Uleiurile esentiale Vivasan

Candida intestinala – tratamente si rezultatele din experienta proprie cu alergiile si dermatita

Va povestesc experienta noastra legata de candida intestinala: ce analize am facut, de ce ar fi fost poate mai bine sa le facem mai repede, cum am tratat clasic si de cate ori, ce a mers si ce nu a mers, de ce am incercat si terapii naturale.

De unde stiu cand se inmulteste  fara sa fiu cititor in stele si ce facem sa ajutam soldateii din corp  ( bacteriile bune care ne ajuta) sa-si faca mai usor rolul si sa tina candida in limitele admise.  Despre preventie.

Conform unei lucrari  publicata in 1986,”  in materiile fecale   ale pacientilor cu dermatita atopica s-a observat o reducere dramatica a lactobacililor, bifidobacililor sau/si a enteroccilor ...Acest fapt a fost in general asociat cu o crestere a speciilor patogene de Candida…, Clostridium perfrigens, Clostridium innocuum, Proreus, Strecptococus aureus … traducere aproximativa din studiul de mai jos:

( Ionescu G., Radovici D., Schuler R., Hilpert R.:
Changes in fecal microflora and malabsorbtion phenomena suggesting a contaminated small bowel syndrome in atopic eczema patients. Proceedings of the XI. International Symposium on Intestinal Microecology. Tokyo, Japan, May 19-20, 1986. Edited by Bartlett J. et al. in:
Microecology and Therapy, Vol. 16, p. 273-274, 1986. Herborn, FRG) 

la al carui rezumat am avut acces cu ocazia participarii la Conferinta din octombrie 2018:

Concepte inovative in alergologie, dermatologie. Rolul factorilor de mediu, al microbiomului si al nutritiei personalizate. (Prof. Dr. John Ionescu, Germania, Dr. Alexandru Constantinescu, Germania).

Hipocrate, părintele medicinei din toate timpurile, spunea încă de acum 2400 de ani că „Toate bolile încep din intestin“. A trebuit însă să treacă peste două milenii pentru ca noi să putem verifica intuiția părintelui medicinei. S-a descoperit astfel de curând că microbiomul intestinal este implicat în dezvoltarea unor boli precum colita ulcerativă, boala Crohn, colonul iritabil, constipația, diareea şi altele. Deşi era de aşteptat pentru bolile intestinale, surpriza uriaşă a venit când ştiința a confirmat legătura foarte strânsă a microbiomului intestinal cu alergiile, cu bolile autoimune (poliartrita, psoriazisul, diabetul de tip 1, lupusul), cu bolile metabolice (obezitatea, malnutriția), cu bolile neurologice (scleroza multiplă, Parkinsonul, migrenele, demența), cu bolile psihologice (depresiile), cu bolile renale şi cu foarte multe alte boli care aparent nu au legătură directă cu intestinele”Preluare de pe site-ul www.Ziaruldesanatate.ro, va recomand sa cititi articolul integral Era Microbiomului: Noua Frontiera a medicinei.

Se stie deci de cativa ani ca microbiomul are legatura cu alergiile, acest lucru insemandn si ca o flora aflata in disbioza poate amplifica reactiile alergice iar o flora aflata in simbioza le poate tine mai bine sub control.

Iata de ce, inca de cand Ileana avea doar cateva luni, am incercat sa controlam crestrea candidei pe care atunci doar o banuiam. I-am dat probiotice, la vremea aceea folosindu-ma mai mult de informatiile diponibile in tara legate de probiotice si in mare parte ghidandu-ma atunci dupa recomandarile din cartea Vindeca natural dermatita atopica, alergiile si intolerantele alimentare ale copilului tau

Din pacate nu a fost destul si atunci nu am reusit sa amelioram alergiile Ilenei citind cartea si multe articole si mergand constant de buna voie la alergolog, dematolog, pediatru, gastroenterolog apoi homeopatie si biorezonanta. Nu am sesizat imbunatiri in peste un an de cautari si incercari in tara si nu pot spune ca am vazut cu ochiul liber vreo imbunatire in urma anumitor probiotice date atunci.

Schimbarea majora in bine in sanatatea Ilenei s-a produs un an si ceva mai tarziu, incepand din ianurie 2016 cand am identificat cauzele dermatitei ( exudativa forma severa atunci) si multiplelor alergii alimentare si inhalatorii.

In Ianuarie 2016 m-am internat cu Ileana la Spezialklink Neukirchen ( condusa de Prof. John Ionescu) la Dr. Sachs. Printre multe alte analize, Ileana a facut si analiza de flora intestinala  (  analiza  facuta la Enterossan in Germania ) si am aflat ca avea o suprapopulatie de candida in intestin si  o diminuare a populatiei de ecoli benefic si o lipsa sau diminuare de lactobacili si bifidobacili adica in o afectare a florei ca in studiul facut cu 30 ani mai devreme!!! si mentionat la inceputul articolului. O disbioza.

Cum mare parte din imunitate este in intestin si flora nu era ok, se explica partial  de ce reactiile Ilenei la alimente erau atat de severe. In plus pielea era infectata cu stafilococ auriu si cu candida, motiv pentru care, tratamentele urmate in tara fara identificarea cauzei ( tratate cu hidrocortzon, cortizon, imunomodulatoare) nu au dat rezultate.

Aceste analize (disbioza) respectiv exudatul de piele ar trebui facute la primele semne de alergii sau de probleme cu o dermatita pe care nu o stabilizati cu niste creme clasice. E bine sa tineti cont de aceasta informatie!

Sa nu le faceti poate insemna, cum a fost in cazul nostru sa lasam corpul intr-o stare permanenta de inflamatie care a dus la agravarea alergiilor ( IgE lapte vaca > 100, IgE grau > 100, IgE  acarieni > 100, IgE leguminoase > 100, Ig E nuci/alune 7-80 in 2016 fata de IgE lapte  vaca 40 in 2015)  si a problemelor cu pielea ( sepsis in 2016 – a fost generat de tratarea inefiecienta a pielii suprainfectate desi noi am de 70 de ori la medic intr-un an ).

Din pacate, rezolvarea problemelor din intestin nu inseamna in toate cazurile refacerea totala pentru ca uneori sunt alti factori care contribuie la alergii si pentru a afla mai multe va rog sa cititi integral interviul  de mai jos cu Prof. Ionescu .

Copilul poate avea infectii cronice ( nedepistate), intoxicatii cu metale grele, lipsa unor enzime pentru detoxifiere iata de ce doar balanta pozitiva in flora nu e destul. Cum nu e destul sa rezolvi partea emotionala ( stresul mamei, problemele din familie pe care multi le vad ca un factor declansant/agravant).

Contribuie si stresul la manifestarile alergice insa este unul dintre cel 5 factori iar rezolvarea lui tot nu-i suficienta.

Mai jos o poza dupa una dintre analizele de flora. Exista niste limite recomandate iar in urma analizei de scaun pacientii afla ce le lipseste si ce au in plus dar si unde situatia e ok. Mai departe medicul cu experienta recomanda tratament.

Dupa finalizarea tratamentului, daca el contine si probiotice se face o pauza de cateva zile inainte de a reface analiza de disbioza pentru a vedea daca tratamentul a fost potrivit, mai ales cand vine vorba de candida sau bacterii patogene. Altfel, disbioza pentru pacientii atopici se repeta la 6- 12 luni, in functie de fiecare caz.

Mai jos inca un exemplu de bacterii aerobe si anaerobe, ciuperci, etc studiate in Disbioza standard a Laboratorului Enterossan unde am trimis de cateva ori proba pana acum prin intermediul clinicii.

La plecarea din clinica, am cumparat mai multe recipiente care contin fisa Ilenei si trimitem periodic la Enterossan rezultatele, direct cu avionul. Nu stiu cum se procedeaza pentru cei care nu sunt pacienti daca vor sa trimita proba insa aveti site-ul Laboratorului  Enterossan si-i puteti intreba daca va intereseaza.

Conditiile de recoltare proba sunt scrise extrem de clar in pliantul lor care insoteste recipientele pe care il primiti cand le platiti.

In urma analizei de flora ( 2016) am primit atunci pentru Ileana un probiotic care continea tulpinile care lipseau dar si prebiotice ( prebioticele sunt hrana pentru bacterii si trebuie luate impreuna). Preobiotice se gasesc in multe alimente care pot fi introduse in dieta sau pot fi luate suplimente.

Tratament candida

Candida intestinala  a fost tratata prima oara la Spezialklink Neukirchen in 2016 apoi din nou in 2017 si 2018 conform antimicogramei ( pentru a afla la ce este sensibila)

Tratarea pielii  ( suprainfectata cu stafilococ auriu  si colonii masive de candida) in 2016 la prima internare la clinica  a insemnat, alaturi de identificarea alergenilor pintr-un panel extins IgE ( aprox 50 alergeni) si pornirea pe drumul de refacere a florei, progrese foarte mari in insanatosirea Ilenei.

Infectiile de pe piele au fost eradicate, Ileana a inceput sa doarma mai bine, a luat in greutate 1 kg intr-o luna, a inceput sa creasca din nou in inaltime dupa 1 an de stagnare, reactiile alergice au fost mult mai rare.

Am folosit multe probiotice in ultimii ani (cateva exemple: Symbiolact, Symbiflor, Mutaflor, Probiotic forte Orthoretarpia, Omnibiotic Panda , Omnibiotic 6, cu exceptia Omnibiotic fiind in functie de rezultatul disbiozei)

Nu pot sa va spun pe care sa-l luati pentru ca tabloul florei si a celorlalti factori care tin sau nu sub control alergiile, sunt foarte diferiti si s-ar putea sa-l dati degeaba. S-ar putea de asemenea sa nu va lipseasca acea tulpina si sunt studii care arata ca a lua o cantitate mare de probiotic cand nu ai nevoie ( ai deja tulpina respectiva in limite) poate genera efecte adverse.

Cand am ajuns la clinica in 2016 pediatra a spus sa asteptam rezultatul inainte sa dam probiotic.

Rezultatul mi-a aratat ca desi oferisem un an  un probiotic ( Omnibiotic) inca lipseau din flora tulpini continute in probiotic, lactobacili si bifidobacili, desi poate nu erau fix aceleasi tulpini care se verifica in disbioza.  Poate fara el ar fi fost si mai grava situatia insa ma asteptam ( copilareste) ca un probiotic dat atatea luni sa completeze lipsa …

In continuare, am refacut constant analiza de disbioza si am oferit probioticele indicate, am tratat candida care s-a incapatant sa apara, ne-am concentrat pe probiotice naturale din muraturi clasice  sau masline murate , iaurt vegan cu probiotice  facut in casa ( reteta aici) sau de cocos cumparat.

Am tratat candida intestinala clasic de 4 ori in 2 ani. In analiza din august 2018 a aparut din nou candida crescuta , cu o flora in care bifodobacilii sunt scazuti si entorococi foarte scazuti si am primit indicatia sa o tratam  din nou. Stiam ca intre timp a devenit rezistenta la unul dintre antimicotice ( am facut 2 tratamente data anterioara) si am considerat ca este momentul sa incercam terapiile naturale pentru candida.

Avand in vedere experienta anterioara ( candida a trecut si a revenit),  in august 2018 am ales sa urmam pentru limitarea candidei si refacerea florei,  protocolul indicat pentru Ileana de catre Dr. Angela Laur si care contine printre altele probiotic, ulei de chimen, ulei de tea tree si extractul de samburi de grepfruits ( acesta a venit din nou in stoc la Vivasan abia saptamana trecuta deci abia l-am luat, voi revenii cu informatii despre el). Fara zahar, drojdie, lactate, am exlus si ciupercile iar amidonoasele nu ocupa un loc important in meniu.

In poza de mai jos sunt cateva suplimente de la Vivasan ( extractul de ienupar face parte din schema de imunitate pentru Stefan, crema cu cimbrisor care mi se pare excelenta pentru preventie raceli, uleiul de samburi de grepfruit si uleiul de tea tree, un antibacterian excelent). Din fericire se pare ca microorganismele patogene nu pot deveni rezistente la uleiurile esentiale. Cu toate acestea, nu se iau in continuu uleiuri ci dupa anumite scheme.

Dupa protocol, am refacut proba doar pentru candida la 2 laboratoare din Bucuresti la inceputul lunii octombrie si  nu mai apare crescuta in scaun. Candida din intestin poate sa fie insa prezenta si sa nu iasa in analize, sunt destule situatii in care parintii duc proba la mai multe laboratoare in aceeasi zi si uneori iese, alteori nu.

Cred ca tratamentul  cu suplimente si uleiuri esentiale a avut efect impotriva candidei si cand spun asta ma bazez pe cel putin 3 lucruri pe care le-am observat la Ileana:

  • cand e disbioza in intestin se inmultesc reactiile alergice si la ea fiind in primul rand pe piele, le vad imediat, acum nu face reactii
  • cand a terminat un tratament cu Mutaflor   ( pt ecoli benefic) am simtit ca respiratia Ilenei mirosea a iaurt. Mirosea frumos de tot, a bacterii bune. Reusisem sa scapam de mirosul de amoniac/acetona/alcool pe care il simteam uneori dimineata si pe care il pun pe seama fermentatiei necontrolate a bacteriilor din intestin. Acum am simtit ca uleiul de tea tree si probioticele au ajutat-o, din nou respiratia mirosea bine ,  a disparut mirosul acela.
  • limba arata frumos si roz din primele zile in care a inceput tratamentul. Cand intestinul e afectat sau cand are viroze limba se modifica imediat.

In continuare mergem pe recomandarile Dnei Dr. Angela Laur si la 6 luni de la disbioza din august, vom reface proba la Enterossan .

Nu pot sa va las cantitatea/ schema pentru tratament pentru ca eu consider ca orice dai copilului ( in afara de mancare) trebuie sa fie la recomandarea unui medic sau a unui medic specializat si in terapii alternative sau a unui terapeut cu experienta, nu de pe net sau din folclor.

Din pacate nu stiu 2 copii la care supplimentele sa aiba acelasi efect. A doua cutie de Floramax e primita de la prietena mea pentru ei nu i s-a potrivit. Pentru fiecare supliment Probiotic vor fi multe pareri diferite. Chiar si despre Mutaflor care mi se pare cel mai bun probiotic, parerile sunt impartite. Ar fi bine daca ati lua o cantitate mica de la alti parinti, pentru a testa inainte de a cumpara pentru 1-2 luni suplimente.

Am scris aici ce facem in plus pentru a scapa de alergii cat mai curand :-), ceea ce va doresc si voua.

Rezumat:

  • analiza florei intestinale este esentiala in tratamentul alergiilor
  • tratarea infectiilor intestinale si refacerea pielii poate contribui la insanatosire insa poate nu e suficient daca sunt si alte cauze care le-au declansat si care nu au fost luate in calcul.
  • probioticele functioneaza diferit in functie de fiecare individ dar si de celelate aspecte ale florei
  • tratarea candidei in exces poate contribui la ameriorarea alergiilor
  • prezenta candidei in exces poate exacerba manifestarile alergice

 

Va recomand sa cititi  integral acest interviu: Concepte integrative în bolile alergice

din Ziarul de sanatate pentru a intelege mai bine rolul florei si declansarea alergiilor din care am redat o mica parte

“ZDS: Care este legătura microbiomului cu bolile alergice?

Prof. John Ionescu: ……. Pe lângă acest factor de risc, elementul covârșitor pentru instalarea unei alergii la nou-născut îl reprezintă constituția microbiomului intestinal. Microbiomul intestinal al bebelușului își are originea în primul și ultimul vaccin lăsat de bunul Dumnezeu, care este constituit de flora vaginală a mamei, cu care nou-născutul intră în contact o singură dată în momentul nașterii. Bacteriile sănătoase sau patogene pe care le primește copilul de la flora vaginală a mamei însămânțează tractul intestinal al acestuia și constituie elementul crucial pentru instalarea acestei flore și pentru antrenamentul sistemului imunitar în primele luni de viață, când bebelușul primește în mod normal doar lapte matern.

Cititi tot interviul pentru a nu targe concluzia ( gresit) ca flora mamei este cea care declaseaza alergiile. Cauzele sunt multiple asa cum am mentionat mai sus.

Inca un articol foarte util despre flora gasiti pe Ziarul de sanatate.

Sa traim cat mai aproape de natura si in armonie cu ea si sa invatam de la ea, ne poate echilibra si insanatosi 

Ne vedem si pe Facebook Dieta de rotatie unde scriem des meniul Ilenei dar si ce facem pentru sanatate. As aprecia daca ati lasa comentariile legate de subiect direct pe blog pentru a fi de folos si celor care vor citi ulterior.

Reeditare 15.02.2019

Va las o varianta de disbioza foarte avansata dupa parerea mea, am vazut-o facuta pt alti copii, nu am detalii legate de pret insa e impresionant cum arata

https://www.diagnosticsolutionslab.com/sites/default/files/u16/GI-MAP-Interpretive-Guide.pdf

Celalata era realizata aici https://www.labor-limbach.de

 

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.