Dulce/ Retete fara lapte & gluten

Tort vegan, fara alergeni ( fara lapte, fara oua, fara gluten, fara nuci)

 Ingrediente: pere, banane, clementine, cocos, faina orez, faina hrisca, faina teff, seminte chia, ulei masline, praf de copt, intaritor de frisca Biovegan, coloranti naturali cu pigmenti din plante Biovegan.

Fara: fara lapte, fara oua, fara gluten, fara nuci, fara alune

 

Daca alegeti sa faceti un tort asemanator, sunt cateva ingrediente necesare, trebuie sa va asigurati ca le aveti din timp:
1. nucile de cocos pentru frisca de cocos
2. intaritorul de frisca, colorantul din pigmenti naturali
Celelalte ingrediente pot fi inlocuite usor in functie de meniu, faina poate fi cu gluten sau puteti folosi un amestec de-a gata.

Iata mai jos si reteta Totului curcubeu:

Pentru blat:
– 25o g faina de hrisca ( puteti inlocui cu faina de mei, sorg, quinoa si orez)
– 90 g faina de orez integral
– 40 g faina de teff

– 400 g piure de fructe (230 pere, 170 banane)
– 60 ml ulei de masline
– 20 g seminte de chia ( incheaga compozitia, in loc de ou)
– 100 ml apa minerala sau compot fara zahar, din fructe dulci de ex struguri, mere dulci
– putina sare
– 1 plic praf de copt 17 g, Biovegan

Procedati astfel:
1. Omogenizati faina cu sarea si praful de copt.
2. Curatati de coaja perele si bananele si le pasati. Adaugati  uleiul si apa.
3. Turnati compozitia umeda peste cea uscata, adaugati semintele de chia si coaceti in tava pe hartie de copt, in cuptor preincalzit, aprox 30 min la temperatura medie.
4. Lasati blatul sa se raceasca pe un gratar de racire minim 1 h 30 inainte de a-l taia.
Am obtinut 3 parti din acest blat.
Mi-a placut foarte mult cum a crescut. Cred ca puteam adauga mai multa apa si putin ulei ( poate 20 -30 ml apa, 10 ml ulei) si ar fi iesit si mai pufos, vedeti cum simtiti aluatul inainte de a-l pune la copt.

Ilenei ii place sa manance blatul inainte sa termin tortul asa ca le pregatesc copiilor si biscuiti din acelasi aluat.

Pentru crema si exterior:
– 600 g banane ( cantarite fara coaja)
– 1 avocado mare bine copt
– 9 -12 clemetine
– fulgi de cocos din laptelele de cocos ( aproximativ 1 si 1/2 cana fulgi)
– frisca din 350 g spuma din lapte de cocos
intaritorul de frisca X 2 pachete,
colorantul natural

Pasati bananele cu avocado si adaugati sucul stors de la o clementina, apoi, pentru fiecare strat ( 2 straturi interioare) plus exteriorul tortului procedati astfel:
Strat 1: peste o parte din bananele pasate am adaugat fulgi de cocos, crema de cocos si colorant portocaliu si am mixat
Strat 2: banane pasate, fulgi de cocos, crema de cocos, seminte de chia, colorant mov – mixate
Strat 3 ( exteriorul) : banane pasate, crema de cocos, colorant rosu.
Am lasat crema la frigider sa se intareasca putin inainte de a decora.
Am adaugat seminte de chia in stratul 2 pentru ca am vrut sa fiu sigura ca nu o ia tortul la vale, bananele pasate fiind foarte subtiri pentru o crema.
Crema de cocos este facuta din partea groasa obtinuta din laptele de cocos, amestecata cu intaritorul de frisca si cu amidon, sunt mai jos explicatiile.

Crema de cocos
– 5 nuci de cocos
– 2 plicuri intaritor de frisca
– 20 g amidon porumb

Obtinerea laptelui de cocos este o parte esentiala pentru crearea tortului, asa cum am spus mai devreme.
Am scris aici detaliat cum alegem nucile de cocos: https://elenaileana.livejournal.com/74422.html.
Cristi a ales 5 nuci si a facut de 3-4 ori lapte de cocos cu aparatul Biovita, folosind doar nucile si apa. Am pus in frigider laptele 1 h pentru a separa partea groasa.
Am luat apoi partea de deasupra (350 g), cea alba si am mixat-o cu intaritorul de frisca adaugand si amidonul deoarece doream sa fie o frisca/crema mai groasa, asa cum a fost data trecuta.
La tortul lui Stefan am folosit doar intaritorul si frisca a stat foarte bine.

Cand facem laptele vegetal, obtinem si fulgi de cocos.
Am folosit doar o parte din ei pentru tort, o parte pentru biscuiti si am congelat ce a ramas, ii vom folosi data viitoare cand facem biscuiti. Nu ii puteti pastra in frigider mai mult de 2 zile, trebuie consumati sau congelati.

Pentru finalizarea tortului, aveti nevoie de:
– blatul racit si taiat in 3
– clementinele taiate feliute subtiri
– recipientele cu cele 3 creme colorate de mai sus
– frisca de cocos impartita in 3-4 pungute, fiecare avand o culoare diferita. Pastrati frisca la frigider cel putin 1 h inainte de a decora tortul. Verdele nu mi se are potrivit pentru copii, e din matcha si are gust puternic de ceai verde.
– bomboanele pentru decor

Iata cum procedati:
1. Peste primul blat asezati stratul portocaliu apoi un rand de felii de clementine
2. Asezati al doilea blat si stratul mov peste el, apoi alt rand de clementine
3. Asezati capacul tortului si crema rosie, intindeti si pe lateral si lasati tortul cateva ore la frigider sa se combine bine crema si aromele.
4. Scoateti tortul din frigider, decorati cu frisca dupa gustul vostru si adaugati deasupra bomboanele sau sclipiciul :-).

Pofta buna!

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.