Uncategorized

Prăjitura Dalina ( dovleac, dulceata de prune, mac)

Ii dedic aceasta prăjitura prietenei mele Dalina.

O sa-i fac iar pofta cu gemul de prune… Ea mi-a spus ca a cautat mult gem de casa pentru ca i-am facut pofta cu o alta prăjitura făcută cu gem de casa. Am păstrat dulceața de prune cu busuioc, cea făcută de mama si cand vremea o sa fie buna, o sa refac prăjitura cu gem si dulceața si direct la Onesti la Dalina o sa ajunga.

Daca nu aveti gem sau dulceata de casa, sunt sigura ca exista multe variante de unde puteti cumpara.
Eu am folosit dulceata de prune ( cu zahar) făcută de mama. Pe ea am folosit-o pentru a îndulci prăjitura si pentru gustul bun pe care il are pentru ca a pus ramuri de busuioc proaspăt in ea.
Pentru topping am folosit gem de prune facut de mama. Acesta este fara zahar.

Imi place mult asocierea dintre dovleac si gem de prune. E prima oara cand adaug si mac aici si sunt multumita cum a iesit prăjitura. Este necesar sa adaugati un topping pentru ca ca altfel veți avea o prăjitura neagra ( de la faina de mac, bobițe de mac, făina de struguri – violet închis)

Am folosit mai multe tipuri de faina, le-am luat de la Naturescu din Mega Mall, le gasiti si la Farmacia Tei, faceti comanda pe net pentru alte orașe. Fainurile de mac, sâmburi de struguri se folosesc in cantitati mici, eu mi-am propus sa nu depășesc 10% din cantitatea totala de faina cu aceste ingrediente noi, pana vad cum se comporta. Ele sunt produse de firma Herbavit de la care cumparam de multe ori cand nu avem din Germania. Produsele lor pot conține urme, asa cum scrie pe ambalaj. Nu am avut probleme cu alergiile. Aveti aici link de la Tei https://comenzi.farmaciatei.ro/advanced_search_result.html?keywords=Herbavit+faina

Ingrediente:
– 170 g dovleac ( cântărit congelat)
– 40 g ulei de măsline
– 30 g Vitagen ( unt vegetal)
– 110 g dulceata de prune
– 160 g faina de amarant
– 20 g faina de mac
– 20 g faina din sâmburi de struguri
– 20 g boabe de mac
– 10 g psylium in 60 ml apa
– 1 lingurița bicarbonat fara gluten (4g)
– 3 g sare
– 1 vârf cuțit nucsoara
– 1 vârf cuțit cuișoare

Pentru topping
-150 g gem de prune fara zahar

Reteta
1. Puneti la blender toate Ingredientele umede: dovlecelul, dulceata de prune, uleiul, Vitagenul si omogenizați.
2. Puneti psylium in apa si dupa 10 minute adaugati amestecul peste cele de la blender.
3. In alt vas amestecați toate Ingredientele uscate: faina de amarant, de struguri, de mac, semințele de mac, sare, bicarbonat, nucsoara, praf de cuișoare si omogenizați.
4. Turnați amestecul umed peste cel uscat si omogenizați.
5. Așezati compoziția pe foaie de copt in tava de tarta in cuptorul preîncălzit.
6. Lăsați sa se coacă la foc mediu aproximativ 20 minute sau pana trece testul scobitorii.
7. Lăsați sa se răcească 10 minute apoi așezati prăjitura pe grătar de răcire.
8. Cand se răcește, in aproximativ 1 h, așezati toppingul.

Pofta buna!

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.