Atunci cand alegem mierea pe care o consumam tinem cont de cateva lucruri: de unde este si cum este depozitata/pastrata, din ce este obtinuta si cum se potriveste ea unui copil cu alergii.
Folosim cu moderatie indulcitori si am mentionat la final cativa pe care i-am incercat pana acum
1. Mierea se pastreaza in borcan de sticla.
Mierea pastrata in plastic poate avea compusi toxici pt om cum ar fi ftalatii iar cea pastrata in recipiente de metal va poate aduce metale grele in corp, periculoase pt un sistem de detoxifiere care nu functioneaza perfect.
Una dintre cele mai triste povesti intanite de mine in spital a fost a unui baiatel care a venit foarte bolnav la spital, nu l-au salvat iar medicul mi-a spus ca ulterior si-ar fi dat seama ca problema ar fi provenit de la cantitati mari de metal ( cred ca era plumb dar nu mai stiu pt ca am fost socata atunci) si ca au facut legatura cu faptul ca baietelul statea la bunici, bunicul era apicultor si pastra in canistre mierea iar copilul manca foarte multa. Pot sa va spun ca si bunicul meu pastra mierea in canistra din aceea de metal ( in care se aducea lapte varsat) si e posibil ca si in zilele noastre unii oameni sa o pastreze asa.!!!!!
2. In soare puternic, mierea se incalzeste si isi pierde enzimele si daca vreti neaparat sa luati miere de pe marginea drumului, luati de la umbra ( nu inseamna insa ca in zilele anterioare a stat tot la umbra)
Mierea nu trebuie gatita pentru a va bucura de toate beneficiile ei, de aceea ea nu se adauga nici in ceaiul fierbinte.
Puteti pragati o prajitura cu fructe/legume ( de ex morcovi) si la servire adaugati miere neprelucrata direct in farfurie
3. Legat de alergii ( aici apelati la sfatul alergologului), am descoperit ca Ileana poate manca o miere dintr-o planta (sigur vor fi urme si din alte plante dar in mai mica masura fata de o miere poliflora) si tot pt ea am primit indicatia sa i dau miere in afara sezonului de polen, deci iarna. Eu am vazut ca e ok sa -i dau si vara si folosim de ceva vreme mierea de zmeura si in sezon de polen.
4. Conform Asociatiei pt Protectia Consumatorilor, foarte multa miere este contrafacuta si mai mult decat ideea ca platesti pe ceva ce nu e miere, pt cei cu alergii e de luat in calcul ca pot face alergii la componentele adaugate in miere si care nu sunt pe eticheta.
Aveti aici un articol foarte detaliat despre analiza pe miere
“Mierea se poate falsifica cu îndulcitori naturali (zahăr, zahăr invertit, sirop de glucoză, sirop de porumb, melasă), îndulcitori artificiali (zaharină, aspartam, sucraloză, ciclamați), aditivi de îngroșare (amidon, gelatină, clei de oase, pectine, gume), coloranți (caramel amoniacal) și alte substanțe (carbonați de sodiu, sodă caustică, culturi de drojdii, extract de malț)!””
Mai jos este mierea pe care i-o dau Ileanei ( este aceasta) scrie pe ea ca este neprocesata termic si ca nu are metale grele si antibiotice si la cate verificari are facute, cred ca e un pret ok si sprijiim si apicultorii romani
“•”Mierea ecologica Republica BIO este produsa in România si este certificata si testata impotriva continutului de pesticide, antibiotice (30 dintre cele mai cunoscute) si metale grele (Plumb, Cadmiu, Mercur si Arsenic). Analizele au fost efectuate in laboratoarele Wessling, Ungaria.
• Mierea ecologica Republica BIO este deasemenea testata si certificata impotriva zaharului adaugat si al adaosurilor de falsificare folosite astazi pentru falsficarea mierii: glucoza, faina de cereale, amidon, gelatina si clei. Verificarile au fost realizate de catre Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura din Romania.
In poza miere catina cu miere ( este mierea poliflora in poza pe care am folosit-o o perioada pana a facut Ileana alergie la ea)
Retete in care am folosit miere gasiti aici
Aici este o reteta de pe vechiul blog pentru bomboane de cocos si miere
Ce miere a consumat Ileana pana acum?
Pana acum Ileana a mancat miere de rapita de la tata, apoi miere poliflora pana au aparut reactii alergice si apoi am ales mierea de zmeura pe care o consuma de mai bine de un an.
Ii dau si in sezon de polen miere insa de obicei in afara sezonului de polen.
Ce alti inducitori folosim?
In afara de miere, folosim ca indulcitori:
– pe primul loc siropul de curmale (retete aici ) care are curmale si apa
Am mai folosit foarte rar siropul de orez ( orez fermentat si apa), stevia deshidratata ( de la cineva care are stevia in curte si o deshidrateaza), zahar din flori de cocos.
Am incercat si zaharul de curmale insa nu prea mi place cum se dizolva.
Pentru cine are nevoie de un indulcitor care sa nu creasca glicemia, cel din fructul calugarului mi se pare ok
Nu suntem fani dulce, am nevoie de ceva dulce pentru unele suplimente care au gust neplacut si pe care Ileana le ia cu o jumatate de lingurita de sirop de curmale. Capsulele sunt mari, nu e le inghite si atunci pun pudra in ceva. Uneori pudra din capsule nu se dizolva in apa si am observat ca intr-un lichid gros cum e siropul de curmale, se amesteca foarte bine si in felul acesta poate sa bea si mai multa apa pt ca e foarte important sa bei apa atunci cand iei suplimente.
Cand alegeti un indulcitor, e nevoie sa stiti ce textura are, cum schimba gustul si culoarea preparatului ( de ex nu veti putea folosi zahar din flori de cocos pt frisca vegana pentru ca iese maronie el fiind brun) dar si ce indice glicemic/incarcatura glicemica are daca aveti restrictii in acest sens.
Pentru frisca mentionata mai sus veti face poate o exceptie sa folositi sirop de agave care nu-i asa ok insa nu schimba culoarea.
Din pct meu de vedere, e mai bine sa obisnuim copiii fara zahar in meniu iar cand au pofta de dulce, sa primeasca fructe proaspete sau deshidratate iar indulcitorii ( ma refer si la miere care e foarte dulce) sa fie exceptia din meniu.
Va las cateva produse pe care noi le-am incercat
- mierea de zmeura
- sirop de curmale
- zahar din curmale
- zahar din flori de cocos
- sirop de orez
- fructul calugarului ( l-am gasit la Biocorner si nu e acum pe site, puteti citi aici)
In poza este o prajitura pentru indulcirea careia am adaugat la servire miere si gasiti aici reteta
No Comments