ABC alergii

Meniu rotatie cu mancare specific romaneasca

Va las un exemplu de rotatie pe care am construit-o pentru raspunde la intrebarea “ cum pot avea mancarea traditionala romaneasca in meniul de rotatie“? Am asezat alimentele dupa familii botanice astfel incat cine are pofta de sarmale, de salata de boeuf, de urzici cu malai sau ciulama de ciuperci, snitel sau placinta cu mere ori mere coapte cu scortisoara, sa le poata avea.

In 2016 am inceput o dieta de rotatie a alimentelor in care fiecare aliment permis este consumat o data la 4 zile. Am primit prima data o dieta de rotatie la clinica Spezialklink Neukirchen ( info aici) . Am tinut dieta mai multe luni, pana am putut introduce in meniu, fara reactii, acelasi aliment mai des.

Dieta tine cont de familile botanice sau zoologice din care face parte alimentul si atunci cand se introduce un aliment nou in dieta, locul lui va fi in una dintre cele 4 zile, alaturi de alti membri ai familiei respective sau cu o zi pauza intre ei.

Principiile dietei pe care am tinut-o noi sunt ( aparute inca dintr-o carte a Mariei Treben)

  • Exista 4 zile in care se rotesc alimentele, 1, 2, 3, 4
  • Un aliment se consuma o data la 4 zile (poate fi consumat mai rar, dupa preferinte si dupa disponibilitatea acestuia, dar nu mai des de 4 zile).
  • Se tine cont de familia botanica sau zoologica din care face parte alimentul si alimenele din aceeasi familie se consuma in acceasi zi sau la o zi distanta ( Ex: Varza din meniul de mai jos se regaseste in ziua1, fiind din familia crucifere alaturi de brocoli, conopida, gulie, varza Bruxeles. In aceeasi zi de rotatie (1) pot fi adaugate si alte alimente crucifere sau pot fi consumate in ziua (3) , la o zi distanta- in acest caz brocoli este in ziua 3). Aveti aici o lista familii botanice si zoologice si va rog sa o cititi daca va intereseaza rotatia.

Dieta de rotatie de mai sus tine cont de urmatoarele:

  • am asezat in meniu si super alimente pe care noi le avem in meniu si pe care le consider utile ( turmeric latte ( descris aici) care poate fi facut din lapte vegetal ( de mai) cu turmeric si piper, spirulina sau aronia sau vlastari de plante si iarba de grau)
  • am recomandat in 3 din 4 zile ingrediente care sa poata fi folosite pentru paine pentru ca stiu ca sunt copii care renunta greu la paine. Aveti aici pentru inspiratie retete de paine ( fara gluten, cu drojdie sau praf de copt, cu tarate de psylium, seminte de in rasnite sau seminte de chia)
  • in fiecare zi este o varianta de indulcitor ( info aici) pentru ca am vazut dificultatea parintilor de a face ceva dulce in dieta de ziua copiilor sau de sarbatori. In ziua 2 puteti pregati ciocolata amaruie din cacao si sirop curmale dupa reteta de aici
  • Am lasat in meniu si variante mai putin alergene dar care au fost testate prick si apoi prin provocare orala in cabinet ( lapte magarita si lapte iapa ca alternativa lapte vaca/capra, oua de prepelita/strut- noi le folosim pe toate ( mai putin strut) si pe cele folosite le gasim in tara, in optiunea bio) deci este o dieta care poate fi tinuta de cineva din Romania
  • Nu este o dieta pe care am tinut-o noi, ci o dieta gandita pentru cei care iubesc mancarea traditionala si tinand cont de dificultatile pe care le-am simtit la oamenii din tara care au tinut dieta in ultimii ani si care mi-au scris.

Atentie! Informatiile nu au caracter medical si nu inlocuiesc in niciun fel recomandarile oferite de medic sau specialisti. Apelati intotdeauna la sfatul medicilor sau al persoanelor calificate in domeniu daca aveti intrebari legate de probleme de sanatate

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.