Dulce

Cozonac vegan fara grau, fara drojdie si fara zahar din trestie

Cozonacul nu contine: grau, lapte, ou,  drojdie, zahar din trestie. Are un gust fain dat de: turmeric, ghimbir, scortisoara Ceylon, cacao, carob si e putin dulce de la : zahar din flori de cocos, sirop de agave.

Sunt foarte multumita si recunoscatoare de felul in care iese painea fara gluten pe care am facut-o in ultimele saptamani ( cea din faina de porumb este aici iar cea din faina de soriz este aici).

Pentru cozonac puteti folosi oricare dintre cele 2 retete de paine de mai sus, depinde ce faina aveti.

Daca nu aveti faina de in ( este in din care a fost extras uleiul si o gasiti la El-Dor Plant daca sunati inainte), puteti folosi tarate de psylium insa in cantitate mult mai mica si adaptati cantitatea de lichid.

Am adaugat cateva ingrediente in reteta pentru paine ( Turmeric Latte pentru culoare si gust), sirop de agave  si mierea  ( la servire) pentru dulce, amestec din Ciococino ,  scortisoara Ceylon  + unt de cocos si sirop agave pentru umplutura.

Puteam sa adaug si niste zahar de cocos pe deasupra insa n-am vrut sa transmit ideea ca zahar pe paine= cozonac.

Ce puteam sa fac daca as fi citit inainte vreo reteta, era sa:

  • adaug stafide in umplutura ( inainte sa mi dea nota 100 % 🙂 Stefan a zis : ” nu-i cozonac pt ca nu are stafide” deci vedeti ce inseamna pt fiecare cozonacul ca sa-l faceti pe placul copiilor. Pentru mine inseamna paine dulce, coaja, cacao si sa de desfaca felia dupa urmele de cacao 🙂
  • sa folosesc lapte vegetal pentru  grasime si dulce.

Puteti face asta daca vreti sa-l apropiati mai mult de gustul de cozonac. Noua ne place foarte mult asa cum a iesit si l-as face la fel si data viitoare.

Cozonac vegan, fara grau, fara drojdie si fara zahar

Print Recipe
By Serves: 1 cozonac Prep Time: 4-5 ore Cooking Time: 55

Ingredients

  • 480 g faina de porumb sau de soriz
  • 80 g faina de in
  • 10 g tarate de psylium
  • 1 punga praf de copt
  • 1 lingurita cu varf Turmeric Latte
  • 1/2 lamaie stoarsa
  • Pentru umplutura: 2-3 linguri Ciococino, 2-3 linguri ulei de cocos, agave 1 lingurita scortisoara Ceylon
  • Optional: miere, nuci/seminte, stafide

Instructions

1

Adaugati intr-un bol si omogenizati: faina de porumb sau soriz, cea de in, taratele de psylium, praful de copt si Turmeric Latte.

2

Incalziti 800 g de apa ( sau lapte vegetal) la aprox 40 C si adaugati putina lamaie stoarsa.

3

Adaugati apa pentru ingredientele uscate si framantati.

4

Acoperiti cu o folie si lasati 30 minute sa creasca, 2-3 ore la frigider si apoi inca 30 minute afara din frigider.

5

Imparititi aluatul in 2 parti egale.

6

Intindeti fiecare parte de aluat , presarati dupa gust: Ciococino, sirop de artar si untul de cocos topit.

7

Rulati aluatul apoi rasuciti pentru a da forma dorita ( vedeti in poza).

8

Inainte de a pune la copt, dati cu o pensula cu amestec format din sirop de artar cu apa ( se rumeneste frumos).

9

Coaceti aproximativ 55 minute la foc mediu spre mare.

10

Puteti aduaga miere sau sirop de artar la servire

Notes

Metoda de a lasa sa creasca la temperatura camerei, apoi in frigider ( de obicei o noapte) si inca 30 minute inainte sa puneti la cuptor este imprumutata de la painea facuta fara framantare. Prefer sa folosesc foarte putin dulce la gatit si sa adaugam la servire. sa personalizeze fiecare cum vrea, fie ca e vorba de sirop de curmale, miere sau artar. Tot la servire puteti adauga si nucile daca aveti mai multi copii si unii mananca nuci, unii nu. Acum imi vine sa fac semnul acela de dat ochii peste cap 🙂

 

 

 

Faina de in este de  El-Dor Plant, mierea este de la ai mei iar celelate ingrediente sunt de la Republica Bio.

O reteta mai veche dar cu mai multa “lumina” in poze este aici

Pofta buna si Sarbatori linistite!

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.