Inainte de a va speria de poza, tineti cont ca articolul este scris pe 30/03/2017 si ca intre timp Ileana a depasit multe din alergiile de atunci, inclusiv pe cea din articol ( seminte dovleac) si ca are reactii alergice foarte rar daca suntem atenti la alimente, mediu si flora intestinala. Suntem bine din punctul meu de vedere, adica pe drumul cel bun pentru care sunt foarte recunoscatoare in fiecare zi.
Mananca de multe luni orice forma de dovleac: dovleac copt, supa crema de dovleac, ulei presat la rece de dovleac, seminte de dovleac crude si gatite, proteine din seminte de dovleac.
Am rescris acum articolul pentru ca vin Sarbatorile si o data cu ele, tentatia de a da ceva nou copilului dar si tentativele celor din jur de a-i da ceva “bun” ( cu zahar si grasimi hidrogenate va asigur ca nu e bun ci din contra) . Sfatul meu e sa nu dati ceva nou de sarbatori pentru ca e mai bine sa fiti linistiti, sa va bucurati in liniste de voi si de lucrurile facute pana acum.
Articolul din 30/03/2017
Un lucru pe care il stiu despre alergii e ca se manifesta diferit de la om la om, ca fiecare pacient alergic poate reactiona altfel cand vine in contact cu alergenul.
Din tot ce am experimentat la Ileana, voi scrie cateva recomandari, principala fiind sa aveti un medic alergolog care sa va ajute sa stabiliti tratamentul in cazul unei alergii si sa va spuna cum sa actionati in diverse situatii. Veti urma sfatul lui, ceea ce scriu aici sunt cateva (nu toate) lucrurile pe care sa le discutati cu medicul.
Acest articol este despre angioedem, simplu spus o alergie care presupune umflarea diverselor parti ale corpului imediat sau la scurt timp dupa ingerarea unui alergen, aici despre fata.
Angioedem= “Este o reactie alergica ce este caracterizata printr-o eruptie edematoasa subcutanata. Acest edem se poate declansa prin absortia de alimente, de o intepatura de insecta sau de luarea unor medicamente. Edemul alergie orala, angioderm buze, sindrom alergie orala, testare alimente noiafecteaza mucoasele bucale si ale cailor respiratorii superioare, precum si tesuturile subcutanate laxe ale fetei. Se manifesta printr-o umflatura bine delimitata, tare, de culoare roz pal, nepruriginoasa, dar care produce o senzatie de arsura. Poate cauza asfixie din cauza localizarii lui. Se impune un tratament de urgenta, mai ales daca exista o jena respiratorie, cu corticosteroizi injectabili cu actiune rapida, asociati cu clorhidrat de adrenalina. In caz ca tratamentul nu da roade si edemul continua sa evolueze, este imperativ transportul bolnavului la reanimare ” Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/angioedem_399
Din punctul meu de vedere angiodemul este periculos pt ca nu stii la ce sa te astepti. Uneori se pot umfla limba, caile superioare si pacientul nu mai poate sa respire. Poate fi insotit de senzatie de amortire sau furniatui in zona respectiva si creeaza o stare de discomfort, punand uneori viata in pericol.
Iata ce facem noi:
1. Administram antihistaminicul care functioneaza la Ileana.
Important!!!
1.1 Acestea difera de la un pacient la altul, vedeti ce va recomanda medicul si ce v-a ajutat in situatii similare. La noi merge Aerius.
1.2 Verificati pe cutie, pe flacon si pe prospect data la care expira, faceti asta constant pt ca majoritatea expira in 1-3-6 luni de la deschidere, aceasta data este importanta.
1.3 Scrieti pe ele cand le-ati deschis sau cand expira. Inlocuiti-le inainte sa expire.
1.4 Asigurati-va ca toti membrii(majori) ai familiei stiu unde gasesc antihstaminicul in casa si care este dozajul necesar pt copil!! Nu veti avea timp sa cititi prospectul in starea de stres in care va aflati atunci. Noi avem intotdeauna trusa de urgenta in rucsac, indiferent unde iesim din casa.
Trusa noastra contine si un supozitor dat de medic, Rectodelt, cu prednison si cortiozon pe care imi doresc sa nu fie nevoie sa-l folosesc nicioadata. Este pentru cazurile extrem de grave de reactii alergice, cele care pun viata in pericol. Pt copiii peste 15 kg exista injectie cu Adrenalina, Epipen- pt cazuri foarte grave.
Reeditare: Avem si epipen de 150 cu noi , inclus in trusa de urgenta.
2. Chemam salvarea in timp ce dam antihistamicul.
3. Facem poze ( dupa ce aplicam tartamentul de urgenta) daca reusim ca sa vada medicii cum a evoluat.
La spital in functie de discutia cu medicul si experienta voastra anterioara, se va decide daca copilul este tinut sub observatie sau e necesar sa se faca si cortizon/prednison- pt cazuri grave!
Foarte important mi se pare ca imediat ce observati cea mai mica reactie alergica sa opriti administrarea alimentului, sa arunce imediat ce are in gura, sa clatiti mainile, gura, buzele astfel incat cantitatea inghitita/atinsa sa fie minima. Dati antihistamic pentru a bloca reactia alergica.
Si nu va grabiti cu testarea alimentelor, respectati regulile pe care le-am spus de multe ori.
1. Testati alim noi doar dupa masa, pe stocmacul gol reactia poate fi mai grava.
2. Dati cantitati mici, mai mici ca un bob de mazare, cresteti progresiv in prima si a 2a zi de testare. Asteptati 2 zile reactii intarziate, apoi testati alt alim nou.
3. Prin gatire (foc) unii alergeni ( nu toti) se distrug de aceea testati inatai alimente preparate termic, apoi forma cruda, dupa alte 4 zile.
4. In functie de gravitatea reactiei, de ex daca sunt buzele foarte umflate, nu mai dau alim respectiv minum 6 luni. Dupa 6 luni, as repeta testul ige pt acel aliment si in functie de discutia cu medicul copilului, as stabili daca pot retesta alimentul sau amanam.
5. Ma ghidez dupa faptul ca precautia e cea mai buna cand vine vorba de alergii. Copilul poate face alergie la orice chiar daca n-ati auzit pana acum ca altcineva sa aiba aceeasi alergie.
Poza este cu alergie la seminte dovleac, 30/03/2017.
La dovleac la abur Ileana a facut acum 13 luni alergie cu pete rosii mari pe obraji. Dupa mai mult de 6 luni am testat pasta de seminte, a facut alergie mai usoara asa ca n-am fost sigura ca e de la dovleac si cand am incercat din nou peste cateva luni cand s-au umflat buzele. Initial s-a inrosit in jurul gurii, am spalat-o repede, a inceput sa se umfle buza de sus, asimetric. I-am dat Aerius si cat mai mult apa ( verific daca e corect, idee era sa iasa repede alergenul din corp- reeditare- nu are legatura), am intrebat-o in continuu daca simte ceva pe limba in gat, am pus-o sa scoata limba in continuu sa vad daca nu s-a umflat. A fost o forma..ssusoara care nu a necesitat cortizon, buzele si-au revent cam greu insa, 1 h 30. Alergia a fost imediata, in timp ce manca, fiind deci implicate ige-urile.
Tineti cont de familia din care fac parte alimentele, de ex, aici: dovleac, dovlecel, zucchini, pepene rosu, pepene galben si luati decizia potrivita cu medicul copilului vostru daca decideti sa introduceti alimente din clasa cu alte alimente la care copilul are reactii vizibile).
Gasiti pe net famiiile de plante si animale.
Iata cateva surse citite inainte de a scrie articolul.
Sigur ca sper sa cititi doar ca lectura si sa nu aveti vreodata nevoie.
http://www.csid.ro/boli-afectiuni/alergii-boli-imunologice-boli-genetice/urticaria-si-angioedemul-cauze-simptome-si-tratament-13420547/
http://www.livestrong.com/article/413187-lips-swelling-from-acidic-foods/
https://www.synevo.ro/profil-sindromul-alergiei-orale/
http://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/oral-allergy-syndrome
No Comments