Alte retete/ Dulce/ Retete fara lapte & gluten

Preparate fara principalii alergeni ( cu urme insa) pentru sarbatori

Ideea de a scrie despre preparatele pentru sarbatori mi-a venit  pentru ca am vazut ca sunt parinti care isi doresc sa le ofere copiilor alimente care arata la fel cu cele cu alergeni, copiii lor sa manace la fel cu ceilalti din familie.

Am pregatit fara lapte, fara gluten, fara ou de gaina( e de gasca) si cat mai sanatos posibil. Produsele din articol pot contine urme de aceea (ca de fiecare data) va rog sa cititi inainte etichetele.

Am ales sa folosesc produse pe care le stiam, dintr-un singur loc de unde va pot lasa si linkurile.

Ca idei pentru sarbatori am  ales sa prepar/prezint ( pt ca pe unele doar le-am scos din borcan) alimente care au si legatura cu ce se mananca in mod traditional la noi in tara dar si cum le putem imbunatati combinandu-le de exemplu cu alimente care blocheaza radicalii liberi

  • sarmale ( fara carne insa pt ca e deja multa carne de sarbatori, in mod traditional)
  • salata boeuf ( fara ou de gaina, cu ou de gasca ( mai putin alergen) sau cu maioneza vegana
  • carnati ( fara nitriti si fosfati , fara gluten) si serviti alaturi de vlastari de brocoli ( pentru a impiedica radicalii liberi din gatitul pe gratar) si probiotice din varza murata pentru a usura digestia
  • traditionala mamaliga cu branza a fost inlocuita de paste de mei cu ulei de in si fulgi de drojdie inactiva inlocuind grasimile din laptele de vaca cu grasimile bune din uleiul de in
  • dulcele e reprezentat de tablete de ciocolata facute rapid din ciocolata menaj, noutatea fiind insa formele deosebit de frumoase folosite
  • noutatea este budinca vegana de vanilie pe care am ales sa o fac pentru ca le-am citit copiilor o carte cu traditii de Craciun si erau incluse si mancarurile specifice si m-au intrebat cum e budinca.

Am ales sa fac o mancare gustoasa, sa aleg produsele cat mai bine ( sunt sigura ca e peste tot loc de imbunatatit). Cele mai multe produse sunt de la Bicorner ( magazinul din Dorobanti). Unele produse nu sunt pe site ci doar in magazin.

Sarmale fara carne

  • Contin: varza murata de noi, mei ( in loc de orez) , ceapa, morcovi, ierburi
  • Pot fi servite cu iaurt de cocos
  • Daca aveti intoleranta la histamina si nu puteti folosi varza murata, optati pentru legume umplute

Salata bouef:

  • Contine: cartofi rosii, morcov, telina ( e optionala), legume murate ( castraveti, gogosari, conopida), maioneza din galbenus de gasca ( am fiert oul, am separat galbensul si l-am frecat cu ulei de masline, sare, lamaie si putin otet de mere cu lamaie)
  • Legumele crude pot fi fierte impreuna in apa, curatate de coaja. O colega mi-a spus ca adauga in salata si foarte putin mar crud tocat pt ca ii da gust bun, de aceea am optat sa adaug putin otet de mere, pt gustul de mar cu lamaie, are un gust foarte bun.
  • Daca aveti alergie la orice fel de galbenus ( am scris aici cum am testat galbenusul), puteti sa va preparati maioneza vegana sau sa cumparati un produs care vi se potriveste

Produse:

 

Carnati & crenvursti

  • am ales crenvursti OKOLAND pe care Ileana ii are de mai multa vreme in meniu, sunt fara nitrati, fara gluten, contin urme de lapte, telina, mustar.
  • Sunt de mai multe feluri, ii preferam pe cei de porc pentru ca avem de la tara carne de pasare si iepure si folosim prin rotatie
  • Carnatii sunt de vita,  pot fi si fierti sau facuti la cuptor
  • I-am combinat cu vlastari de broccoli sa atenueze efectul gratarului.
  • Daca ati crescut voi animalele, puteti face voi carnati/crenvurstii, sunt retete pe net.

Produse:

Paste de mei cu fulgi de drojdie inactiva

  • contin: paste cu mei integral, ulei de in presat la rece, fulgi de drojdie inactiva( ” parmezanul vegetarienilor)

Preparare:

1. Am incalzit zeama de legume ( apa in care au fiert legumele) si am pus pastele pana au inceput sa fiarba . Am oprit focul si le-am lasat acoperite mai mult decat scria pe eticheta pt ca nu mi s-a parut suficient

2. Le-am spalat in apa rece , apoi am adaugat uleiul de in, fulgii de drojdie inactiva si legumele: cherry, vlastari de broccoli

3. Optional puteti adauga iaurt vegan de cocos, mi se par foarte gustoase asa insa Ileana nu a vrut, il pastrez pt cand o sa doreasca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produse:

nu contin dar ar fi putut contine: iaurt de cocos Harvest Moon

 

Budinca vegana cu vanilie

Preparare:

  1. Recomandarea de pe plic este pentru 500 ml apa/alt lichid insa din experienta anterioara (cu agar, tapioca, amidon) am observat ca daca folosim apa, lichidul are nevoie de mai mult amidon fata de laptele vegan de exemplu asa ca va recomand sa folositi in jur de 430 ml apa sau chiar 400.
  2. Se iau 6 linguri de apa/lapte si se amesteca intr-un bol cu indulcitorul ( am folosit 1 lingura miere salcam) si cu pudra din plic, cu ajutorul unui tel
  3. Restul lichidului se pune la foc si apoi se adauga si primul amestec , folsind telul in continuu
  4. Se fierb impreuna 2-3 minute
  5. Se lasa un pic la racit apoi se transfera in forme( am folosit forme de silicon)
  6. Se lasa la frigider 1-2 ore
  7. Se transfera in farfurie si se adauga dulceata/piure de fructe.

Mierea nu este toxica prin incalzire, isi pierde enzimele ceea se inseamna ca nu mai are proprietarile foarte bune.

Daca doriti , puteti folosi un indulcitor din sirop de curmale sau zahar de flori de cocos. Ileana a preferat budinca goala, noua ne-a placut foarte mult cu gem de fructe de padure. Daca evitati amidonul sau porumbul, puteti face un jeleu din piure de fructe gelifiat cu agar agar. Folositi insa neaparat vanilie de Bourbon pentru ca da un gust foarte bun! Ne-a suprins gustul, foarte placut desi nu am pus lapte vegetal!

 

 

 

 

 

Produse:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tablete de ciocolata vegana

1. Topiti pe baie de abur ciocolata vegana si adaugati putina  scortioara de Ceylon sau alte arome naturale.

2. Puteti adauga seminte intr-o parte din continut pentru un gust diferit. Eu am adaugat seminte de canepa in cateva tablete, imi place cum se simt la gust.

3. Adaugati in formele dorite ciocolata topita si lasati la frigider cateva ore.

4. Scoateti din forme si asezati pe farfurie.

Ma bucur ca am gasit formele perfecte pentru Craciun!

Produse:

Daca ati ajuns pana aici, va multumesc pentru rabdare si va doresc Sarbatori Fericite si linistite, cu putina bucatareala si mult stat cu cei dragi si in natura. Si timp  voi cu voi, fara cratite!

Si va spun la final de ce vedeti vlasatarii de broccoli peste tot pe masa si de ce cred ca asa e bine sa fie.

Am adaugat vlastari de broccoli ( nepreparati termic in fiecare preparat) pentru ca:

“…Sulforaphanul ( substanta activa din brocoli) stimulează producerea în intestine a unor enzime care asigură protecţie împotriva radicalilor liberi, împotriva substanţelor care deteriorează ADN-ul precum şi împotriva inflamaţiei.” informatie preluata de aici https://sanatatecustil.wordpress.com/…/05/germeni-de-brocc…/ In cadrul conferintei de alergologie, Dr Alexandru Constantinescu ( Spezialklink Neukirchen) a prezentat si cateva slide-uri despre beneficiile cruciferelor ( varza, brocolli, gulie, conopida) care ( crude sau preparate rapid la abur) pot contribui la detoxifiere.

Iar vlastarii de broccoli ( cruzi) sunt de aproape 10 ori mai buni fata de brocoli matur. Prajitul, gratarul , stresul si multe altele produc raducali liberi de aceea la orice masa la care aveti prajit sau gratar trebuie sa aveti si familia Crucifere ( fie salata de varza cu lamaie si ulei de masline presat la rece, fie vlastari de varza, broccoli, etc)

Craciun fericit, fara reactii alergice . Recunostinta si incredere ca la anul o sa fiti mai bine!

 

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.