ABC Testare alimente noi

ABC Testarea oului de prepelita

Testarea unui aliment nou este un moment de bucurie pentru toata familia atunci cand alimentul este introdus cu succes in meniu. Mai ales cand dieta copilului este saraca si un aliment ca oul poate aduce grasimi si proteine bune pentru el. In poza copiii ciocnind oua de gasca dupa Paste in 2018. Au manusi ca sa o protejam pe Ileana de eventualele alergii la albusul de gasca.

Riscul consta in declasarea unei alergii, alergie care poate pune uneori in pericol viata copilului de aceea totul se face sub indrumarea medicului. O testarea esuata aduce pe langa dezamagia familiei si o anxietate de a incerca alimente noi.

Parintii trebuie sa incerce sa depaseasa anxietatea vorbind cu medicul si informandu-se pentru ca uneori amanarea introducerii unui aliment poate insemna carenta in dieta copilului iar copiii au nevoie sa manance…ca sa creasca.

In poza: ou de gasca si galbenus de gasca.

Atunci cand se face testarea, daca ea se desfasoara acasa, parintii trebuie sa aiba si sa stie sa foloseasca trusa de prim ajutor. Nu se testeaza alimente pe stomacul gol si nu se testeaza seara.Nu se testeaza in deplasate si nu se testeaza cand copilul e racit/bolnav pentru ca va creste riscul unei reactii. 

In plus, eu aleg sa le testez cand e mai liber traficul spre spital.

In ultimele saptamani am testat cateva alimente noi si le-am introdus in dieta.

Iata care consider ca sunt cele mai importante reguli pentru testare:

1. Sa avem analize de incredere ( la noi IgE specifice de la Synevo au fost aproapiate ca valori de cele din Germania iar panelurile facute la spital de stat sau la alta clinica particulara au avut valori eronate) pe care sa ne uitam cu medicul care urmareste copilul  si decidem impreuna ce alimente putem testa cu un risc cat mai mic de alergie.

Tinem cont de: valoare pe IgE specific, cat de alergen este alimentul, reactii anterioare, necesitatea introducerii in meniu ( de ex daca e top alergen si copilul are IgE specific foarte mare, va trebui sa ne orientam catre alt aliment ( sau mai multe) care sa aiba valori nutritionale asemnatoare.

2. Nu ne grabim cu introducerea alimentelor ci planificam foarte bine totul.

3. Testam alimente doar atunci cand Ileana e perfect sanatoasa, nu cand e racita si corpul lupta deja sa se faca bine
4. La cel mai mic semn de alergie, ne oprim si in functie de cat de grava a fost reactia reluam peste ani sau peste un timp mai scurt, discutand tot cu medicul.
5. Alegem alimente pe care le preparam noi ca sa stim ce contin. De ex, daca vreau sa testez oul, nu voi lua intai biscuiti din comert facuti cu ou pt ca reactia poate fi la alta componenta. Facem noi biscuiti folosind doar produse etichetate. S-ar putea sa vi se para exagerari dar cum Ileana are 2 reactii la E-uri, credeti-ma ca e important sa faceti asta.

Daca testez migdale, nu voi lua lapte de migdale cumparat, facem noi in casa cu migdale cumparate, spalate, etc.

Fiecare parinte alege cum sa testeze. Eu ma simt stapana pe situatie pentru ca am experienta celor 3 internari la Spezialklinik Neukirchen iar lucrurile pe care le-am invatat acolo ne sunt de mare folos.

Altcineva va avea nevoie sa fie in cabinetul medicului cand face testarea.

Va impartasesc din ce am invatat de la nutritionista care s-a ocupat de dieta Ilenei la Spezialkilink Neukirchen si de la ceilalti dr si medici care m-au ajutat atunci dar si dupa ce nu am mai fost pacientul lor.

Acolo au fost puse bazele, apoi am citit si am invatat zi de zi alaturi de Ileana.

Le multumesc pentru tot!

As fi amanat sa scriu articolul insa comentariu unei mame care a dat migdale crude la testare, m-a facut sa inteleg ca inca sunt mari in informarea pacientilor cu privire la etapele de testare pt introducerea unui aliment nou.

In primul rand, din ce stiu eu, in tara, pentru cazurile foarte grave de alergii, testarea se poate face cu pacientul internat in spital ( privat) cu o branula in mana pentru a putea raspunde in caz de soc.
Nu am vrut ca prima experienta a Ilenei legata de alimentul ou sa fie cu ea in spital cu branula in mana asa ca am testat cand am fost pregatita ( cand reactiile Ilenei au scazut foarte mult) si cand am simtit ca pot face asta fara sa-i transmit stresul.

Testare galbenus prepelita
Am ales sa incepem cu oul de prepelita, fiind dupa unele surse mai putin alergen ca acela de gaina.

Albsul e mai alergen ca galbenusul asa ca am inceput cu galbenusul. Oricum galbenusul contine aminoacizii importanti, se poate trai bine fara albus, asa ca nu il am in plan in perioada urmatoare.

In poza: ou gasca, rata/curca, gaina, bibilica, prepelita

Iata principalele faze pt testare cu mentiunea ca fiecare etapa poate dura si luni de zile
1. Testam alimentul cat mai procesat termic ( cuptor)
2. Testam alimentul procesat termic ( aragaz)
3. Alimentul crud ( la cele top alergen nu recomand asta, nu mi-am propus sa i dau vreodata ou crud!)

Iata cum am procedat cu mentiunea ca intre zilele de testare au fost si pauze de 6 zile, conform programului nostru:
La fiecare testare de ou, am urmat pasii de mai jos:
1. Am fiert oul de prepelita in apa, l-am curatat si am ales galbenusul.
2. Am spalat galbenusul sa elimin posibilele urme de albus.

Pana nu am fost sigura ca poate manca 4-5 galbenusuri fara probleme, nu i-am spus Ilenei ca i-am dat ou.

Mi s-ar fi parut prea mare dezamagirea ei daca am fi esuat.

Etapa 1:
1. Am pus galbenusul la cuptor, apoi am amestecat o parte mica din el gatit in crema noastra hidratanta si am dat pe antebrat cu el, reactiile Ilenei la alergeni alimentari fiind si cutanate, de aceea procedam asa.
2. Am facut acelasi lucru folosind o parte mai mare de galbenus.
3. Am aplicat pe obraz acest amestec sa vad daca sunt reactii cutanate.

Etapa 2
1. Am pus galbenusul fiert in preparate la cuptor, prima oara 1 galbenus la 1 tava crackers.
2. Am marit treptat cantitatea de galbenus astfel incat fiecare biscuite continea 1 galbenus.
3. Am crescut de la o zi la alta progresiv pana am ajuns la 4 biscuiti ( 4 galbenusuri la cuptor). Biscuitii sunt fara zahar, mancarea noastra obisnuita.
I-a placut foarte mult gustul din prima!

Etapa 3
1. I-am dat galbenus fiert, frecat cu Vitagen si pus pe crackers.
2. Am crescut progresiv cantatitatea pana am ajuns la 5 galbenusuri fierte intr-o zi.

Cum procedam in continuare:
1. Planuim sa dam rar in dieta galbenusul, deocamdata la 7 zile, in cantitea pe care si-o doreste.
2. Scadem treptat intervalul pana la a ajunge sa oferim o data la 4 zile.

Eu zic ca e un progres fantastic si nu vreau sa ne grabim.
Cred ca aceste lucruri au fost posibile datorita Clinicii Spezialklink Neukirchen  si Clinicii Transilvania Healing Center care, dupa parerea mea au ajutat la grabirea procesului de vindecare astfel incat Ileana sa se poata bucura de aceste alimente importante in dieta unui copil.

Update: oct 2018

Ileana mananca acum ou intreg de prepelita, galbenus de gasca si testam galbenusul de prepelita. Am testat albusul la Spezialklink Neukirchen in aprilie 2018. Ige albus gaina a iiest in jur de 20 iar gabenusul de gaina in jur de 10 , au scazut mai mult  de jumatate in ultimii ani.

Deoarece alergia Ilenei la oul de gaina era mare in testele IgE si a avut o reactie respiratorie la inhalarea aburului de ou fiert la 1 an, medicii de la Spezialklink Neukirchen, tinand cont de istoricul ei, au recomandat testarea pentru: ou strut, prepelita, gasca, bibilica, rata.

Congelare galbenus

Ouale pot fi fierte, curatate iar galbenul poate fi congelat pentru a fi folosit in decurs de 6 luni.

Acest lucru este indicat pentru ca pasarile de curte ( gasca, bibilica, rata) oua in an

Cu exceptia oului de strut, pe celelate le avem de la tara si le-am fiert si congelat ( doar galbenusurile). Acum ii dau ou la 3-4 zile, alternand oul intreg de prepelita cu galbenul de gasca. Suntem in testari pentru galbenusul de bibilica, alternam testarea cu cea pentru ananas.

In poza galbenusurile de gasca pregatite pentru congelare. Nu uitati sa puneti denumirea pe ele!

Facebook Comments

1 Comment

  • Reply
    Cristina
    November 2, 2018 at 6:33 pm

    Buna seara! Am o intrebare. Imi puteti spune, va rog, de ce nu se testeaza pe stomacul gol?

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.