Am gatit si am scris mult zilele aceasta. Mai am in minte 3-4 retete printre care prăjitura de carob si conopida, paste de casa umplute si Crakers de soriz cu broccolli, apoi ma liniștesc :-).
Am facut Crakersi din cartofi.
Reteta este simpla iar ei ies foarte buni. Ileana i-a mancat cu zacusca iar eu simpli. I-am facut seara si ii voi păstra in borcan închis ermetic pe cei rămași, sper sa țină 5 zile. Incercam sa ajungem la bunici in Februarie si o sa vreau sa merg cu mancare de acasa, sa nu stau toata ziua in bucatarie…
Trebuie sa fiti atenți sa adăugați faina in compoziție astfel incat sa o puteti frământa fara sa vi se lipească de maini. Eu am combinat 2 feluri de faina, cea de hrisca si cea integrala de hrisca pentru ca imi place mult cea integrala. Nu stiu daca se găsește in tara, e din Germania. Celălalta conține urme de nuci, alune si este de la Farmacia Tei.
In loc de cartofi puteti folosi orice alte legume fierte la abur: morcov, păstârnac, dovleac poate, brocolli.
Alergeni: fara lapte, fara oua, fara gluten
Ingrediente pentru 1 tava de Crakers, aproximativ 16 buc
– 150 g cartof fiert la abur;
– 150 faina hrisca ( 1/3 integrala) + 2/3 linguri pentru frământat, întins aluatul;
– 50 g seminte floarea soarelui ( eu nu gasesc fara urme asa ca le spăl bine)
– 1 lingura pudra Chia ( sau aceeasi cantitate târâte psylium sau pudra in);
– 2 linguri ulei floarea soarelui
– sare dupa gust
– 1 lingura pătrunjel uscat
– 2-3 linguri apa
Reteta:
1. Punem semințele de in la înmuiat in apa pentru 2-3 minute.
2. Mărunțim la robot semințele de floarea soarelui si le amestecam peste cartofii pasați. Robotul meu nu e asa deștept incat sa le mărunțească bine insa a fost ok textura.
3. Amestecam semințele de Chia peste compoziția de mai sus.
4. Intr-un castron amestecam faina de hrisca, sarea si pătrunjelul tocat.
5. Aducem toate Ingredientele in același bol, adaugăm uleiul si frământam cu mana cat este necesar astfel incat sa putem lucra usor cu aluatul.
6. Împărțim in 2 si întindem fiecare parte in strat cat mai subtire, aprox 2 mm, folosind faina ca sa nu se lipească aluatul.
7. Tăiem cu forma de pizza sau cu un cuțit si așezăm in tava, pe foaie de copt in cuptorul preîncălzit. I-am taiat sub forma de pizza pentru ca daca sunt pătrați sau rondele/galete, nu-i poate prinde asa bine, asa prefera Ileana.
8. Lasam la cuptor la foc mic 25-30 sau pana sunt gata. M-am uitat de cateva ori la ei sa nu se ardă. I-am mai lăsat 30 min la cuptor dupa ce am oprit focul, sa se usuce bine.
Ies foarte crocanți iar gustul e bun.
Ileana a zis ca au zacsar :-), i s-au părut dulci.
Sper sa va placa. Pofta buna!
No Comments