Inainte sa va las reteta icrelor de amarant va ofer cateva informatii despre ingrediente pentru ca poate fi util sa le stiti si sa planuiti astfel sa le introduceti in dieta voastra.
Ingrediente: amarant, ulei in, ulei masline, zeama lamaie/grepfruit, optional sare.
Icrele din amarant sunt asemanatoare la gust cu cele de peste si ne plac pentru ca putem profita intr-un preparat care este gustos de beneficiile multiple ale:
– uleiului de in care este antiinflamator si ajuta sistemmul imunitar fiind benefic in alergii
– proteinelor din amarant ( contine printre altele si aminoacidul lizina care este de folos imunitatii si tine cumva sub control virusul herpes, aminoacid care se gaseste si in ciupercile Shiitake).
Amarantul e o proteina completa asa ca in ziua in care dati acest tip de proteine copiilor ( se gasesc si in soia proteine complete), nu trebuie sa va creasca tensiunea ca nu le dati carne copiilor, ale caror proteine ajuta la crestere.
Despre amarant aveti aici cateva beneficii https://diversificare.ro/alimente/2012/02/amarant-ruda-apropiata-cu-quinoa/
Amarantul face parte din familia Chenopodaicee (poze aici https://www.wildflowers-and-weeds.com/Plant_Families/Chenopodiaceae.htm), fiind inrudit cu: spanac, sfecla, loboda, quinoa, etc. Cand va ganditi la el, ganditi-va ca el contine: calciu, magneziu si fier.
” Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Fierul trebuie sa existe in permanenta si la un nivel cat mai ridicat deoarece functiile sale sunt multiple si au interesare plurisistemica, de exemplu: transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din muschi) si a diverselor enzime hepatice” Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/Vitamine-si-minerale/importanta-fierului-in-dieta_1518
Contine de 2 ori mai multe proteine ca graul sau orezul, depasind un pic quinoa la cantitatea de proteine. O canuta de amarant contine 9 grame de proteine. Sursa: https://www.livestrong.com/article/471950-amaranth-vs-quinoa/
Despre uleiul de in am scris de multe ori, l-am folosit pe acesta https://www.biovita.ro/ulei-de-in/ulei-de-in.html.
In dieta noastra uleiul de in este o data la 3 zile.
Important:
– folositi ulei presat la rece
– pastrati in frigider dupa deschidere 1-3 luni, cf etichetei
– nu adaugati in mancare calda
Va las cateva beneficii ale acizilor omega 3 continuti in uleiul de in:
“Acizii grasi omega 3 din uleiul de in au o multitudine de efecte benefice pentru organism:
– scad colesterolul “rău” din organism;
– scade riscul bolilor cardio-vasculare;
– inhiba factorii generatori de arteroscleroza si inflamatie;
– produc o createre usoara a colesterolului “bun”;
– sunt absolut necesari pentru dezvoltarea completa a creierului uman în timpul sarcinii si in primii 2 ani de viata;
– cantitatea de serotonina (una dintre „moleculele cerebrale ale placerii”) este la niveluri scazute în creierul peroanelor care prezinta si o valoare mica a acizi grasi omega 3 în lichidul cefalo-rahidian.
– ajuta la dezvoltarea sistemului nervos, a retinei si a sistemului imunitar al copilului.
– stimuleaza createrea si dezvoltarea armonioasa a întregului organism;
– acizii grasi omega 3 sunt constituenti ai membranei neuronale si a vaselor de sânge din creier. În starile asociate cu deficitul lor, se întâlneste o încetinire a cresterii staturo-ponderale, leziuni ale pielii, degenerescenta a organelor interne si o functie vizuala anormala”
Sursa:https://www.biovita.ro/ulei-de-in/ulei-de-in.html
Reteta:
– 400 g amarant fiert tare ( cântărit după fierbere, aveți in poza cum trebuie sa arate, fara apa in el)
– 4 linguri ulei măsline
– 2 linguri ulei in
– 5 linguri suc grepfruit ( sau lamaie)
–2 cepe mici roșii
Potriviți voi cantitatea de ulei și lămâie, după gust.
1. Spalati bine si inmuiati amarantul o noapte.
2. Spalati din nou dimineata si fierbeti in apa.
3. Lasati sa se raceasca complet
4. Tunati cate o lingura de ulei și frecati ca la o maioneza clasica.
5. Adaugati pe rand uleiul și sucul frecand in continuu.
6. Adaugati la sfârșit ceapa tocata marunt și mixati sa se amestece gusturile.
Noi l-am servit pe felii de paine fara gluten, facute cu amestecul de faina de aici http://www.adiograsime.ro/magazin/pentru-diabetici/paine-de-casa-coaja-crocanta-szafi-free-761-762-detalii.html.
De retinut
1. amarantul si toate celelate cereale, pseudocereale, seminte se inmoaie pentru a iesi acidul fitic din ele care este toxic.
2. amarant= proteine, lizina, calciu, fier
3. uleiul de in se foloseste la rece.
4. uleiul de in= scade inflamatia din corp iar alergia este o stare de inflamatie a corpului.
Pofta buna, ma simt ca la ora de nutritie nu la ora de bucatarit insa sper sa incercati reteta si sa va placa.
Update martie 2020
folosim acest amarant
si ulei de in fie de la El Dor Plant, fie de la Biocorner, sunt foarte ok la gust toate 3
No Comments