Ieri am fost la ziua Anei si am facut o noua prăjitura cu gândul la ea. Am decorat-o in alb inspirata de iarna, Ana e născuta iarna.
Pentru îndulcire am folosit multe curmale si putin zahar, un zahar brun nerafinat, Muscovado se numește. Am descoperit recent ca exista zahar cu diverse arome ( se obțin in timpul producerii lui, nu sunt adăugate ulterior) si in funcție de asta se recomanda in anumite preparate. Aveti aici despre Muscovao, se gaseste si in DM sau Careffour http://www.chefcruceanu.ro/zaharul-musc
Ma bucur ca au iesit corect calculele legate de cate grame sa aiba componentele uscate si cele umede si prăjitura a crescut perfect, e ca un chec, puteti folosi si tava de chec insa trebuie sa lungiți timpul de crestere.
Pentru ca nu gasesc retete care sa respecte dieta lui Ileana, calculez ce si cate ingrediente sa adaug si pana nu gust prăjitura, nu stiu rezultatul. Pana acum n-au fost probleme, au iesit bune, asa ca va încurajez sa le încercați.
Ingrediente pentru tava cu diametrul de 25 cm:
Pentru blat:
– 120 g curmale deshidratate, cântărite cu sâmburi
– 100 ml compot de mere fierbinte pentru hidrare curmale
– 20 g merisor deshidratat + 10 ml compot mere pentru hidratare
– 70 g fulgi fini de cocos
– 150 g mar curatat ( cântărit fara coaja sau sâmburi)
– 15 ml suc mandarina ( de la o mandarina mica)
– 70 ml ulei de măsline
– 2 linguri târâte de psylium + 60 ml apa pentru hidratare
-1 lingurița praf copt fara gluten
– 1 lingurița bicarbonat fara gluten
– 60 g zahar Muscovado
– 200 g faina hrisca
– un praf de sare
Pentru topping:
– 30 g unt vegetal ( Vitagen sau cocos)
– 15 g merisoare uscate
– 30 g fulgi cocos
– 1,5 ml vanilie
– 10 ml compot de mere
Reteta:
1. Faceti compot de mere, 2 mere in apa fiarta, fara zahar pentru a-l folosi la hidratarea curmalelor si pentru merisor.
2. Puneti curmalele fara sâmburi in 100 ml compot mere, merișorul pentru blat in 10 ml si cel pentru topping in 10 ml. Lăsați-le aprox 30 minute. Apoi curățati curmalele de coaja. Păstrati compotul im care le ati hidratat.
3. Puneti psylium la înmuiat cateva minute.
4. Dati 150 g mar la robot, adaugati aici curmalele hidratate si compotul in care au stat, psylium, zaharul, uleiul, mandarina. Toate componentele umede se amesteca. Zaharul acesta este umed.
5. In alt bol amestecați toate componentele uscate: faina, sare, praf de copt, bicarbonat.
6. Amestecați Ingredientele uscate pe peste cele umede, omogenizați cu o lingura compoziția.
7. Așezati in tava, pe hârtie de copt si puneti prăjitura in cuptorul preîncălzit timp de 35 de minute sau pana trece testul scobitorii.
8. Lăsați-o 10 minute apoi mutați-o pe un grilaj de uscare
Pregatiti toppingul amestecând toate Ingredientele cu aproximativ 30 minute inainte de a aplica toppingul. Il aranjați cand prăjitura este rece.
Pofta buna!
No Comments