Ingrediente: napi ( topinambur), pastarnac, zucchini, ceapa verde, usturoi, ulei de gatit, sare.
Poate ati trecut pe lângă topinambur și nu știați ce este. E o planta foarte înaltă, trece de 2 m uneori și are flori galbene foarte frumoase iar tulpina e cam păroasă. Sunt plantati de obicei langa gard in gradina de flori sau legume.
Radacina seamana ca forma cu ghimbirul la forma iar gustul este dulce. In stare cruda au textura de gulie proaspata iar gatiti sunt un pic mai moi fata de cartof.
Pot sta iarna în pământ toata iarna, se pastreaza bine.
Am facut supa crema folosind napii si pastarnacul adusi de mama de la tara.
I-a scos acum din pamant, primavara. Păstârnacul are o seva pe care n-am întâlnit o la vreun pastranac cumpărat (care probabil sta cu lunile prin frigider) . Nu știam că are acel suc imediat sub coaja…..

Supa crema de napi
Print RecipeIngredients
- 250 g napi
- 200 g pastarnac
- 2 zucchini
- 5-6 graunti de usturoi
- 1 legatura mica de ceapa verde
- 2-3 linguri ulei pentru gatit
- sare
Instructions
Napii se curata bine cu o perie și se fierb in apa cu sare max 20 min, apoi se curata coaja.
Spalati si curatati de coaja celelalte legume.
Puneti apa cu sare la fiert ( 2- 4 cani apa) si cand fierbe adaugati pastarnacul feliat, uleiul si dupa 15-20 minute adaugati si zucchini.
In ultimele 5 minute adaugati usturoiul si ceapa verde
Separat, curatati napii fierti.
Pasati toate legumele si potriviti cu sare, dupa gust.
Notes
Puteti adauga si smanatana vegetala in supa crema, de caju sua de migdale.
Produse
- majoritatea de la tara
- ceapa de la El-Dor Plant
- optional smantana de migdale Soyana, Biocorner
Un articol foarte frumos despre topinambur gasiti aici: http://ecology.md/md/page/topinambur-cartoful-vesnici
Reeditare 18 apr: a refacut de 3-4 ori supa :-).
Ilenei ii place sa manance supa crema fie cu cereale fierte ( preferata este quionoa rosie /neagra momentan despre care am scris aici sau cu biscuiti de ovaz facuti dupa reteta de aici )
Pofta buna!
No Comments