Crema contine: seminte de floarea soarelui, miere de zmeura, cacao, ulei cocos, scortisoara de Ceylon
Unt de vaca? ….nu…. De capra? Nu…Unt de arahide? ….Nu ca e alergen pentru noi! …..Caju? Deloc..Tahini? Nu…Pasta de migdale?….. Nu ca s-au golit rafturile si chiar daca nu s-ar fi golit nu mai am incredere sa-i dau pt ca are urme de alergeni si pentru ca un copil a facut soc anafilactic dupa ce a mancat dintr-o pasta de migdale cumparata si am citit niste povesti infricosatoare cum ca e posibil ca in unele fabrici in care se fac pe banda rulanta mai multe paste de seminte, sa ramana totusi mai multe urme cand se trece de la un alergen sa zicem caju la o pasta de migdale si daca nimeresti fix borcanul acela, atunci chiar e grava situatia
In vremea Coronavirusului prefer sa-mi aleg semintele, sa le spal si sa va invat si pe voi sa faceti pasta asta, adaptata la alergiile copiilor vostri si sa fim linistiti la noi acasa.
Am folosit mult timp pasta de migdale de aici care nu se mai gaseste, asa cum ziceam si care le placea copiilor. Am scris aici cum o foloseam, bucuroasa cand am reusit sa introducem migdalele in meniu dupa multi ani…
Crema poate fi folosita pentru a fi intinsa pe paine, crackers, intre 2 biscuiti lasati apoi putin la rece, crema de tort, etc
Crema din seminte de floarea soarelui, miere si cacao
Print RecipeIngredients
- 150- 200 g seminte de floarea soarelui
- 1 lingura miere de zmeura
- 1 lingura ulei de cocos
- 1/2 lingurita scortisoara Ceylon
- cateva linguri de apa
- optional 1 pic ulei esential de portocale
Instructions
Am ales semintele de floarea soarelui si le-am spalat rapid intr-o strecuratoare.
Am uscat putin semintele la cuptor, amestecand cu o spatula sa nu se arda in timpul incalzirii.
Lasam semintele sa se raceasca de tot, eu le-am folosit a doua zi.
Adaugam la blender: semintele de floarea soarelui, 1lingura de miere/sirop de curmale, 1 lingura de ulei de cocos, 1/2 lingurita scortisoara, cateva linguri de apa si omogenizam.
Gustam, potrivim iar de gust cu miere, scortisoara, optional ulei esential de portocala si cand suntem multumiti transferam intr-un borcan cu capac si lasam la frigider cateva ore.
Puteti folosi alte ingrediente in functie de alergie/preferinte, adaptati voi
- in loc de seminte de floarea soarelui – orice seminte aveti in meniu: migdale, alune, etc
- miere de zmeura- e nevoie de un indulcitor lichid cum ar fi siropul de curmale insa daca o consumati mai repede puteti folosi chiar banane pasate, suc de mere, etc
- uleiul de cocos este important pentru ca el devine solid la rece si dupa ce o lasati cateva ore la frigider isi schimba textura; poate fi inlocuit cu unt de cacao
- am pus si putina scortisoara pentru gust
- ca arome ati putea folosi un ulei esential de portocala, sa adaugati o picatura atunci cand mixati amestecul
Ingrediente pe care le folosesc atunci cand le am:
- seminte de floarea soarelui
- cacao
- ulei de cocos
- miere de zmeura
- scortioara de Ceylon
- sirop de curmale
- optional ulei esential de portocala
PS. De ce spal semintele de floarea soarelui? Le spal pentru ca asa consider ca se mai indeparteaza din potentialii alergeni ( sigur nu scrie nicaieri ca asta e o recomandare buna, E ALEGEREA MEA insa de cand am gasit grau in floarea soarelui, ma simt mai bine sa iau aceasta masura suplimentara). Dupa spalat isi schimba foarte mult textura, de aceea imi place sa le usuc la cuptor.
Daca nu aveti o problema cu alergiile, puteti sari peste acest pas. Totusi putin gatite la cuptor au un gust mai interesant.
Cred ca poate fi pastrata in frigider 4-5 zile, poate mai mult daca nu as fi pus apa.
In acelasi fel puteti face si halva de casa, super dulce si ea, ambele pline de calorii, aveti aici reteta mea pentru halva fara susan.
No Comments