Procesul de digestie incepe in gura si o parte importanta din proces consta in mestecarea mancarii. Pentru a se realiza cum trebuie, astfel incat sa maruntim bine mancarea inainte de a o inghitii, avem nevoie de dinti sanatosi. Mugurii dintilor se formeaza inca din burtica mamei iar sanatatea dintilor permanenti este influentata inca de atunci. Nu este deci prea devreme sa ne preocupam de dintii copiilor nostri.
Igiena orala este recomanda inca de la nastere iar atunci cand apar primii dinti este bine sa incepem sa avem grija de ei, la inceput cu o periuta foarte mica tip degetar si o pasta de dinti pentru bebelusi.
Este indicat sa mergeti la stomatolog care sa va indice cum trebuie spalati dintii copilului dar si sa familiarizati copiii cu ce se intampla intr-un cabinet pentru ca atunci cand va fi nevoie ( speram cat mai tarziu) sa repare stomatologul dintii, copilul sa se simta in siguranta, sa fie deja cat se poate de “prieten” cu stomatologul.
Puteti merge chiar actunci cand bebelusul are 6 luni cand veti sta voi pe scaunul din cabinet tinand copilul in poala pentru a invata cum sa ingrijti primii dinti.
La noi nu vine Zana Maseluta, copiii stiu ca dintii permanenti ii imping pe cei temporari si ca daca ne spalam pe dinti si mergem la stomotolog, avem sanse bune sa avem dinti buni.
Principalele lucruri de baza pe care le aflati la prima vizita:
- cum se periaza corect dintii ( eu am invatat acest lucru abia la Stefan, nu am stiut din copilarie)
- cat de des sa veniti la un control preventiv
- ce instrumente puteti folosi si care sunt benficiile/dezavantajele pentru fiecare.
- In functie de particularitatile dentitei copilului dvs, va poate indica anumite tratamente pentru reparare /preventie.
Va las un sumar al experientei noastre legata de ingrijirea dintilor, facand un sumar al articolelor scrise anterior pe aceasta tema.
Cand am aflat ca este nevoie sa mergem cat mai repede la dentist ?
- Dupa ce Ilenei i-au apărut primii 4 dinti de sus, au apărut niste pete maronii la baza lor. Am mers la cabinet specializat pentru copii si m-au liniștit oarecum spunându-mi ca e bine ca sunt pe dinti/nu sunt afectate maselele pentru ca dintii se schimba primii. Nu ne-au recomandat sa facem ceva in acest sens in afara de ingrjire acasa ( periat) si vizite perioadice la 6 luni- 1 an.
- In 2017, la Spezialklink Neukirchen, medicul ne-a recomandat sa mergem la dentist in tara pentru a repara problemele aparute, simplul periat nefiind suficient pt Ileana.
- Am cautat pareri bune despre stomatologi pentru copii ( care sa trateze si copii cu alergii) si am ales sa mergem la Dna Doctor Andreea Lup ( acum practica la Ava Smile insa vom merge oriunde va fi).
Cum este la cabinet?
- Prima vizita a fost pentru a se familiariza copiii la cabinet si pentru a face o evaluare, Ileana avea in jur de 2 ani.
- Atmosfera este placuta, copiii nostri merg de placere. Cand Ileana mi-a spus anul acesta inainte de Sf Andrei sa o sun pe Dna Dr. Andreea Lup sa-i spun La multi ani din partea ei, mi-am dat seama ca am facut cea mai buna alegere pentru dentistul copiilor si ca nu le va fi frica toata viata ( asa cum multora ne este), de mersul la dentist.
- Intre timp au fost reparate cariile lucrand cate putin de fiecare data, fara anestezic
- Mentionati daca are copilul alergie la latex pentru a folosi manusi fara latex!!
In poza: Acum 2 ani, Ileana in cabinet, prima vizita, primul cabinet la care a lucrat dna Dr Andreea Lup.
Ce cred ca a contribuit la mersul de placere la dentist?
- Am ales un medic despre care aveam muuulte pareri pozitive de la oamenii pe care-i stiam din discutiile de pe grupul de alergii
- Nu ne-am grabit, am stiut ce se va intampla la urmatoarea vizita si ne-am jucat acasa vorbind despre acele lucruri . Ileana isi peria acasa dintii stand in mijlocul camerei, uitându-se in oglinda, in lumina lămpii de perete. Am vrut sa fie totul cat mai aproape de ce o sa se întâmple acolo dar de ea depinde, noi facem tot ce putem sa-i fie cat mai usor.
- Am fost la dentist imaginar de zeci de ori , Ileana fiind detinsta mea, cu manusi fara latex, explicandu-mi sa nu mi mai fie frica pt ca nu doare iar eu pacientul speriat care fuge prin cabinet ( inspiratie de la Otilia Mantelers si de la Larry Cohen- Playful parenting)
- Prima discuție a fost intr-un mediu foarte placut, Ileana s-a jucat cu asistenta in timp ce eu vorbeam langa ele cu Dr. Au venit si alți copii la joaca, mi s-a părut ca totul a fost facut acolo astfel incat copiii sa se simtă bine si sa relaxeze.
- Dr. Andreea Lup mi-a spus sa ma astept ca vor fi zile in care Ileana nu o sa vrea sa colaboreze si sa acceptam ca in acele zile nu vom lucra nimic. Dupa 2 ani si ceva de cand o cunoastem pe Dr. Andreea Lup pot spune ca la toate vizitele Ileana a colaborat, nu a plans si nu s-a intamplat nimic fara voia ei. Stiu ca am avut si noroc pentru ca sunt copii care merg de 5-6 ori fara sa deschida gura. Totusi Dna Dr. are foarte multa rabdare si inca ii asteapta ca in prima zi si pe ei. ( stiu de la alte mame povestile).
Cum ingrijim acasa dintii?
- Avem grija la cantitatea de dulce
- Ne spalam zilnic pe dinti si mai ales seara. Impreuna Eu ii periez Ilenei maselele iar ea are grija de dintii din fata. Copiii au nevoie sa invete sa se spele corect, este un obicei care tine toata viata.
- Ne jucam spalandu-ne una pe alta pe dinti, incercam mai multe variante de periute si rotim pasta de dinti ( schimbam aroma)
- Ideea mea de a le arata copiilor in poze pe net cum arata dintii bolnavi le-a starnit curiozitatea, mi-au zis ca vor sa mai vada. Nu au avut efectul pe care il asteptam, adica ” hai sa ne spalam ca nu e bine asa”. Li s-a parut deci interesant si atat.
Ce produse folosim pentru ingrijirea dintilor?
- cand Ileana era bebelus am folosit Nenedent, o pasta de dinti conceputa special pentru copiii alaptati pentru a neutraliza zaharul din laptele de mama. Pasta era din Germania, diferita de cea din tara.
- Folosim si periuta electrica ( uneori fara sa o pornim) si periute clasice.
- Am ales produse cat mai curate si cu un minim de ingrediente pentru a scadea riscul unei alergii. Am optat sa luam paste de dinti fara flour.
- Am testat de fiecare data pasta de dinti pe mana inainte , la fel cum testam alergenii si apoi pe buze pentru a fi sigura ca nu are o reactie la ea, mai ales ca inghite si pasta de dinti.
- De peste 2 ani folosim pasta de dinti Cattier . Este un produs bio, fara sulfati si fara fluor.
- Suntem multumiti de produsele Urtekram ( am scris aici despre gelul de dus si samponul Urtekram), am luat si pasta de dinti Urtekram . Pasta de dinti este bio, fara parabeni, imbogatita cu uleiuri esentiale care au rol antibacterian, fiind stiut ca o carie este produsa de actiunea bacteriilor din gura.
- Ambele produse se gasesc la RepublicaBIO unde gasim multe produse organice de ingrijire.
Editare iunie 2020: Am observat ca atunci cand am folosit Plasma Quinton, petele de pe dinti au disparut. Mi se pare ca efectul este doar pentru perioada cat este folosita. Alti parinti spun ca plasma Quinton i-ar fi ajutat sa refaca mineralizarea dintilor. Va rog sa cautati sfaturi specializate despre plasma Quinton, nu am calitatea necesara de a recomanda, am folosit plasma hipertonic, pt Ileana 1/3 de fiola pana la maxim 1/2 fiola pe zi ( o jumatate fiola)
Va recomand sa mergeti preventiv la dentist , sa ingrijti zilnic dintii copilului si sa alegeti produse de calitate.
No Comments