Uncategorized

Budinca de teff cu piure de coacăze negre si seminte de canepa

Budinca este ideală pentru micul dejun, poate un pic crea consistentă pentru gustare.

Este foarte gustoasa, preferata mea.

Ingrediente 2 portii:
– 1 canuta boabe teff deja fiert
– 1 canuta coacăze negre ( am folosit congelate)
– 6-8 curmale lăsate la hidratat
– 1 lingura seminte canepa
– unt vegetal ( am folosit Vitagen), puteti alege cocos sau altceva

Am folosit coacăzele negre pentru ca imi place gustul lor acrișor. Ileana le prefera îndulcite in sirop de curmale, asa am descoperit de curand. Fierte in foarte putina apa rămasă de la curmalele hidratate si apoi mixate sunt delicioase.

Reteta:
1. Spălați, hidratați o noapte teff-ul si il fierbeți in apa, aprox 20 min. Il lăsați sa se răcească un pic. Adaugati in el 1 lingurița unt vegetal.
2. Curățati coaja curmalelor si puneti coacăzele la fiert in apa in care s-au hidratat curmalele. (Păstrati cateva coacăze congelate pentru decor).
Lăsați 2-3 minute sa fiarbă. Trebuie o cantitate mica de apa astfel incat piureul sa fie foarte gros. Compotul rămas dupa fierbere il puteti bea, nu il folositi la budinca. Lăsați sa se răcească.
3. Mixați coacăzele fierte ( fara compot) si curmalele. Adaugati semințele de canepa in amestec.
4. Așezati in pahar primul strat de teff iar deasupra piureul de coacăze si curmale. Decorați cu seminte de canepa si coacăze congelate.
Sper sa va placa!

Atunci cand nu ne trosnește in dinti ( azi am fost norocoase), bobul de teff e dupa părerea mea cereală ideala, fara gluten. Se numește mei etiopian.
Imi place gustul ( seamana cu grâul), este o cereală integrala pt ca bobul e atat de mic incat nu-l pot decortica ( daca nu cumva e un mit). La gust nu seamana cu meiul.
L-am descoperit in Germania insa se găsește si in tara, atat bob cat si faina.

Atata vreme cat nu ai alergii la ele, coacazele negre sunt bune in alergii, rinite, astm, inflamații ale cailor respiratorie. Ileana a luat multe luni extract de coacăz, nimeni in tara nu ma credea ca are alergie la el. Chiar daca folclorul zice ca nu e planta alergena, trebuie atenție, am descoperit târziu ca toate pot fi alergene si nu trebuie sa te iei doar dupa cărți ci dupa ce vezi la copilul tau.

Si despre untul vegetal, multi vor sari ca e hidrogenata si e toxica. Nu e chiar asa hidrogenata. Are un gust foarte bun. Multe luni am adaugat-o direct peste cerealele sau pastele fierte. Am rărit-o cu ea de cand Ileana are in meniu multe uleiuri care ii plac si carnea grasa de la tara. Vintagen e din floarea soarelui si palmier. Aceasta e, se găsește in Germania https://www.vitaquell.de/produkte/pflanzen-margarine/vitagen-bio/.
Puteti folosi unt cocos cu succes. La noi e in alta zi de dieta!

Pofta buna!

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.