Asa cum am promis, revin cu ideea de paine pentru ziua in care Ileana are in dieta orez si soriz.
Sunt multumita cu textura, se poate tăia fara sa se rupă. Are un gust bun. Se simte un pic grăsimea de purcel, am folosit pentru prima oara untura la gatit pentru ca am facut din același aluat ( adăugând 2-3 ingrediente ) si biscuiti fragezi.
Puteti folosi orice ulei sau unt de cocos daca nu va surâde ideea cu untura.
Daca puneti ceva dulce in ea, aveti gata un chec, atat e de faina.
Am folosit apa minerala, mi-am amintit ca asa facea mama aluaturile de prajituri uneori.
Ingrediente 1 tava chec:
– 140 g faina orez integral
– 200 g faina de soriz
– 85 g pudra de tapioca ( cred ca exista si faina, eu am avut pudra Sanovita)
– 20 g seminte chia râșnite înmuiate in 60 ml apa minerala
– 12 g faina de guar ( sau guma guar) e optional, nu cred ca a contribuit
– un praf de sare
– 5 g bicarbonat
– 7 g praf de copt
– 90 g untura de porc
– 30 g curmale hidratate ( 4-5 curmale înmuiate in apa, cântărite impreuna)
– 155 ml apa minerala
Reteta:
1. Puneti curmalele la înmuiat cu minim 1 h inainte. Le curățati apoi coaja, păstrati apa plata in care au fost hidratate.
2. Puteti chia la înmuiat minim 15 minute.
3. Dati la blender amestecul lichid: curmale hidratate in apa, uleiul, chia gelatinizata, untura. Adaugati apa minerala aici.
4. Amestecați si omogenizați toate ingredientele uscate: faina de orez, de soriz, tapioca, sarea, praful de copt, bicarbonatul, guma guar.
5. Puneti cele 2 amestecuri impreuna si omogenizați cu o lingura.
6. Pregatiti o tava de copt cu hârtie. Turnați compoziția in tava, nivelați cu o spatula si introduceți in cuptorul preîncălzit. Coaceti pâinea aprox 35 minute. Verificați pe parcurs. Închideți focul cand trece testul scobitorii. Lăsați in tava 5 min apoi transferați pe un grilaj de uscare.
Serviți cu bucurie cand s-a răcit.
Sper sa va placa, va astept cu alte retete fara gluten, lapte si oua!
No Comments