Tortul contine: seminte de floarea soarelui, seminte de canepa si de chia, compot de struguri, dulceata de trandafiri, orez basmati si salbatic, cirese, zmeura, mango, fulgi de mei, pudra din alga agar-agar, unt vegetal Vitagen.
- Cand am creat reteta pentru tortul lui Stefan (Sf Stefan este pe 27 decembrie), am avut ca obiectiv sa folosesc idei din deserturile preferate de copii si sa folosesc dulceata de trandafiri pentru aroma deosebita pe care o are
- sa poata fi adaptat usor pentru orice copil alergic. Agar si chia sunt necesare, in rest poate fi personalizat
Despre tort:
1. Primul strat– din seminte, astfel incat sa semene cu halvaua de casa – una dintre retele preferate de anul acesta. Puteti folosi orice seminte/nuci/alune
Am indulcit dupa gust cu dulceata de trandafiri.
Aici am vrut sa pun si fulgi de ovaz pentru ca ne-au placut mult batoanele de ovaz anul acesta. Am ales insa fulgii de mei pentru ca sunt crocanti si am considerat ca se simt mai bine in compozitie.
Am legat compozitia cu seminte de chia si am adaugat compot de struguri pentru a obtine consitenta dorita.
2. Stratul al doilea
Orezul basmati e cereala mea preferata. Nu e cea mai sanatoasa alegere (cred ca aici castiga hrisca si locul 2 quinoa) insa mi se pare super pufos daca e fiert cat trebuie. Imi place sa adaug in el Vitagen sau alt ulei vegetal ( in/cocos) si gem de prune fara zahar.
Am ales Vitagen astazi pentru ca Ilenei nu-i place sa simta untul de cocos.
Am indulcit cu dulceata de trandafiri si am adaugat seminte de chia sa stea blatul insa sunt sigura ca amidonul din orez ar fi asigurat lipirea fara probleme.
Orezul fiert in lapte cu dulceata de gutui era desertul meu preferat in copilarie asa ca mi-a facut placere sa-mi amintesc cum pregatea bunica cu drag orezul atunci.
Puteti fierbe orezul in lapte de cocos, noi primim saptamana viitoare robotul de lapte vegetal reparat ( l-am stresat prea tare cu 5 nuci de cocos asa ca mare atentie la instructiuni: sa taiati cubulete de 1 cm si sa faceti pauza 30 min dupa fiecare preparare, sa respectati cantitatea maxima de apa dar si de componente- cititi cartea, poate avem modele diferite!!, noi avem Biovita Veggie Milker si sunt foarte multumita!!!) asa ca am fiert in apa.
Nu uitati sa spalati bine orezul in apa de cateva ori seara, sa-l lasati la inmuiat de seara pana dimineata. Noi fierbem intr-o cantitate mare de apa si aruncam suplusul ( toate astea ca sa diminaum cantitatea de arsenic din el, se pare ca orezului ii place arsneicul mai mult ca altor cereale si aceasta metoda ar asigura indepartarea in cantitate mare).
3. Stratul al treilea
Am folosit fructe congelate de noi, cirese si zmeura. Fructele mici se congeleaza bob cu bob, intinse pe un platou in congelator, apoi se pun in pungi. Doar asa isi pastreaza forma perfecta de la Natura.
- Am facut un piure din ele, apoi am adagaut agar agarul si le-am fiert 2 minute
- Am adaugat si 1 lingura de chia sa nu o ia la vale insa nu era necesar. Atentie sa nu depasiti cantitatea admisa de chia, ele sunt incadrate la categoria fibre as spune, nu seminte deci nu puteti manca o cantite mare, eu nu i-as da Ilenei mai mult de 2-2 lingurite zilnic.
Fructele alese sunt foarte dulci, nu am pus si aici dulceata.
Pentru ca suntem obisnuiti sa nu mancam foarte dulce, prefer sa las la alegerea fiecaruia cata dulceata sau miere isi adauga in farfurie, dupa ce taiem tortul.
4. Am ornat cu zmeura, cirese si jeleuri facute din piure de mango cu agar agar.
Mango le place mult copiilor iar jeleurile de mango sunt printre preferatele lor. Mi-a placut combinatia rosu- galben, frunze verzi comestibile n-am avut sa pun deasupra, ar fi fost frumos.
Am pudrat si cativa fulgi crocanti de mei deasupra.
Reteta
1. Stratul 1, baza:
– 260 g seminte de floarea soarelui
– 80 g seminte de canepa
– 1 lingura si 1/2 chia
– 170 compot struguri ( orice compot) fara zahar
– 1 lingura dulceata trandafiri 30g ( gasiti in Bulgaria, va luati la vara)
– 70 g fulgi crocanti de mei
Macinati semintele, adaugati dulceata, compotul si fulgii si omogenizati.
Presati in tava de copt cu baza detasabila.
Am folosit hartie de copt in tava.
2. Stratul 2
-250 g orez basmati si salbatic ( e foarte fin si diferit de orezul clasic. Nu puteti inlocui cu orez integral pentru ca acela nu se va lipi)
– 1 lingura Vitagen/unt cocos
– 2 linguri dulceata de trandafiri
– 1 lingura seminte chia
Fierbeti orezul in apa sau lapte de cocos, inlaturati lichidul in plus, adaugati untul vegetal, semintele si dulceata si adaugati peste primul strat.
3. Stratul 3
– 800 g piure de fructe
– agar agar cf instructiunilor de pe plic ( aprox 1 lingurita), eu dublez cantitatea de obicei la piure
– 1 lingura seminte chia
Adaugati agarul in piure, fierbeti 2 minute amestecand in continuu.
Adaugati semintele de chia, apoi asezati compozitia peste stratul 2.
In aproximativ 30 min se incheaga perfect si puteti adauga decorul.
Daca ati folosit lapte si unt de cocos, puteti pune fulgi de cocos deasupra.
L-am preparat la temperatura camerei, nu are nevoie de frigider.
Ca sa continui ideea cu cocosul, il puteti inveli in frisca de cocos, se gaseste de-a gata daca nu faceti voi cu intaritor de frisca grasimea din laptele de cocos.
Am vrut sa se simta dulceata de trandafiri si semintele, poate a fi fost prea aromat cu nuca de cocos.
Pofta buna si La multi ani sarbatoritilor!
No Comments