Crochete de mei cu maghiran si seminte de in
Nivel: Incepatori ( usor de preparat)
Alergeni:
– fara lapte/fara oua/fara gluten;
Ma bucur foarte mult ca am reusit sa facem aceste crochete de mei. Pentru ca mananc la fel ca Ileana de peste 2 ani, am simtit de multe ori nevoia de a crantani ceva in dinti. Doream sa fac ceva cu acesta textura ca sa compensez lunile in care am mancat cu lingura cereale fierte :-).
Crochetele sunt foarte usor de preparat, crocante si gustoase. N-am gasit vreo idee pe net, m-a ajutat Cristi ca spus ca e important sa le uscam mult la cuptor.
Copiii le-au mancat fara ezitare :-).
Voi incerca sa adaug noi ingrediente data viitoare cand le facem, as vrea sa vad cum ies cu stafide sau masline dar si cu mai multe ierburi.
Ingrediente pentru o tava cat cuptorul aragazului:
– 100 g boabe de mei;
– 1 lingurita pulbere seminte chia
– 2 linguri seminte de in macinate
– 1 lingura maghiran uscat ( se poate folosi si alte ierburi)
Reteta:
Spalam meiul de cateva ori si il lasam la inmuiat de seara pana dimineata.
Dimineata il spalam din nou si il punem la fiert in apa. Vom folosi mai putina apa, in mod normal 1:2 insa ne dorim sa avem o compozitie tare, legata de aceea la 100 g mei am pus 240 ml apa.
Cand incepe sa fiarba, dati focul mic, lasand meiul sa fiarba cu capac inca 12-15 minute.
Amestecati din cand in cand, sa nu se lipeasca. Cu 1 min inainte de a opri focul am pus 1 lingurita de seminte de chia peste mei ( trebuie sa fie rasnite pentru a se umfla cu apa, eu asa le-am cumparat), am amestecat si am stins focul. Le-am pus cu scopul de a inchega compozitia.
Adaugati 1 lingura de ierburi uscate ( maghiran) si 2 linguri seminte de in si omogenizati. Semintele de in sunt importante pentru a obtine textura dorita. Fara ele, crochetele sunt foarte tari si isi schimba forma la cuptor, ca niste barcute!
Lasati compozitia cateva minute sa se raceasca.
Pregati cuptorul, trebuie sa fie preincalzit pentu a asigura uscarea crochetelor.
Intindeti compozitia obtinuta pe hartie de copt in tava, intr-un strat foarte subtire, de 2-3 mm. Ca sa faceti asta, puneti compozitia pe hartie si apoi acoperiti-o cu o alta hartie de copt peste care presati cu podul palmei, pe toata suprafata, cm cu cm. Astfel compozitia se va intinde uniform si nu vi se lipeste de maini. Sigur exista si alte metode de a intinde subtire. Este esentiala aceasta etapa, altfel obtineti bucati de mei la cuptor, nimic crocant.
Dupa ce ati intins in strat subtire, taiati in formele dorite, eu am format dreptunghiuri dar puteti face triunghiuti ca la chipsuri de tortillas sau cerculete ( cu gura unui pahar) ca galetele sau folositi formele de inox pentru taiat biscuiti.
Puneti tava la cuptor la foc mic.
Eu am lasat 10 min pe o parte si inca 20 pe cealalta. Cand am deschis cuptorul dupa 10 min, crochetele se desprindeau de hartia de copt si acesta a fost momentul cand mi-am dat seama ca vor iesi perfecte.
Dupa ce am oprit cuptorul, le-am lasat inca 30 minute sa se raceasca. Le-au mancat copiii pe toate goale asa ca nu am avut timp sa pun nimic pe ele.
Puteti face de la inceput compozitia pentru 2 sau mai multe tavi si le puteti pastra apoi in borcane de sticla, inchise cu capac. Urmeaza sa ma interesez cat tin asa, banuiesc ca minim 1- 2 saptamani, o intreb pe prietena mea experta in borcane cu turta dulce.
Sper sa va placa, revin cand incerc si alte variante si alte cereale din dieta, urmeaza sa fac din mamaliga.
Pofta buna!
Alergeni:
– fara lapte/fara oua/fara gluten;
Ma bucur foarte mult ca am reusit sa facem aceste crochete de mei. Pentru ca mananc la fel ca Ileana de peste 2 ani, am simtit de multe ori nevoia de a crantani ceva in dinti. Doream sa fac ceva cu acesta textura ca sa compensez lunile in care am mancat cu lingura cereale fierte :-).
Crochetele sunt foarte usor de preparat, crocante si gustoase. N-am gasit vreo idee pe net, m-a ajutat Cristi ca spus ca e important sa le uscam mult la cuptor.
Copiii le-au mancat fara ezitare :-).
Voi incerca sa adaug noi ingrediente data viitoare cand le facem, as vrea sa vad cum ies cu stafide sau masline dar si cu mai multe ierburi.
Ingrediente pentru o tava cat cuptorul aragazului:
– 100 g boabe de mei;
– 1 lingurita pulbere seminte chia
– 2 linguri seminte de in macinate
– 1 lingura maghiran uscat ( se poate folosi si alte ierburi)
Reteta:
Spalam meiul de cateva ori si il lasam la inmuiat de seara pana dimineata.
Dimineata il spalam din nou si il punem la fiert in apa. Vom folosi mai putina apa, in mod normal 1:2 insa ne dorim sa avem o compozitie tare, legata de aceea la 100 g mei am pus 240 ml apa.
Cand incepe sa fiarba, dati focul mic, lasand meiul sa fiarba cu capac inca 12-15 minute.
Amestecati din cand in cand, sa nu se lipeasca. Cu 1 min inainte de a opri focul am pus 1 lingurita de seminte de chia peste mei ( trebuie sa fie rasnite pentru a se umfla cu apa, eu asa le-am cumparat), am amestecat si am stins focul. Le-am pus cu scopul de a inchega compozitia.
Adaugati 1 lingura de ierburi uscate ( maghiran) si 2 linguri seminte de in si omogenizati. Semintele de in sunt importante pentru a obtine textura dorita. Fara ele, crochetele sunt foarte tari si isi schimba forma la cuptor, ca niste barcute!
Lasati compozitia cateva minute sa se raceasca.
Pregati cuptorul, trebuie sa fie preincalzit pentu a asigura uscarea crochetelor.
Intindeti compozitia obtinuta pe hartie de copt in tava, intr-un strat foarte subtire, de 2-3 mm. Ca sa faceti asta, puneti compozitia pe hartie si apoi acoperiti-o cu o alta hartie de copt peste care presati cu podul palmei, pe toata suprafata, cm cu cm. Astfel compozitia se va intinde uniform si nu vi se lipeste de maini. Sigur exista si alte metode de a intinde subtire. Este esentiala aceasta etapa, altfel obtineti bucati de mei la cuptor, nimic crocant.
Dupa ce ati intins in strat subtire, taiati in formele dorite, eu am format dreptunghiuri dar puteti face triunghiuti ca la chipsuri de tortillas sau cerculete ( cu gura unui pahar) ca galetele sau folositi formele de inox pentru taiat biscuiti.
Puneti tava la cuptor la foc mic.
Eu am lasat 10 min pe o parte si inca 20 pe cealalta. Cand am deschis cuptorul dupa 10 min, crochetele se desprindeau de hartia de copt si acesta a fost momentul cand mi-am dat seama ca vor iesi perfecte.
Dupa ce am oprit cuptorul, le-am lasat inca 30 minute sa se raceasca. Le-au mancat copiii pe toate goale asa ca nu am avut timp sa pun nimic pe ele.
Puteti face de la inceput compozitia pentru 2 sau mai multe tavi si le puteti pastra apoi in borcane de sticla, inchise cu capac. Urmeaza sa ma interesez cat tin asa, banuiesc ca minim 1- 2 saptamani, o intreb pe prietena mea experta in borcane cu turta dulce.
Sper sa va placa, revin cand incerc si alte variante si alte cereale din dieta, urmeaza sa fac din mamaliga.
Pofta buna!
No Comments