătate
*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
ANEXA Nr. 2
INSTRUCTIUNI
privind utilizarea si modul de completare a biletelor de trimitere pentru servicii medicale clinice/biletelor de internare
utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate
A. Principii generale:
1. Recomandarea pentru servicii medicale clinice/în vederea internării în unităti sanitare cu paturi, atunci când este cazul, se face pe formularul cu regim special descris în anexa nr. 1 la ordin. Utilizarea altor formulare pentru recomandarea de servicii medicale clinice/în vederea internării în unităti sanitare cu paturi, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, atrage răspunderea persoanelor vinovate, în conformitate cu dispozitiile legale.
2. Biletul de trimitere pentru servicii medicale clinice/biletul de internare în unităti sanitare cu paturi, denumit în continuare bilet de trimitere/de internare, se completează de către medicii aflati în relatie contractuală cu casa de asigurări de sănătate, potrivit specialitătii si competentelor, respectiv atestatelor pe care le-au obtinut, precum si de către medicii cărora le sunt recunoscute biletele de trimitere/de internare eliberate, în baza conventiilor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, în conditiile contractului-cadru si ale normelor metodologice de aplicare a acestuia.
Biletul de trimitere/de internare se completează si de către medicii din unitătile sanitare cu paturi pentru pacientii spitalizati care necesită, la externare, recomandare pentru servicii medicale de recuperare-reabilitare în ambulatoriu, respectiv servicii medicale de recuperare-reabilitare a sănătătii în spitale de recuperare, sectii/compartimente din spitale, sanatorii pentru adulti si copii, preventorii, cu sau fără personalitate juridică, inclusiv furnizori constituiti conform Legii nr. 31/1990 privind societătile comerciale, republicată, cu modificările si completările ulterioare, care sunt avizate de Ministerul Sănătătii ca sanatorii balneare sau au în structura avizată de Ministerul Sănătătii sectii sanatoriale balneare.
3. Se interzic:
– emiterea biletelor de trimitere/de internare de către medicii care nu au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, respectiv conventii în baza cărora le sunt recunoscute biletele de trimitere/de internare, direct sau prin reprezentantul legal al furnizorului;
– emiterea de către unitătile sanitare cu paturi a biletelor de trimitere pentru pacientii spitalizati, în decursul internării acestora, precum si a celor pentru servicii medicale contra cost, deoarece tratamentul pacientilor internati se asigură integral de către respectiva unitate sanitară cu paturi, indiferent de afectiunile asociate.
4. Serviciile medicale clinice/spitalicesti se pot efectua de către orice furnizor de servicii medicale clinice/spitalicesti aflat în relatie contractuală cu casa de asigurări de sănătate, în conditiile prevăzute în contractul-cadru si în normele metodologice de aplicare a acestuia.
B. Instructiuni privind utilizarea formularelor biletelor de trimitere/de internare, în sistemul de asigurări sociale de sănătate
1. Biletul de trimitere/de internare este tipărit pe hârtie autocopiantă în 3 culori. Exemplarul 3 (verde) rămâne în carnet, la medicul care a făcut trimiterea, iar exemplarele 1 (alb) si 2 (roz) se predau pacientului, care le depune la furnizorul de servicii medicale care va stabili conduita de urmat. Furnizorul de servicii medicale va păstra exemplarul roz, iar exemplarul alb (originalul) va fi înaintat casei de asigurări de sănătate împreună cu factura si desfăsurătorul activitătii prestate (în format electronic si pe suport hârtie).
2. În situatia în care în interiorul carnetului cu bilete de trimitere/de internare există formulare gresit tipărite, incomplete sau completate gresit de către medic, se va scrie cuvântul „ANULAT” pe formular si acesta nu va fi decupat din carnet. Aceste file vor fi pliate, rămânând în carnet. Pe versoul cotorului ultimului bilet de trimitere/de internare se va preciza: „Acest carnet contine … file (în cifre si în litere), de la numărul … la numărul …, si … file anulate.”
………………….
Gasiti in Monitor toate informatiile necesare!
No Comments