De Sf Ioan ( 7 ianuarie), am pregatit pentru ziua sorei melei (Ioana), un tort delicios, facut rapid (fata de alte torturi create de mine).
Tortul contine:
Blat: făină fără gluten (făină de hrișcă, de mei, de sorg), amidon (făină de tapioca), pudră de roșcove, fibre (făină de psyllium husk), agent de afânare (bicarbonat de sodiu), stabilizator de aciditate: acid citric, cristale de vanilie, sare, amestecul Szafi Free de aici http://www.adiograsime.ro/magazin/faina-amestec-faina/piscot-briose-szafi-free-detalii.html.
Este un mix de faina fara gluten recomandat pentru briose si am ales sa-l folosesc la tort, pentru ca dupa cum stiti imi place sa inovez 🙂
Mixurile de faina fara gluten la Szafi free si Szafi Reform pe care le gasiti pe www.adiograsime.ro sunt foarte usor de folosit, avand instructiunile pe eticheta pentru preparatul pentu care sunt recomandate. De obicei se adauga apa, sare, lamaie /otet ( unele mame au pus doar apa minerala, fara otet/lamaiesi spun ca sunt multumite, ca aluatul creste si asa), uneori indulcitor. Recunosc ca inca citesc dar nu m-am lamurit daca adaugarea unui acid in bicarbonat are efect asupra cresterii, cei mai multi spun ca da insa experienta buna a mamelor care au folosit si bicarbonat fara lamie/otet ne arata altceva. Further ivestigations are needed, incercati si voi ambele variante.
Compozitie blat:
– 500 g amestec de făină pentru pișcot/briose Szafi Free
– 360 g apă călduta ( am pus mai mult de 340 cat scria pe plic)
– 20 g otet mere si 20 g zeama portocala
– 30 g eritrit ( indicatia ar fi fost de 140 g insa am vrut sa adaug miere in crema de fructe pentru dulce, pastrand blatul simplu)
Blatul a iesit pufos si a avut inaltimea unei briose mari. Am taiat in 3, partea curbata de deasupra ajungand la copii sub forma de gustare 🙂 inainte de a taia tortul.
Pregatirea si coacerea:
1. Încălzim cuptorul la 180°C cateva minute inainte.
2. Puneti hartie de copt in tava.
3. Adaugati compozitia, se toarna.
4. Coaceti aprox 25 min la foc mediu. Am adaugat o oala cu apa in cuptor sa coc la abur.
5. Lasati pe gratar de racire dupa coacere si taiati cand e rece complet.
Pentru crema de fructe
Am folosif fructe congelate de noi si mere astfel:
1. Prima crema: 3/4 cana afine si mure, 1/2 mar fara coaja, 1/2 lingura chia, 1 lingura rasa miere. Am mixat fructele scoase din congelator cu 30-40 min inainte.
2. A doua crema ( cea de deasupra): 1 cana zmeura si mure, 1/2 mar, 1/2 lingura chia, 1/2 lingura miere.
Am adaugat putin lapte de cocos ( 3-4 linguri) peste blatul de jos, apoi am adaugat fructele mixate ( fara sa le fierb!!). A urmat blatul al doilea si crema de deasupra.
Tortul a fost delicios si am mancat toti cu placere.
Pentru copii, il puteti servi alaturi de o cana de lapte de cocos proaspat facut in casa, e delicios.
Sunt foarte incantata de gust ( blatul are gust de ciocolata – contine roscove) si se potriveste bine cu fructele de padure.
In asteptarea Ioanei:
Prima felie, pentru Ioana!
M-a ajutat blatul sa fac rapid tortul, va las cateva cuvinte despre amestecurile Szafi:
Le folosim din Decembrie, sunt simplu de folosit, aluatul creste foarte bine, iata ce am incercat pana acum:
Mixul pentru paine alba fara gluten: http://www.adiograsime.ro/magazin/faina-amestec-faina/faina-paine-alba-detalii.html.
Mi-a spus cineva ca painea facuta de mine cu amestecul acesta miroase ca cea facuta de bunica ei, un compliment care m-a bucurat enorm :-). Incercati sa vedeti cum iese!
Poza paine cu mixul de faina, servita cu supa crema de dovleac
Mixul pentru paine neagra fara gluten ( cu hrisca) este la fel de bun ca cel alb, are insa gust de hrisca ( sunt oameni care nu s-au obisnuit inca cu gustul de hrisca, noua ne place foarte mult) http://www.adiograsime.ro/magazin/faina-amestec-faina/paine-de-casa-coaja-crocanta-szafi-free-761-detalii.html
Ca sa nu ma lungesc(si mai mult), voi scrie in alt articol despre alte mixuri incercate.
Sunt atat de incantata de amestecurile pentu paine incat le-am ingramadit peste tortul sora-mii.
La multi ani Ioanelor si Ionilor si sanatate multa tuturor!
No Comments