Va scriu cateva lucruri care pe noi ne ajuta sa fim mai eficienti in bucatarie.
2. Stocurile. Verific stocurile de cereale, fainuri, seminte cam o data pe saptamana. Pentru ca eu nu ma pot duce la colțul blocului sa iau o pudra de chia sa leg un aluat sau sa iau niste paste de mei. Știți deja asta, trebuie planificare in avans serioasă.
3. Spațiul de depozitare. Cucerim încet încet bucataria. Mi-am extins dulapurile si dulăpioarele in toata bucataria, spațiul din bucatarie pentru cele necesare pentru Ileana fiind cam de 70 % din total iar congelatorul e 90 % suta al ei. In frigider are doar un raft, cel de sus ca mi-a fost mereu teama sa nu cada ceva de pe alte alimente pe raftul ei. E plin de creme de hidratare raftul, cateva borcane facute de noi. Mancarea fiind gătită mai mult pe loc, nu prea e nimic in frigider in oale si cratițe. În rafturile lui Ileana sunt produse doar pentru ea, nu vrem sa riscam sa atinga de alergeni din mancarea lui Stefan.
4. Cumpăraturi. Cristi face aproape toate cumpărăturile, eu sunt responsabila cu sms urile fara sfarsit. Eu merg la cumpăraturi cand vreau sa caut ceva nou, in general in magazinele gen Plafar ca Naturescu sau in DM. Ma uit pe loc la etichete, uneori incerc sa cer anumite informatii de la vânzător dar nu prea am succes cand întreb de pudra de arrowroot, întreb de ce bicarbonatul are gluten si daca hrisca prăjită e sau nu decorticata. Insa vânzătorii imi spun ca atunci cand aflu sa vin înapoi sa le spun si lor :-).
5. Cumparam de obicei doar pentru următoarele 4 zile, cu excepția fructelor care trebuie lăsate la copt, ca banane, avocado, mango pe care le luam cu mai mult timp inainte.
6. Cu o zi inainte stiu in linii mari ce voi gati a doua zi. Excepțiile pe care le fac sunt legate de felul in care a mancat Ileana primele mese, daca-i plac sau nu fac ajustări pe parcurs.
7. Inmuierea cerealelor obligatorie. In fiecare seara pun la înmuiat cerealele pentru ziua următoare, in apa cu lămâie sau oțet. Iata de ce http://wholelifestylenutrition.com/heal
8. Toata primăvara, vara si toamna congelam, facem compoturi, muraturi. Ma ajuta foarte mult ca avem la congelator legume si fructe pentru fiecare zi din meniul de rotatie si se pot gati rapid. Cristi a facut multe compoturi fara zahar si le avem in balcon: struguri, prune. A facut muraturi in sare si zacusca cu maica-mea. Nu sunt o leneșa, n-am putut merge la tara sa ajut pentru ca inca Ileana nu era ok acolo cu alergiile. Speram ca anul asta vom putea dormi la vara măcar o noapte la tara la bunici, fara probleme.
9. O implicam pe Ileana legat de alegerea variantelor de masa. Stie cu o zi inainte ce poate manca a doua zi si o întreb ce ar prefera din ceea ce are voie. Incercam sa mănânce măcar o data pe zi in același timp cu Ștefan, alimente asemănătoare.
Cam asta e. De ceva vreme, ma simt obosita in bucatarie seara cand incep sa caut prin dulapuri sa pun la înmuiat cereale pentru a doua zi. Astept cu nerăbdare sa mai treaca din alergii si sa putem gati un pic mai rar. Sa poată manca măcar 2 zile la fel. Sigur ca daca nu s-ar fi întâmplat asta, n as fi devenit experta 🙂 in prăjituri fara lapte, oua si gluten.
Sper sa va fie de folos experiența noastra.
No Comments