De Craciun vom face un bradut minunat din aluat impletit si rasucit, plin de ciocolata neagra, fara grau, fara lapte si fara zahar. Am invatat ieri ce-mi trebuie: un aluat elastic, perfect si pasiune. Inspiratie am primit deja peste asteptari de la Dna. Prof. Alexandra Nedelcu.
Ieri am fost invitata la Cursul Traditii de Craciun- Brutarie artizanala romaneasca http://www.horecaschool.ro/detalii-curs/traditii-de-craciun-brutarie-artizanala-romaneasca-2017-12-08, la Horeca School, curs sustinut de Dna. Prof.
Cum a fost la Curs?
M-am simtit ca in bucataria mamei (doar ca una de vreo 10 ori mai mare si luminoasa) cand o urmaream cum facea pregatirile pentru cozonacii si turtele de Craciun. Mama facea cozonacii cei mai buni, pufosi si frumosi insa nu -mi amintesc daca se juca cu aluatul.
Tot ce a facut Dna Prof. Alexandra Nedelcu a plecat de la reteta de cozonac.
Plecand de la aluatul pe care fetele de la curs l-au invatat cu o zi inainte, dansa ne-a invatat sa facem impletituri, turte, colaci, croissante, tarte cu fructe si nuci, Steaua Craciunului, Papucii Mosului, Floarea Soarelui sau Bradutul de Craciun.
In primul rand trebuie sa va spun ca eu nu am facut vreodata un cozonac, o ajutam pe mama insa cum ea i-a facut mereu asa bine si in numar asa mare, nu a fost vreodata nevoie sa fac eu cozonaci, ne-a trimis mereu. Am facut un cozonac anul acesta de Paste, arata bine si e gustos insa nu a crescut ca unul clasic, neavand gluten, oua sau lapte.
Ieri la curs am fost fascinata de cat de natural era pentru doamna Nedelcu sa manuiasca aluatul. Am stat mult de partea cealalta a blatului, de multe ori sprijinadu-ma in coate sa ma uit cu cata usurita lucra cu el. Parea o prelungire a degetelor uneori si n-am simtit vreun moment ce simt eu in bucatarie de multe ori cand ma opresc si ma intreb : ei bine si acum ce sa fac cu el? 🙂
Dansa si-a dat seama ca eu am venit fascinata de Bradul de Craciun facut din aluat :-), asta voiam sa invat cand am venit. Am invatat multe si cred ca cel mai mult mi-a placut Steaua Craciunului :-).
Cand am ajuns acasa si am taiat in 2 croissantul lui Stefan si am vazut ca are vreo 6-7 straturi super fine in interior, am ramas impresionata. Am vazut cum a fost impletit acolo insa nu mi-am imaginat ca asa va fi in interior.
La Curs am invatat sa fac japoneza :-), imi placeau in copilarie pentru ca mi se parea ca au foarte multa coaja si as fi mancat doar coaja painii. Cand am aluatul potrivit voi face si japoneze umplute cu ciocolata.
Dna. Prof m-a invatat impletiturile in 5-6-7-8 🙂 insa mie nu mi se pare asa simplu ” stanga peste dreapta sau dreapta pe sub stanga”.
A fost destul sa ma las fascinata de impletituri, atat de mult incat mi-am impletit parul inainte de poza finala pentru ca asa am simtit. Seara cand copiii au vrut sa ne uitam impreuna la Frozen ( Regatul de gheata), mi-am imaginat ca Ana si Elsa au parul impletit ca un aluat si incercam sa-mi dau seama in cate e impletitura :-).
La curs au participat cateva doamne si fete pe care le vedeti in pozele de mai jos, m-am bucurat sa fiu alaturi de ele in aceasta atmosfera placuta. O parte au urmat cursul de patiseri de la Horeca School si le-am vazut facand un tort minunat pe ale carui straturi abia pot sa le pronunt. I-au pus deasupra cateva aripioare de fluture, dintr-o ciocolata speciala si arata deosebit de fin si de apetisant :-).
Am facut si eu ceva de la cap la coada pentru ca am vrut sa-i duc Ilenei, briosele mele clasice care ies bine de fiecare data si am pus cateva elemente noi de decor, imprumutate de la cele folosite la Bradut. Sunt de la Silikomart
Sihttp://www.silikomart.com/home_silikomart_en.html. Atentie! Trebuie sa cititi cu atentie toate etichetele, unele elemente au grau sau arahide. Eu am folosit cateva inimioare roz si perlute albe cat sa o impresionez pe Ileana care vrea sa vada sclipici peste tot de ceva vreme. Nu aveau sclipici insa i-au clipit ochisorii din prima.
Cand am plecat la curs i-am spus Ilenei ca merg sa invat sa fac ceva frumos de Craciun si mi-a spus sa-i aduc si ei ce fac. Stim ca o sa aduc in traistuta cozonac si impletituri si ma gandeam ce-i pot duce. M-am intors din drum sa iau fainurile noastre sa-i pregatesc si ei ceva acolo. Initial am vrut sa copiez ceva invatat pe loc insa aluaturile mele actuale nu pot fi framantate cu atata usurinta, trebuie sa expereimentez de cateva ori. Am facut briose. Au crescut bine si dupa ce am ajuns acasa si le-a mancat Ileana mi-am dat seama ca e prima oara cand i-am dat ceva gatit intr-u cuptor in care se gateste de obicei cu grau.
Multe premiere pentru ca..
1. Ieri m-am simtit mult mai “normala” 🙂 fata de zilele obisnuite in care vorbesc despre alergii. Cumva e neasteptat sa fii intr-un loc in care se gateste cu alimente pe care Ileana nu le are inca in dieta si sa pleci de acolo cu un sentiment atat de fain ca uite pot sa fac si eu lucrurile acestea minunate pentru Ileana. Grupul a fost fain si asta cred ca a contribuit.
2. N-am vazut pana acum asemenea minunatii. Cand am ajuns dimineata la Horeca School, am deschis usa de la etajul 1 si in capat la 10-15 m distanta de usa erau asezate turtele facute cu o zi inainte de fete. Le-am vazut peste toate blaturile din bucatarie si nu mi-am putut lua ochii de la ele. Ajunsa sus, la etajul de patiserie, adica la cursul nostru am aflat ca sunt Turtele de mireasa. Sunt pline de simboluri, spice de grau din aluat, struguri din aluat. Cand se marita Ileana o sa fac eu turta 🙂 daca nu cumva traditia e alta. M-am gandit ca ii va trece alergia la grau pana atunci. Daca nu, facem spice de mei si boabe de hrisca pe ele :-).
3. Daca graul lucrat cu drag nu face rau?
Oamenii care au facut teoriile ca glutenul e inflamator si ca zaharul e otrava alba au fost vreodata la un Curs de brutarie artizanala? Ori au stat intr-o biblioteca? De acolo, din biblioteca poate lucrurile par altfel. Cand vezi insa cu cata dragoste si pricepere sunt facute impletite aluaturile de Craciun uiti toate teoriile si te gandesti ca nu are cum sa-ti faca rau o bucatica din Steaua Craciunului. Eu asa m-am gandit. Nu i-am dat vredata Ilenei grau, posibil sa facem asta dupa ce ne intoarcem in ianuarie de la Transilvania Healing. Ea nu are alergie la gluten, avea la alte componente din grau, secara, orz insa e posibil sa-i fi trecut cu toate terapiile.
Pentru pofticiosi
Mama pofteste. Mamei i-am trimis cu o zi inainte de curs pozele de la impletiturile de Craciun de anul trecut, cele de pe site-ul Horeca School . Dimineata mi-a spus ca s-a gandit toata seara la ele si dupa curs cand i-am spus cum se fac si ca am primit din ele pentru Stefan, mi-a spus sa-i opresc neaparat o bucatica :-).
M-am gandit cum sa-i trimit mai repede o bucatica la Pitesti 🙂 insa mama nu are voie zahar si eu cred ca ar vrea mai mult de o bucatica asa ca m-am gandit ca anul asta, de Craciun o sa fac eu cozonac pentru mama. O sa folosesc stevia reubadiana pentru dulce, probabil de la Sweet& Safe http://sweetandsafe.com/ pentru ca au si cateva variante de ciocolata cu indulcitor care nu creste glicemia si am nevoie de ciocolata pentru Bradut.
Imi rezerv cateva zile sa ma gandesc la aluatul perfect, fara grau, fara lapte si fara zahar si apoi voi face bradutul din care sa poata manca si Ileana si mama si noi toti.
Partea cu aluatul e cea mai mare provocare insa stiu ca o sa reusim. Pentru ca am in minte mainile dnei profesor lucrand aluatul perfect, stiu catre ce tind desi stiu ca ar dura ani sa iasa la fel. E bine sa am un tel inalt, am avut de la cine invata.
Cand e gata varianta mea de Bradut, cu voia Dnei. Profesor, va dau reteta mea.
Si va reamintesc ca si un biscuite inmuiat in apa dulce e bun de Craciun daca sunteti toti acasa si sunteti linistiti. Poate ca multi luptati inca cu alergiile si va e greu sa mergeti la prieteni acum sau sa-i feriti pe copii de toate dulciurile cu alergeni pe care le primesc.
Vorbiti cu copiii vostri despre lucririle acestea, eu ii spun Ilenei ca e temporar si incercati sa petreceti cat mai mult timp cu ei acum.
Daca nu va gasiti energia sa impletiti ceva de Craciun, aveti la Bicorner http://www.biocorner.ro/diete-speciale/diete-speciale.html cateva variante sanatoase de produse fara alergeni pentru copii. De gatit oricum gatiti zilnic 3-4h, nu-i asa?
Sunt linistita pentru ca vad si simt ca alergiile Ilenei trec si-mi doresc ca de Craciun sa gatesc putin si sa stau mult cu ei. Fac Bradutul si sunt super multumita!
In incheiere le multumesc doamnelor si fetelor de la curs pentru atmosfera pe care au creat-o si pentru lucrurile faine pe care le-au modelat si ma bucura ca Horeca School m-a invitat la acest curs de poveste, vi-l recomand cu drag pe urmatorul!
Sa inveti de la cineva care face lucrurile cu drag, e o mare bucurie si intelegi altfel cand esti acolo, nu e ca si cum te-ai uita la un film pe youtube.
A fost o zi de poveste pentru mine!
Va las cateva poze facute de mine ieri, cu aparatul pudrat cu faina pe care am vazut-o abia acasa :-). M-am pozat cu o parte din bunatatile pregatite ieri insa nu eu le-am facut, ci noi toti, eu cel mai putin dintre toti :-).
Briosele pentru Ileana cresc mai bine in cuptoare speciale:-) : banane pasate, faina de orez, faina de hrisca, ulei masline, seminte chia, decor Biovegan si Silokomart
Editare 15.12 Am reusit cateva impletituri minunate cu faina fara gluten ( aceasta este http://adiograsime.ro/magazin/produse-szafi/szafi-free/faina-expres-detalii.html), urmeaza sa scriu despre ele.
Ne vedem pe Fb pe Dieta de rotatie!
Multumesc!
No Comments