Uncategorized

Găluște de mei cu gem de prune si seminte de in

Felul meu preferat pentru masa de dimineata este meiul fiert in care adaug dupa fierbere: ulei de in, seminte râșnite de in, gem de prune fara zahar.

Am mancat luni întregi la fel la masa de dimineata. Inul râșnit are gust de nuca românească.
Obișnuiam sa mâncam la tara in copilărie gem de prune cu nuci uscate si-mi aduce aminte de asta. Si gemul acesta e facut tot la tara, tot pe lemne, de ai mei. Cred ca exista faimosul Magiun de Topoloveni fara zahar daca vreti ceva asemanator.

Ne place uleiul de in adaugat in aceasta compoziție, mi se pare ca e cel mai bun mod in care il putem folosi. Si l iubesc pentru ca e antiinflamator, ne si ajuta, nu e doar gustos.

Prăjitura de azi e o reinterpretare a acestei combinatii. Conține insa ulei de măsline pentru ca inul nu se poate folosi la foc si are si dulceața de prune( mai mult pentru Stefan ca el vrea dulce).

Ingrediente pentru 5-6 portii:
– o cana de mei deja fiert mai tare
– 2 linguri seminte in râșnite pt găluște, 1 pentru exterior
– busuioc uscat
– 1 lingura ulei măsline
– 6 jumătăți de pruna pt interior sau 6 cireșe
– dulceața de prune

Reteta:
1. Amestecați in meiul fiert: busuiocul, uleiul, 2 linguri semințele de in si omogenizați.
2. Formați 6 biluțe din compoziție si puneti in interior cate o jumătate de pruna fara piele. Eu am avut prune congelate. Formați biluțe. Puteti incerca sa puneti si gem in interior, e mai greu dar reușiți.
3. Puneti la fiert 2 l de apa si cand fierbe adăugați găluștele cateva minute, eu le-am lăsat 2-3 minute sa fiarbă.
4. Scoateți găluștele si le lăsați un pic sa se răcească, apoi le dati prin in macinat.
5. Le introduceți la cuptorul preîncălzit cateva minute, maxim 10-15.
6. Le scoateți si le așezati in farfurie cu putina dulceața de prune.

Mi s-a facut pofta de găluște de prune si cartofi insa cartofii sunt in alta zi si mi se pare complicat sa fac mutări asa mari in meniu. Daca voi puteti manca prune si cartofi zilnic, iata o reteta cu de toate http://www.bucatareselevesele.ro/retete-culinare/legume-si-fructe/galuste-cu-prune-cu-cartofi
Pana atunci insa puteti incerca reteta de azi, e simplu de facut. Găluștele le puteti pune sau nu la cuptor, mie mi s-a părut ca se rumenește bine inul asa si capată alt gust si sta bine lipit de gălușca.
Gasiti toate Ingredientele: mei BIO, ulei in/ măsline BIO, seminte in presate BIO la DM. In afara de gem si busuioc, toate sunt de la ei. Bine ca avem magazine in Bucuresti. Daca as gasi si faina la ei as face si tortillas din mei :-). Am in plan dar am rămas fara faina momentan.
Pofta buna!

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.