Valorile la IgE totale la Ileana au scăzut de la 2500 ( ian 2016) la 1050 (oct 2016) si la 600 in aprilie 2018
Suntem diferiți, corpul reacționează diferit, mancarea pe care le-o dam copiilor e diferită chiar daca pe eticheta scrie tot castravete.
In perioada asta Ileana a mancat fructe si legume îngrijite de ai mei la tara, animale crescute de ei cu iarba si grăunte. Atat cat au avut, restul cumparam – de ex fainurile, uleiurile , semințele, multe fructe si legume. Am cumpărat si cumparam BIO cat de mult ne permitem si mi-e clar ca fara efortul aproape supraomenesc facut de bunici sa conserve, congeleze, faca compoturi, Ileana nu ar fi atat de bine. Ai mei nu mai au timp pentru ei in munca asta continua cu pregătirile. Poate ca fara asta rezultatul ar fi fost mai putin bun.
Si spun asta pentru ca acum cateva saptamâni, intr-o zi de ” castravete” Ileana a primit cateva feliuțe. Le-a mancat si a facut alergie severa. Initial am crezut ca s-a înecat, tusea foarte des si mi-am dat seama ca nu e înecată ci are probleme de respiratie de la alergie. I-am dat Aerius si i-am facut o inhalație cu salbutamol pentru dilatarea cailor respiratorii. Si a trecut. A fost castravetele! Prima oara cand il manca cu coaja ( unde se strang mare parte din pesticide) si cu seminte ( potențial alergene). Pana atunci, in afara castraveților murati ( din piata sunt, nu BIO), ii dadusem doar castraveți BIO, fara coaja si sâmburi. Bineînțeles ca mi-au trebuit vreo 3 saptamani sa trec peste teama de a-i da din nou castravete. I-am dat, BIO, a fost ok.
Pentru ca in ultima vreme au fost mai multe mămici care m-au intrebat daca vad rezultate cu dieta, da, se vad cu ochiul liber. Nu e doar dieta, sunt toate analizele si recomandările de la clinica.
O sa spun cum am tinut noi dieta:
1. Strict. Strict. Strict. Primele luni am preparat termic toate alimentele. Chiar si avocado care are un gust oribil gatit. Bananele la abur sunt îngrozitoare. Uneori ma uitam pe net sa vad daca nu cumva anumite fructe/legume devin otrăvitoare prin gătire, atat de rau era gustul.
2. Am incercat cum am zis mai sus sa-i dam cat mai multe alimente din surse sigure ( bunici, prieteni cu gradina, etc).
3. Cand n-am știut ce sa fac legat de un aliment pt ca fie a avut reacție la el si nu stiam daca mai pot da altele din aceeasi clasa, ori nu stiam din ce familie e, ori nu stiam daca uleiul se poate pune la gatit, am scris la clinica. Fara ajutorul acesta constant in primele luni, ar fi fost mai greu si cred ca as fi facut greșeli.
4. Cred ca ne-a ajutat ca am cunoscut alți oameni care țineau dieta si chiar daca ma gandeam ca suntem poate 10 in toata tara cu dieta asta, era bine sa pot schimba păreri cu mămicile.
5. Poftele dispar. Cel putin la mancare asa se pare. Te obișnuiești si nu mai tânjești dupa nimic. Eu. Ca Ileana vrea bomboane cumparate si ii dam cand găsim :-). Zilele trecute am fost la cumpăraturi si era un copil de 4-5 ani care manca o merdenea cu brânza, acolo in cosul de cumpăraturi. Acum 3 ani as fi poftit, erau preferatele mele :-). Acum mi-a părut rau ca s-ar putea sa-i faca rau copilului, laptele, glutenul si prăjeala. Nu stau sa analizez cine ce mananca si nici sa spun ce e bine si ce e nu, depinde de organism cat de puternic e si pregatit sa mănânce alimente modificate genetic, hormoni de crestere si grăsimi rele.
6. Pentru ca inainte sa ajungem la clinica si sa începem dieta de rotatie, incercasem zeci de creme, tratamente si dieta fara succes, nu am avut vreun dubiu ca asta e drumul care trebuie urmat. Nu am zis niciodată gata, m-am saturat, hai ca poate ne ajuta alt medic sau alt homeopat sa scape Ileana mai repede de alergii. Faptul ca a inceput sa crească, a scăpat de urticaria permanenta, alergiile au fost din ce in ce mai rare, bronsiolitele mai rare si mai scurte ( aici un mare Merci homeopatie noastre care ne-a ajutat enorm).
7. Nu ne-am grăbit cu alimentele noi. Am cautat mereu sa vedem din ce familie sunt daca nu erau pe lista, am cautat cate minute se pregătesc si cum se păstrează, cum se coc si asa mai departe. Asa am aflat ca brocolli trebuie tinut in apa inainte de a-l gati, cat trebuie tinut spanacul pe foc si cum se curata rodia, etc. Am respectat principiul care zice sa testezi fiecare aliment nou o data la 4 zile ( testezi ziua 1 si 2, apoi 3 si 4 aștepți sa treaca fara reactii întârziate ).
8. Daca a avut reacție la un aliment, l-am pus deoparte câtva timp, 1-2-3 luni, depinde cat de grava a fost reacția. Sunt medici/oameni care spun ca poti sa-i dai daca face alergie. Eu zic asa, de ce sa pui corpul la lupta si sa faca anticorpi si pentru acela? Imi spun mamele ca pediatrul lor le spune sa le dea alimente la care copii au alergie sau intolerante daca nu au reactii grave. Faceti cum credeți pentru ca fiecare vrea sa se lase convins de cineva sau de experiența cuiva. Eu pot zice despre Ileana:
– Avea alergie 24 la orez in iarna, l-am evitat, avea doar 3 dupa 9 luni. Cu evitare totala a scăzut
– Avea alergie 9-10 la porumb, hrisca. Le-am introdus in dieta cand nu am vazut semne de alergie manifestate si a scăzut si la ele IgE dar nu cu 800% ca la orez! Si sunt multe exemple. Eu i-am dat alimente la care pe hârtie avea cele mai mici valori si doar daca nu facea alergii cand le manca. Repet, atata vreme cat vedeam orice alergie, scoteam din lista alimentul.
Stiu ca este foarte greu, as putea scrie 3 cărți despre cat e de greu sa ai o alimentatie diferită de ceilalti, cum e in colectivități si cat stau parintii in bucatarie in loc sa aiba mult timp pentru copii. Dar asta e. “Hai sa facem o excepție ca nu se poate altfel” e un lucru pe care il inteleg. Dar eu cred ca asta poate sa prelungească timpul de vindecare al copiilor si pentru asta imi pare rau. Cred ca trec alergiile in final dar mai greu si de ce sa duci o răceala in spate 3 saptamani cand o poti duce 1 saptamana si restul de 2 sa te bucuri de viata? Asta legat de consumul de zahar atunci cand esti răcit care scade si mai mult imunitatea la fel cum laptele in perioada răcelilor formează si mai mult mucus si le lungește.
Pe 27 Ianuarie facem 1 an de dieta de rotatie si o mai ținem cateva luni pana refacem analizele. Atunci vom vedea daca o prelungim sau putem renunța treptat la ea , rămânând sa evitam in continuare alimentele cu igE clasa mare pana cand vor trece si acele alergii. Pentru ca ele trec in câțiva ani si Ileana o sa poată manca orice. Vom vedea noi atunci daca acest orice va însemna si lapte si gluten sau noi ca familie o sa adoptam o dieta diferită de cea clasica. Pana atunci mai e iar eu sper ca lucrurile astea va ajuta sa înțelegeți in ce condiții ne-a ajutat pe noi dieta.
Succes si sanatate!
No Comments