Dulce

Batoanele Ce Ai Voie ( fulgi de ovaz fara gluten, fructe deshidratate, nuci si seminte)

Am denumit aceste batoane Ce Ai Voie pentru ca fiecare poate pune in ele exact ce ii permite dieta. Nu exista greseli, va jucati cu ingredientele pana ajugeti la ceva care va place.

Cred ca e util sa va spun principiile pentru batoanele Ce Ai Voie dupa care m-am ghidat pentru ca daca va dau reteta standard iar copilul  nu tolereaza 2 ingrediente veti crede ca e imposibil sa faceti reteta.

Am citit multe etichete de batoane raw (sau nu) in ultimii 2 ani incat mi-am facut o idee de baza: va trebuie nuci, seminte, fructe dulci deshidratate. Am strambat de multe ori din nas pentru ca ori aveau ingrediente nepermise in dieta Ileanei, ori unele pe care nu le testasem inca, ori aveau urme. N-am putut cumpara vreodata batoane de-a gata pana luna trecuta cand am cumparat si i-au placut mult. Apoi am simtit ca-mi fuge pamantul de sub picioare pentru ca m-a intrebat Cristi ” ovazul nu are gluten?”. I-am explicat eu ca ba da, poate fi contaminat si de aceea le-am luat pe cele care au scris pe eticheta fara gluten. Apoi mi-am dat seama ca asa am intentionat insa dupa 20 de etichete citite am gresit, am luat fara certificare fara gluten. Am sperat doar sa fie bine. A fost bine! Cititi, cititi, cititi eticheta, exista ovaz fara gluten.

E frumos ca puteti adauga diverse ingrediente in Batoanele Ce ai voie incat sa faceti ceva minunat cu ce aveti la indemana.

Am facut primele batoane de ovaz dupa ce am citit ingredientele unor batoane din comert: 50 % fulgi ovaz, 23% piure de mere, 10% ulei floarea soarelui, 4 % fulgi de cocos si restul bucati de fructe deshidratate si seminte.

Majoritatea retetelor sunt cu batoane facute la cuptor insa cum toate ingredientele pot fi consumate si in forma neprelucrata, am facut primele batoane raw. Puteti sa le si coaceti, diferenta e ca daca le coaceti le puteti pastra mai multa vreme.
Inainte sa plecam in concediu am facut 4-5 feluri de astfel de batoane, unele raw, unele la cuptor, cele coapte avand si faina insa nu e obligatoriu sa adaugati faina.
Cele care mi-au placut cel mai mult au fost cele cu multe smochine, curmale, seminte.

Procesul pentru batoanele raw este simplu si presupune sa amestecati toate ingredientelele, adaugati apa, piure de fructe sau suc de fructe incat sa puteti amsteca apoi sa le presati intr-o tava, pe hartie copt.

Daca vreti sa tina mai mult, le puteti coace, noi nu facem asta mereu.

Ingredientele pe care le folosim acum ( editat in iunie 2020)

fulgi ovaz fara gluten 
merisoare
curmale
ulei cocos
seminte Chia
scortisoara Ceylon

Batoanele Ce Ai Voie ( fulgi de ovaz fara gluten, fructe deshidratate, nuci si seminte)

Print Recipe
By Serves: 18-20 Prep Time: 30 min preparare + 1 noapte la frigider Cooking Time: fara coacere

Ingredients

  • 400 g fulgi ovaz fara gluten 
  • 1 /2 cana merisoare indulcite cu suc de mar
  • 1/2 cana curmale
  • 50 ml piure de pere ( puteti folosi si Holle) 
  • aprox 70 ml unt cocos si 30 ml ulei fl soarelui
  • 1/2 cana seminte fl soarelui
  • 2 linguri seminte chia
  • 1 lingura scortisoara Ceylon

Instructions

1

Puneti la hidratat minim 1 h fructele deshidratate, decojiti curmalele, tocati fructele marunt.

2

Puneti semintele in apa cu 1 - 4 h inainte. Eu le-am si spalat, sa mai scap de alergeni.

3

Topiti untul de cocos pe baie de abur.

4

Amestecati bine toate ingredientele si apoi asezati in tava presand bine.

5

Lasati la frigider 1 noapte, apoi taiati in formele dorite.

Pentru inspiratie: https://minimalistbaker.com/healthy-5-ingredient-granola-bars/

Pofta buna!

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.