Dupa ce in prima parte am spus despre cum eliminarea alergenilor din dieta si imbunatatirea florei, au ajutat vizibil in cazul Ilenei, ma voi referi aici la unele analize pe care le-am facut si cum am abordat nivelul scazut al unor vitamine sau minerale.
Orice dezechilibru din corpul nostru poate crea reactii in lanț pentru ca exista interdependente intre diversele vitamine, enzime si asa mai departe.
De aceea este important ca un medic sa ne recomande analizele necesare si daca e cazul sa ne ajute sa suplimentam prin dieta ( ar fi ideal) sau suplimente/ medicamente lipsurile astfel incat sa ajutam corpul sa fie sănătos. Este important nu doar sa primim vitaminele/mineralele ci si sa fie cantitatea optima pt noi si un producator de incredere. Cand corpul este echilibrat, face fata mai usor virusilor si bacteriilor, e pregatit sa se apere!!
Va rog sa va adresati medicului pentru a primi o lista de analize necesare pentru copilul vostru, in functie de simptome.
Vitamine
Vitamina B12 In urma unor analize de sange am aflat ca Ileana avea un deficit de B12.
Ileana nu avea vreun simptom care sa ma duca cu gândul ca ii lipseste vitamina.
Citind apoi despre Vitamina B12 am aflat ca lipsa ei poate avea o legătura cu inflamația stomacului si cum in alergii si dermatite corpul este inflamat, probabil ca aceasta lipsa se întâlnește la multi dintre copiii cu alergii.
Aveti mai jos linkuri despre Vitamina B12, posibile cauze ale lipsei insa si manifestări ale deficienței de B12.
E posibil ca atunci cand le cititi, sa vi se para ca va regăsiți in toate, cum se întâmpla in general cu informatiile medicale de pe net, asa ca mai bine vorbiti cu medicul sa vedeti ce spune….
Revenind la B12 cred ca e important ca previne anemia si ajuta celule nervoase.
In urma analizei, am primit de la pediatra din Germania reteta pentru picături de B12, o pic pe zi.
In articolul de mai jos, am vazut recomandarea ca la bebelusii alăptați si la mamelele care alăptează sa se suplimenteze B12, eu insa nu as face asta fara analize.
La Neukirchen am primit de la nutriționista lista cu alimentele care au cea mai multa Vitamina B12,
o lista se afla aici si aici.
Cea mai multa vitamina B12 se afla in ficatul de vita, de 10 ori mai multa decât in alimentul de pe locul 2.
Daca va confruntați cu lipsa ei, trebuie sa găsiți niste surse sigure de ficat de vita, el având la 115 grame- 66 unități de Vitamina, fata de peste sau scoici care la aceeasi cantitate au 3-4 unități!
Daca mâncați mai mult B12 decât e necesar organismului, se depozitează si poate fi folosit timp de 1 an din depozite ceea ce e un lucru bun!
Daca sunteti vegani, probabil stiti deja ca fulgii de drojdie inactiva sunt de obicei imbogatiti cu B12 si e bine sa-i aveti in dieta.
Vitamina D
Din ce citisem si din observațiile mele si eu bănuiam o lipsa de Vitamina D la Ileana insa medicii pe care i-am intrebat despre asta, au zis ca nu e cazul sa facem testul de Vitamina D. Dar era cazul ….
Ileana era foarte bine cu pielea la soare, soarele ajuta corpul sa producă Vitamina D.
Eu am insistat sa faca toata familia noastra 25OH VitaminaD. Mi-a luat un an si jumatate sa o conving pe mama. I-am spus ca nu e destul ca locuieste la tara si sta afara multe ore pe zi. Chiar azi imi spunea ca ia cele 10.000 ui si ca a citit ca lipsa D-ului are legatura si cu diabetul. Tata nu a facut inca analiza. Stefan , eu, Ileana aveam lipsa desi copiii nostri petrec vara 4-5 ore /zi afara. Nu- i destul!
Este o vitamina foarte importanta si totusi nu este recomandata la analize….Poate pt ca nu este decontata de stat si costa intre 85 ron si 250 ron, in functie de clinica.
Daca avem lipsa, o luam din suplimente pentru ca in mancare se găsesc cantitati foarte mici. Se ia la masa pt ca este o vitamina solubila in grasimi.
Aveti aici un site foarte interesant ( dupa parerea mea cel mai bun) in engleza despre vitamina D ,
Legat de soare, ca sa producem cat mai multa vitamina D, e important sa expunem o cantitate cat mai mare de piele la soare. Una e sa stam vara la mare si alta e sa stam iarna la soare, doar cu fata.
La Ileana chiar se vedea imediat beneficiul de a sta la soare cand avea probleme cu pielea.
Important legat de Vitamina D
- faceti analiza ( noi am facut 25 OHvitD)
- suplimentati la sfatul unui specialist. Daca aveti valoarea 10 si limita de jos este 30, nu o sa faceti mari progrese cu 400 ui cat se recomanda uneori. Stiu oameni care iau 10.000 ui zi/timp de o luna, apoi scad la 5000 ui/zi si tot nu au reusit sa ajunga la nivel de toxicitate. Prea multa vitamina D, crează toxicitate in corp, de aceea repet sfatul de a face intai analize si a fi doxată de un medic!
- Eu am suplimentat copiilor pe baza analizelor si la sfatul specialistului. Eu cu suplimente de 10.000/5.000/2000 abia am reusit sa ajung la 31. Mi-am refacut testele pt ca imi era teama sa nu ajung la nivelul de sus la cat de multa am luat. Chiar ma gandeam azi ca la noi in casa s-au luat sute de mii de ui de vitamina D, e ca si cum ne-am fi luat o parte de soare in casa :).
- Vitamina C
- Nu am facut teste pentru vitamina C insa am suplimentat in perioada de raceli, viroze, mai ales din catina cu miere dar si suplimente pe baza de acerola in general, cumparate din Germania sau din tara. Se gasesc destule.
- Minerale: Zinc , Calciu, altele
- O parte dintre copiii alergici au si aceste deficiente si trebuie suplimentate.
- Ileana nu avea deficit de Zinc sau Calciu ( aici am fost suprinsa pt ca se spune ca o dieta fara lapte animal si da, fara susan crud) da carente de Calciu. Ei bine, nici ea si nici eu ( cat am alaptat-o ) nu am avut lipsa de Calciu. Mai degraba aveam lipsa de calciu cadn mancam lapte 🙂 Poate ne ajutat diversitatea dietei.
Pe langa analizele de sange, analizele din scaun pot indica si
- lipsa unor enzime care pot fi suplimentate in dieta
- inflamatia mucoasei ( IgA secretor marit pe care noi l-am adus in limite elimand alergenii si suplimentand cu L glutamina)
Mesajul pe care as vrea sa-l luati de aici este ca e necesar sa faceti cateva analize si sa echilibrati ce lipseste.
Astfel corpul vostru va fi pregatit sa se apere mai bine de atacurile din exterior adica sa aveti o imunitate mai buna.
Miscarea ( mai ales in aer liber) si minivacantele in zone cu aer curat, ajuta se asemeanea imunitatea.
La fel contribuie si somnul suficient si mancarea de calitate. Despre mancare voi scrie data viitoare.
No Comments