Paste de hrisca, fara gluten sau ou
– pana sa aduca Mega ( de hrisca) in oferta, gaseam doar in Germania si era complicat;
– cele din magazin mi se par foarte scumpe si nu-i puteam da si lui Stefan de cate ori voia
– pentru ca ma intreabau mereu mamicile ce cumpar si de unde si nu toti au Mega in oras sau isi permit sa dea cam 40 ron pe 500 g paste, poate asa le va fi mai usor. Deși faina fara gluten, cea de mei si cea de hrisca e tot din Germania :-). Dar pentru copiii care pot tolera urme de nuci, alune, se gasesc diferite mărci de faina in tara.
Sper din tot sufletul sa va iasa reteta.
Urmeaza sa incerc cu toate celelalte cereale fara gluten ca sa nu mai depind de Germania. O sa depind cu faina dar parca e mai bine asa. Acum de ex cele de mei se gasesc doar in Germania.
Pastele de azi au iesit bune, Ileana le-a mancat si asta conteaza pentru mine.
Ce as face diferit ar fi sa intind coca si mai subtire cand o tai. Si voi incerca si seminte de psylium si pe cele de in in loc de Chia si bineînțeles alt amidon in loc de cel de tapioca, in funcție de meniul lui Ileana ( probabil de cartofi, de porumb, de orez). Si voi incerca si pastele de soriz facute in casa. Tinand cont ca e o cereală noua, cred ca pastele din soriz vor fi premiera mondiala …din nou. Sorizul are mult amidon, se simte. E posibil sa nu fie nevoie sa adaugăm ceva in aluat pentru legare.
Pastele de azi sunt o parte la uscat, sa vad cum sunt la gust si textura peste cateva zile. Le am pudrat bine cu faina si le-am lasat in camera pe un raft. Posibil sa fie mâncate pana diseară 🙂 si atunci aman experimentul.
Pe mama lui Cristi am vazut-o prima oară făcând paste in casa, m-a uimit cat de repede se fac tăieței de casa. Am zis ca pun nume doar deserturilor. Cândva voi face probabil un desert din paste de hrisca si nuca si o sa-i spun Teodora pentru ca dansa e cea mai m-a inspirat.
Si m-a inspirat si prietena mea Angela ( dar ție iti dedic un tort 🙂 cum am stabilit) care nu s-a lăsat pana nu mi-a trimis cateva linkuri cu pate de mei facute in casa. Le multumesc!
Caut pungi de hartie, cred ca asa se pastreaz sau borcane sau alte recipiente. Abia astept sa ma specializez, cred ca e o mare realizare. Am luat azi o forma sa facem paste umplute cum ii plac lui Stef cele cu spanac.
Reteta de azi pt pastele de hrisca e adaptata de aici:
http://www.forkandbeans.com/…/buckw
1 cana faina hrisca ( am folosit 1/2 integrala si 1/2 normala)
1/2 cana faina tapioca ( cred ca merge orice amidon porumb, cartof, arrowroot era in reteta originala, adica tot un fel de tapioca deci amidon)
2 linguri chia pudra dizolvata in 8 linguri apa
2 linguri ulei fl soarelui
! Am folosit cana normala de aprox 300 ml. Reteta initiala e masurata 1 cups care are cam 120 ml de aceea am modificat tot.
Reteta:
Amestecam intr-un bol faina si tapioca.
Separat punem inul macinat la inmuiat 2-3minute.
Peste ingredientele uscate adaugam inul, uleiul si apa, am pus 20 linguri apa.
Framantam pana putem lucra fara sa se lipeasca de maini. Mai pudram faina, impartim aluatul in 2-3 il taiem pe tocator in forma dorita, foarte subtire.
Pudram faina pe paste si le lasam cateva minute inainte de a le gati.
Folosim apa clocotita, le lasam pe foc 3- 4 min
Le scurgem apa si sevim.
Pe cele pe care nu le-am gatit le pun in camera la uscat cateva zile sau nu… Vedem daca se mananca azi :-).
Pofta buna!
No Comments