In Ianuarie 2016, in urma analizelor IgE acarieni facute la Spezialklinik Neukirchen am
aflat ca Ileana are alergie mare la acarieni, clasa 6 cu valoare >100. Am luat masurile invatate la clinica si am reusit sa diminuam mult simptomele in cateva luni iar valoarea pe analize a scazut. Făcusem teste in tara in Martie 2015 ( la un spital de stat) insa atunci valoarea IgE acarieni era mica, nimic care sa ne îngrijoreze. Din pacate nimeni nu ne-a atras atenția sa luam in calcul alergia la acarieni. Asa cum am aflat mai tarziu analizele erau eronate si nu se corelau cu simptomele Ilenei!!
Imi pare rau ca nu am repetat in 2015 la o clinica privata testul pentru acarieni. Am fi scutit-o pe Ileana de multe nopti nedormite cand o manca groaznic pielea, unul dintre factori fiind si acarienii din saltea.
Cred ca avea alergie mare si la acarieni in 2015 pentru ca simptomele erau aproape zilnice, zeci de strănuturi cu muci transparenți dimineata , scărpinat noaptea si somn foarte agitat.Cele mai des întâlnite simptome la alergia de acarieni sunt: mâncărimi ale pielii, ochii umflați, strănut, tuse, muci transparenti. De cele mai multe ori, simptomele sunt mai acute dimineata, la trezire, pentru ca cel mai puternic contact cu acarienii este in pat.Pentru a tine sub control simpotomele, pot fi facute cateva actuni
– curățat camera de cateva ori pe saptamana cu aspirator si apoi cu mop cu aer cald
– curatat hainele si așternuturile la 90 grade ( ideal dar merge si 60),
– congelat jucării de plus,
– evitat mersul in vizita in case vechi, neaerisite, pline de vocoare pe jos si pe pereti
Sunt si vesti foarte bune. Daca in Ianuarie alergia era >100, acum dupa 9 luni in care am urmat strict indicațiile de la Spezialklink Neukirchen, valoarea e a scăzut la 52. Pentru mine e impresionant sa vad asta.
Treptat, nu stiu exact cand, Ileana a inceput sa nu mai strănute dimineata, nu mai strănută si nu-i mai curg mucii. Cred ca a contat si ca am putut merge la mare, unde e aerul curat si sănătos, asta a întărit organismul.
Sunt nopti in care se scărpina iar eu nu mai am răbdare sa vad asta dar e nimic pe langa ce a fost. Sunt si zile in care o mananca piele insa iar e nimic pe langa ce a fost.
1. Ce sunt acarienii si unde trăiesc?
Animale sunt organisme mici care seamănă cu niște căpușe insa sunt de dimensiuni mici, nu se vad cu ochiul liber. Trăiesc in casa…in toate casele. Cei mai multi cu noi in pat, in saltele, perne, cearșafuri, paturi.
Alții se prind de materiale textile ( covoare, perdele, jucării de plus!).
2. De ce sunt periculoși?
Pentru ca sunt prezenti in praful de casa. Ei eliberează zilnic prin excrementele lor circa 20 de particule alergene. Si animalele moarte din praful de casă reprezintă o problemă pentru alergici. Contactul cu acarienii are loc mai ales prin aerul respirat, în care aceștia se răspândesc prin intermediul prafului fin în timpul circulației aerului. De aceea, copiii alergici trebuie sa nu stea in casa cand aspiram!Cei mai multi dintre astmatici au alergie si la acarieni deci ei ar trebui in primul rând sa ia măsuri de evitare a acarienilor. Spre deosebire de mancare de care omul alergic se poate feri, acarienii sunt prezenți in fiecare zi, in casa. Am citit de curand ca la peste 1300 m nu se găsesc acarieni. Daca mutarea in Peru nu e o soluție, iată ce putem face sa diminuam efectele lor.Daca bănuim alergia, facem un test de sange IgE acarieni ( la un laborator de incredere!!!) sau un test cutanat pt aceasta alergie ( Prick test- stiu ca nu e pentru copii micuți, trebuie ca pacientul sa aiba răbdare cateva minute, sa țină mana indoita de la cot cateva minute). Am citit ca se pot testa si inhalator dar cred ca nu la noi in tara, va interesați voi la alergolog.
Daca se confirma alergia, ne pregătim astfel:
3.1 Acasa
Huse antiacarieni ( encasings) din materiale speciale țesute foarte des care sigilează acarienii, înăuntrul saltelei, pernei, pilotei, ca in poza. Trebuie ca toate paturile din casa pe care le atinge pacientul sa fie astfel protejate.
Aceste huse se pot pune doar pe saltele, nu pe canapele. Nu se doarme direct pe ele, ele sunt o protecție peste care adaugăm cearșafurile, respectiv husele de perna sau de pilota. Noi le-am cumpărat din Germania, o parte in iarna, o parte acum, firma Aerotex sau Pristine se folosea la clinica).
Preturi huse:
Aerotex este mai ieftin decât ce am gasit in tara. De exemplu pt o husa antiacarieni pt saltea de 2 m x 2mx 15 cm, costa in jur de 115 de euro.
Pentru pilota pretul e un pic mai mic iar cele pentru perne sunt maxim 20 euro.
Cititi voi cum se întrețin, la ce temperatura si cand se spala.
Ar trebui huse pentru toate paturile pe care le atinge copilul. Pentru ca noi nu am avut decât pentru una din camere, cealaltă având canapea pe care nu se poate pune husa, Ileana a stat doar intr-una dintre camere pana ne-am intors acum de la Neukirchen cu inca o husa.
Recomandarea este sa luati huse de dimensiuni mai mari pentru a va asigura ca atunci cand mergeti in deplasare, puteti imbraca salteaua pe care veri dormi.Lenjeria de pat schimbată cat mai des pentru ca deși totul e protejat de huse, mai sunt acarieni pe ici pe colo care ajung pe cearșaf, perne. Noi o sa schimbam zilnic fata de perna pentru Ileana ( update- nu am facut asta)
Spălare lenjerie la 65-90 grade, asa mor acarienii.Trebuie ca aerul sa fie uscat, sa nu folosim umidificator sau sa fie mult prea cald pentru ca acestea sunt condiții preferate de acarieni, le place umezeala si caldura. Am citit ca trebuie sa fie la 50 umiditatea in camera ( exista aparate de măsurat umiditatea asa cum exista si testere de vazut densitatea de acarieni din casa ) iar temperatura 18-21.
Nu uscam rufe in casa pentru ca se face umezeala ! Exista masini de spalat cu uscător inclus, sunt utile mai ales iarna cand rufele se usucă greu afara.Ideal ar fi sa avem mop cu abur cald, pe langa aspirator.Ideal ar fi sa nu dormim in camera in care stam ziua…pentru ca patul sa fie intr-adevăr protejat.Fara covoare, perdelele. Noi ne-am lipit pe geamuri benzi semiopace din loc in loc in loc de perdele. Alt solutie este sa folositi jaluzele exterioare pentru geamuri.Trebuie acordată atenție materialelor din care sunt confecționate saltele, nu am intrat inca in detalii dar găsiți toate informatiile pe site-uri specializate daca vreti sa le schimbați. Materiale noi, fara latex in cazul unei sensibilizari si la latex.Pe noi alergologii din tara ne-au sfătuit sa renunțam la toate jucăriile de plus ( scărpinatul era incontrolabil si dermatita severa persistenta). Ileana nu a avut nici un plus multe luni pana a primit un Mickey de care n-am putut sa o despărțim. Am aflat apoi ca ori trebuie spalat 60 grade o ora, ori pus in congelator 1-2 zile. Acarienii au 75% apa si-i face praf tratamentul asta. Cand scoateți plusul din congelator il puteti spala si la 30 grade. Pot fi deci păstrate mai multe plusuri si puse alternativ la congelator, prin rotatie :-).
Acum are si un urs de plus primit in iarna de la o pacienta de la Neukirchen si e nedespărțită de el. Probabil e cel mai spalat urs din istoria plusurilor.
3.2 In deplasare
Ne interesam in detaliu cum arata locul in care vom sta, trebuie sa îndeplinească
criteriile de mai sus:
– sa fie aerisit
– sa aiba saltele ca sa luam husele de acasa cu noi sa sigilam saltea, perne, paturi.
Sunam si discutam detaliile pt ca Ilenei i-a fost tare greu in hotelul de la la Praga ( rezervat pe Internet pentru intoarcerea de la clinica), hotel care avea mocheta pe pereti in sus, jumatate de perete si de care nu ne-am dat seama pe net.Legat de asta, am aflat ca la pensiunea Zum Bach de langa clinica, au si camere speciale pentru alergici, cu huse antiacarieni pe paturi, podele fara mocheta etc.
Si la pensiunea Zur Linde au camere de genul respectiv.
Deci, daca ajungeti la clinica in Weekend si va internati lunea sau veniți pentru cateva zile doar sa faceti analize si stati la pensiuni, puteti cere o astfel de camera. Sunt si preturi mai jos:http://www.zum-bach.de/2015-03-13-08-11-54/allergiker-zimmer.htmlhttp://www.gasthof-linde-neukirchen.de/hotel-urlaub-hohenbogen-winkel/zimmer-bayerischerwald.htmlSper ca nu aveti alergie la acarieni sau daca aveti, sper sa diminuați simptomele cu aceste măsuri. Si daca auziți de la alți parinti ca au copii care strănută in continuu dimineata, ca se freacă la ochi noaptea, ca se scărpina noaptea, ca nu pot sa respire bine in camere aglomerate, poate le spuneti sa ia in calcul testarea pentru alergia la acarieni.Am primit foarte multe din informatiile de mai sus in timpul internării de la clinica dar si ulterior de la Dr. Raluca Constantinscu si Dr. Alexandru Constantinescu si le Multumesc pentru asta! Cred ca cel mai bun sfat l-am primit in Ianuarie cand au venit testele de alergii si Dr. Constantinescu ne-a sfătuit sa luam husele antiacarieni pe care le-am trimis atunci acasa inainte ca eu si Ileana sa ne intoarcem acasa pentru a fi casa pregătită pentru ea.La clinica au huse pentru perne, pilote, saltele. Probabilitatea sa faceti acolo alergii la acarieni este aproape de zero cred. Cam asa ar trebui sa fie si acasa.
Update aprilie 2018.
Husele antiacarieni pe care le avem pentru paturile din casa, perne si pilote au ajutat-o mult pe Ileana.
Folosim si mopul cu abur si aspiram de minim 2 h pe saptamana.
In deplasare mergem intotdeauna cu husele dupa noi, uneori si cu perna pentru Ileana.
Nu folosim spray-ul pt acarieni insa el poate fi o solutie buna pentru cei care merg in depasare si nu au saltele.
Conform studiilor, densitatea acarienilor pe m2 scade o data cu cresterea altitudinii, la
nivelul marii fiind o densitate mare iar la niveluri de peste 1600 m, densitatea scade spre
zero! La clinica de medicina Transilvania Healing Center unde urmam terapii alternative la
aproximativ 2 luni si jumatate, recomadarea este sa se evite alergenul descoperit pentru
un interval de minim 21 zile pentru ca ulterior alergia sa fie stearsa in timpul terapiilor. Un lucru pe care ni-l dorim pentru viitor, speram ca pana la sf de 2019 este sa mergem cu
Ileana si stefan intr-o zona fara acarieni ( peste 1600m) unde sa stam 21 de zile pentru ca
apoi sa mergem direct la clinica si sa incercam stergerea alergiei. Nu ne poate garanta nimeni
succesul pentru ca din pacate acarienii sunt peste tot, inclusiv in masina, avion si expunand
corpul la acarieni, e posibil ca alergia sa nu treaca. Totusi stationarea intr-o astfel de zona curata, ar aduce multe beneficii si merita incercat. Imi imaginez ca putem gasi printre cunoscuti pe cineva care are cabana in Alpi si vrea sa
facem schimb de locuinte 3 saptamani.
Husele Aerotex sunt cumparate de noi de la Farmacia din Germania ( info@marien-apotheke24.de) care livreaza si in tara, trebuie sa le spuneti dimensiunea dorita. Plata se face inainte livrarii.
- lungime, latime, inaltime pt salteaua de pat
- lungime si inaltime pentru pilota si perna
Va doresc sa diminuati cat mai repede simptomele alergiei la acarieni iar pentru deplasari, in afara de huse, poate luati in calcul sa folositi si uleiurile esentiale antiacarieni.
No Comments