ABC alergii

Cum am ajuns sa nu mai ma sperie valorile analizelor IgE ( cu IgE specifice >100)

Acest articol este scris in Septembrie 2016 iar acum in Dec 2018 privesc valorile de IgE specifice doar ca un indicator al evolutiei. Si stiu ca ele pot diferi de la o zi la alta.

In martie 2015 am facut analize la Synevo, pentru alergii.

Am așteptat destul de multe zile rezultatele, din cate stiu se fac in Germania.

Inainte sa vina rezultatele in calculator, citisem pe grupurile de pe Facebook ca unii copii au 0,65 IgE lapte vaca, unii valori de 2-3. Nu auzisem de valori mai mari. Mamele spuneau ca au ținut dieta strica 6-12-18 luni, unii scăpaseră intre timp de alergii, alții nu.

Tot verificam pe calculator daca au venit rezultatele si intr-o seara le-am vazut. Ige gluten 40, IgE lapte vaca 70! Mi s-a facut rau fizic. Nu puteam sa respir. Am simtit o frica groaznica. 

Ce puteam sa fac??? Ce ar face multi care vor sa-si păstreze optimismul!

Am sperat ca sunt in alta unitate de măsura care transformată va da valori de 10 ori mai mici.

Am sperat ca sunt greșite! Am sperat ca vor scădea foarte repede, ca e ceva temporar.

Apoi mi-am revenit, mi-am pus întrebarea ” Daca nu aveai analizele astea aici in fata, azi, daca nu știai cifrele acum, te-ai mai fi purtat asa nebunește?” Mi am raspuns la întrebare ( evident ca nu m-as fi purtat asa) si am decis ca indiferent ce voi vedea de atunci incolo pe analize, sa o iau încet.

Aproape 1 an mai târziu, in Ianuarie 2016 la Spezialklinik Neukirchen am primit iar analizele IgE.

De data asta gluten si IgE lapte vaca erau peste 100. Am urmarit pe foaie cu degetul sa vad daca nu e totusi alt nume care seama cu al Ilenei, daca nu difera macar o litera. Era al ei si era data ei de nastere.

Intai am ras pentru ca nu-mi venea sa cred ca dupa atata chin totul e mai rau. Apoi am plâns pentru ca erau multe cu valori mult mai mari ca in tara.

Si apoi mi-au zis ca au avut copii pacienți cu astfel de valori si ca pot trece unele mai repede, unele in cativa ani. Ca este esential sa tin dieta stricta ( de rotatie)si cu monitorizare evoluție la fiecare 6 luni. M-am liniștit cat am putut.

La inceput de August 2016 am repetat in tara la Synevo iar rezultatul la IgE lapte vaca l-am aflat abia ieri. Se pare ca e tot peste 100. Am zis iar ca e o greșeala apoi mi-am amintit ceva foarte important.

Aparatele măsoară doar pana la 100. Poate in Ianuarie 2016 era 200 si acum e 101. Poate a scăzut si pana luna viitoare cand ne întoarcem la clinica va fi sub 100. Acolo vom vedea oricum daca au luat-o in jos valorile de la alimentele care erau 40, 60, 80.
Au fost niște încurcături cu analizele din spitalele din tara asa ca nu ma hazardez sa spun ca au crescut in sens bun parametrii de imunitate si ca a scăzut IgE total cu 20% ca nu stiu daca-i asa. Se fac la Synevo dar sange se ia in spital. Deci nu stiu!
In cartea asta Asculta-ti pielea am citit ca au facut cercetătorii niște experimente. I-au pus pe niște oameni alergici sa stea langa un copac despre care le-au spus ca produce alergii si s-au umplut de pete. Le-au indus teama care le-a indus alergiile. Sigur, nu e safe sa crezi ca deși ai IgE lapte vaca 100, poti sa bei un pahar de lapte de vaca atata vreme cat alergologul ti-a zis sa nu stai in abur de lapte fiert dar poate undeva, e un sâmbure de adevăr.

Poate gândind mai des ca esti sănătos, poate sistemul imunitar se reface mai repede si nu o mai ia razna sa se lupte cu mancarea. Oricum suntem diferiți si cand ne bazam pe probabilități, putem fi acel 1 la mie care se vindeca mai repede. Cred deci ca suntem pe drumul cel bun iar analizele acestea din tara nu le-am facut ca sa-mi confirm ceva ci pt ca medicii din tara au vrut analize din tara!!

Las cifrele ca sa ma uit cândva inapoi la ele. Zâmbind. Ma iau dupa ce vad. Vad o fetita tare draguta care vorbește mult si intreaba mult, care-l pune pe frate-su sa deschidă gura sa vadă ce mananca, imi spune ca vrea si ea șuberek ca Stefan dar apoi se mulțumește cu zacusca cu paste de hrisca. Stie ca o sa -i fac suberek cu ce are voie asa cum i-am facut orice a vrut de mancare insa cu alimentele permise in dieta de rotatie.

Care vrea sa facem mereu ca ea pt ca probabil ii e greu ca a trebuit atata sa faca doar ca noi , care trebuie sa asteptedaca vrea mar pt ca a mancat ieri si are voie peste 3 zile.

Drumurile noastre la supermarket înseamnă cumpărat de pungi, baloane, scobitori, șervețele si apa plata. Nu mancare. Mancare cumpara Cristi. Dar asta e acum si peste ceva vreme o sa fie altfel. Asa ca ne bucuram de oamenii din jurul nostru, de natura si de intamplari minunate.

Update 2018: Ileana nu mai are nici un IgE specific > 100 iar IgE total a scazut de la 2500 ( ian 2016) la 688 ( aprilie 2018).

Am invatat ca IgE specific reprezinta probabilitati nu certitudini si ca da, cu cat valoarea este mai mare cu atat creste riscul unei reactii alergice insa suntem diferiti si corpul nostru reactioneaza diferit. Cifrele trebuie corelate de medic cu simptomele iar anxietatea transformata in ceva pozitiv.

Va doresc sanatate!

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.